Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

W jaki sposób można ułozyc tekst wzdłuż łuku?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jeśli łuk jest wycinkiem koła to można bendem ;]

upps, nie zauważyłem że chodzi o rhino...

Napisano

hmmm możesz zrobić takie coś w corelu i potem jako bitmape zapisac, wczytac do rhino na background i potem tam podziałać krzywymi, albo łuk pocięty na równe odcinki i snapem pojedynczo ale nie wiem czy jest sens tak sie w tym męczyć.

xeav - mowa o rhino :P

textu spod rhino bendem nie potraktujesz bo to chyba polysurface :P a raczej napewno.

Albo ręcznie - w opcjach textu pod rhino zaznacz żeby zrobiło ci curvy ;) i potem jak masz bitmapke to sobie obracaj ;) jak użyjesz tego samego fonta i rozmiaru co w corelu to będzie pasowało.

pozdrawiam - witamy na forum.

Napisano

dopuki tekst jest krzywymi to mozna bez problemu "transform->flow along curve" jesli masz juz krzywa do ktorej ma sie dopasowac tekst to sprawdzasz jego dlugość "analize->length" tworzysz na tekscie takiej samej dlugosci odcinek rebuildujesz do tej samej ilosci punktow co ma ta druga krzywa (choc nie zawsze czasami moze sie i tak zle dopasowac no ale lepiej punktow wiecej niz mniej) biezesz flowa tekst wczesniej grupujesz albo zaznaczasz caly i dopiero dajesz komende flow potem orginalna krzywa a na koncu ta do ktorej ma sie dopasowac i to by byl end :)

oj hindus hindus tekst to nie oznacza odrazu ze to polysurf a nawet nie surf czyli mozna wszystko w RH4 bedzie mozna (a nawet juz mozna) dzialac na polysurfach i dziala to switnie

witamy na forum wreszcie kogos z zielonej dziury ;)

Napisano

ehh moja wtopa ;) swoją drogą wolałbym to sobie krzywymi pociągnąć.

Napisano

jesli juz masz gotowy text ... nawet w polysurfach ... to tez go mozesz przerzucic na meshe i wtedy bendowac ... twistowac i wszystko inne co ci sie bedzie chcialo.

pozdro