dariusz Napisano 8 Sierpień 2005 Napisano 8 Sierpień 2005 Postanowiłem jednak wystartowac w bitwie, nic nie strace a moge sie wiele nauczyc. Od razu chce powiedziec, ze jestem poczatkujacym uzytkownikiem maxa i moge popelniac podstawowe bledy:) Konceptowi powinienem podolac, dlatego jest malo oryginalny. Oto on: Postapokaliptyczny (trudne slowo) swiat, pustynia, cos w rodzaju route 66, ktora jedzie... monocykl:) ofkoz uzbrojony (bez gasienic:)).
hkropinski Napisano 8 Sierpień 2005 Napisano 8 Sierpień 2005 masz dobry gust - powiem szczerze, że ja też planowałem coś takiego tylko w wersji gwiezdnych wojen ( na takim czymś jeździł Generał Grievous po walce z obi-wanem ), powodzenia!
dariusz Napisano 8 Sierpień 2005 Autor Napisano 8 Sierpień 2005 inspirowalem sie bardziej carmageddonem the death race. dlugo myslalem jaki silnik by do niego wsadzic... padlo na podwojnego 6 cyl. boxera. powinien sie pomiedzy nozkami zmiescic. Moja kochana V8 HEMI nie przeszla:( a oto co naskrobałem (dopiero lekko dlubniety, to na głowicy to bugi w samplowaniu):
urban Napisano 8 Sierpień 2005 Napisano 8 Sierpień 2005 pierwsze co mi przyszło na myśl to że to jest pojazd generała Grievousa puki co jest za mało by coś powiedzieć życzę zdobycia doświadczenia. Powodzenia
dariusz Napisano 8 Sierpień 2005 Autor Napisano 8 Sierpień 2005 ostatni update na dzisiaj. chce zebyscie zobaczyli jak bedzie wygladal ten bimotor(:)) no i dorobilem kable do swiec. btw. nawet nie wiem jak wyglada ten pojazd generala costam
Leleń Napisano 8 Sierpień 2005 Napisano 8 Sierpień 2005 ha dareg w koncu znalazles przycisk "Nowy temat" na forum:) Fajnie sie zapowiada, i napewno sie duzo nauczysz (ja sie nauczylem bardzo duzo, pod koncowym renderem napisze co dokladnie;)) teraz to tylko moge zyczyc powodzenia i ukonczenia bitwy... pozdr
wesoledi Napisano 8 Sierpień 2005 Napisano 8 Sierpień 2005 kiedys w WIPach bylo chyba cos podobnego, warto poszukac, bylo tam sporo referek :) niemniej pomysl fajny :) zycze powodzenia
dariusz Napisano 9 Sierpień 2005 Autor Napisano 9 Sierpień 2005 Leru ma chyba algorytm do pisania takiego postu:) dzieki chlopaki:D szukam tego WiPa i nie moge znalezc:( nie znalazlem tez na sieci zadnej foty "The Wheel" z TDR'a.
jp Napisano 9 Sierpień 2005 Napisano 9 Sierpień 2005 Witam.Ładny silniczek, tyle że kable bym raczej zrobił "sztywniejsze" i uporządkowane jak wtryskiwacze w dieslu. No i może by ten silniczek częściowo kółko obejmował? Tak sobie tylko gdybam. Powodzenia.
dariusz Napisano 9 Sierpień 2005 Autor Napisano 9 Sierpień 2005 jp- chcialem zeby te kable nadaly mu troche finezji:) dojdzie kolektor wylotowy to sie moze cosik zmieni. jesli chodzi Ci o to, zeby pomiedzy silnikami bylo kolo... to nie przejdzie, wyobraz sobie w takim wypadku jakby wygladal skrzynia biegow:D
dariusz Napisano 9 Sierpień 2005 Autor Napisano 9 Sierpień 2005 troszke ten silniczek pomeczylem. wolno idzie ale nie stoi:)
jp Napisano 9 Sierpień 2005 Napisano 9 Sierpień 2005 Ten harley-jednokółka to jeszcze nic. Taniec sie zacznie przy modelowaniu i taksturowaniu pana kierowcy, nieprawdaż? Pomyśl powoli o otoczeniu i załodze.
dariusz Napisano 9 Sierpień 2005 Autor Napisano 9 Sierpień 2005 jp- wiem ze zaczna sie schody na panu Załoga:) primo: nie bedzie to Biped:D drugie primo ultimo:): organiki ja totalnie nie znaju:( wiec moze sie pojawic tylko twarz, za szybka, reszta to jakis pancerz. myslalem o takim zwyczajnym "skorzanym" harleyowcu, ale checi a umiejetnosci......
jp Napisano 9 Sierpień 2005 Napisano 9 Sierpień 2005 spoko. Chciałem cię tylko sprowokować. Ale serio to może by tak zamiast pancernego po prostu kabinę by jakąś zmyslną zmajstrować. ...Czytałem kiedyś o stworach z morza co pojechały na lądową wojnę. A może to taki ...wózek z akwarium na pana załoge... Ech, wiem z lekka się zagalopowałem. Pamietaj tylko, że pojazd o tej konfiguracji to w miarę znany motyw. Musisz zaproponować jakiś szczególny wariant. Naprzód!
dariusz Napisano 10 Sierpień 2005 Autor Napisano 10 Sierpień 2005 konceptu raczej nie zamierzam zmieniac, ofkoz wszystko sie moze w praniu zmienic. co do kabiny... zamieszczam refke z ktorej nie korzystam. silnik juz prawie skonczony, jeszcze skrzynia biegow itp.
wesoledi Napisano 10 Sierpień 2005 Napisano 10 Sierpień 2005 tez niestety tego topiku nie znalazlem ale za to kilka innych referek, moze sie przyda http://digilander.libero.it/OLDMOUNTAINS/monoruota.html http://www.strangevehicles.com/images/content/14568.JPG http://chitchatonline.com/v-web/gallery/motorcycle/motorcycle1 (na dole jest przycisk by isc do dalszych obrazkow)
dariusz Napisano 10 Sierpień 2005 Autor Napisano 10 Sierpień 2005 wesoledi- wielkie dzieki, za poswiecony czas. ale posiadam juz te referki:) wiecej i tak juz mi nie trzeba:D zastanawiam sie czy nie zrobic tej odchylonej wersji z 1931r. (pierwszy link pierwsza fota) i czy ten motor nie jest za bardzo lowpoly... a tera to nie wiem za co sie zabrac:(
jp Napisano 10 Sierpień 2005 Napisano 10 Sierpień 2005 Fajny silniczek, choc kable na moj gust luzne. Może jeszcze sprężarkę/chłodnice. A kabina daje mozliwości do szalenstw z bajerami (panczerz z ładnym omalowaniem, czy pukawki). To chyba nie zwykły monowheel tylko maszyna bojowa, co? Powodzenia.
dariusz Napisano 10 Sierpień 2005 Autor Napisano 10 Sierpień 2005 silniczki chlodzone powietrzem (zaden box mi nie bedzie szpecił):) docelowo amerykanski ma byc a oni wola kompresory(:)) w sumie wyszloby ok 500/700 HP(:D) a to chyba samobojstwo w takim pojezdzie... patrz dodge tomahawk:P
dariusz Napisano 10 Sierpień 2005 Autor Napisano 10 Sierpień 2005 pustawo cosik tu:( ale apdejcik zamieszcze:) chcialbym wiedziec co myslicie na temat tego baku (jest opcja umieszczenia go pod siedzeniem lub gdziekolwiek...) ps. kabiny (jako blachy) nie bedzie.
wesoledi Napisano 10 Sierpień 2005 Napisano 10 Sierpień 2005 wyglada dobrze, aczkolwiek brakuje mi tu jakichs tlokow czy po prostu jakichs przeglubow :) co do kabiny, taka obudowana kulka bylaby nieciekawa niemniej pojaz ktory z zadnym stopniu nie chroni pasazera to kiepski pomysl, jakas chociaz minimalna ochrone powinienes mu zapewnic :) trzymaj tak dalej, i ja bede trzymal kciuki
dariusz Napisano 10 Sierpień 2005 Autor Napisano 10 Sierpień 2005 jak dojdzie uklad wydechowy, to mam nadzieje ze ten problem zniknie. pan Załoga to bedzie PanzerSoldat(:)), mam nadzieje ze bez pancerza sie obejdzie... wielkie dzieki:*
dariusz Napisano 11 Sierpień 2005 Autor Napisano 11 Sierpień 2005 znowu post pod postem:( potrzebuje waszej rady, nie wiem czy biped jest odpowiedniej wielkosci. odpiszcie, bo bez tego nie zaczne nastepnych rzeczy...
tweety Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 ja bym go troszeczkę zmniejszył. byłoby więcej miejsca na nogi :)
Gość _Kreska_ Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 obejmujac nogami taki silinik chyba mozna sie niezle spazyc?
dariusz Napisano 11 Sierpień 2005 Autor Napisano 11 Sierpień 2005 odpowiem na wasze posty w ten sposob (poprzecznie umieszczona widlasta osemka): http://www.automobilemag.com/photo_gallery/0306_monowheel_03.jpg
jp Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 Witam. Ładna motorynka;) ale zastanowiłbym sie nad wielkościa baku i może jakąś pokrywą silnika, jego górnej partii. A pan Załoga to az się prosi przynajmniej o koncept. pzdr
dariusz Napisano 12 Sierpień 2005 Autor Napisano 12 Sierpień 2005 silniczek (jak narazie taki zostanie) bak tez mozna pozniej powiekszyc:) co do konceptu, pan Załoga bedzie fristajlowany(:)) w oparciu o modele z UT2k4
dariusz Napisano 12 Sierpień 2005 Autor Napisano 12 Sierpień 2005 znowu potrzebuje waszej pomocy kamraci:) nie wiem czy proporcje kola sa odpowiednie... (mi sie dobre wydaja) ps. nie musicie odpisywac:D
Gość _Kreska_ Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 jak dla mnie ok, no nie znam sie kompletnie na tego typu sprzetach ale porownujac do zalonczonego przez Ciebie obrazka powyzej wydaje sie jak najbardziej git.
wesoledi Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 ja bym dal troche grubsze (wzgledem widoku z boku) mysle tez jakby to moglo wygladac jakby bylo szersze. moglbys pokazac tez przy okazji jakby to wygladalo jakbys umiescil zamiast plaskiego kola takiego zaokraglonego na zew a w srodku plaskiego?
dariusz Napisano 12 Sierpień 2005 Autor Napisano 12 Sierpień 2005 panowie, odrazu wyjasniam ze ta tuba sluzy tylko do tego, zebym zobaczyl ile mam miejsca w "srodku" pojazdu. co do ksztaltu kola to sie zmieni diametralnie... i tak, raczrj bedzie zaokraglony na zewnatrz (przekroj "D") edit: a co byscie powiedzieli na podwojne kolo z szyba pomiedzy tzn. odstep jakies 50cm?? mialby problemy ze skrecaniem ale...
wesoledi Napisano 13 Sierpień 2005 Napisano 13 Sierpień 2005 a co byscie powiedzieli na podwojne kolo z szyba pomiedzy tzn. odstep jakies 50cm?? mialby problemy ze skrecaniem ale... zawsze mozna zrobic system czolgowy, czyli 2 oddzielne silniki tudziez odpowiednia przekladnia dla kazdego z kol znajdujacych sie bo bokach szybki. (tylko nie wiem czy nie zabrudzilaby sie ona zbytnio, trzeba by wmontowac jakis system czyszczacy :P)
sanki Napisano 13 Sierpień 2005 Napisano 13 Sierpień 2005 fajnie to wychodzi, a tutaj cos ala twoj wehikul tylko ze na pare, ze steamboya :-)
jp Napisano 13 Sierpień 2005 Napisano 13 Sierpień 2005 Dareg, proponuję poeksperymentowac z bieżnikiem. Dopiero wtedy złapiesz proporcje. No chyba że ta jednokółka ma slicka... Ja nie mam zastrzeżeń do tych piców, które zapodałeś. Pozdrawiam.
dariusz Napisano 13 Sierpień 2005 Autor Napisano 13 Sierpień 2005 wesoledi- dwa silniki juz sa:) ale system czolgowy nie zdal by egzaminu. tym pojazdem kieruje sie "cialem":D zaniechalem pomyslu z podwojnym kolem. jp- bieznik bedzie a la pirelli pZero corsa, ale z motion blurem bedzie slabo widoczny (czyt. wogule:)) nie maz zastrzezen bo jeszcze nic nie ma:D
dariusz Napisano 14 Sierpień 2005 Autor Napisano 14 Sierpień 2005 another update. teraz macie duza okazje do komentowania:D ThX za posty!!! pozdawiam
wesoledi Napisano 14 Sierpień 2005 Napisano 14 Sierpień 2005 chyba nie widze kol napedowych tych pierscieni, ze tak to nazwe :) no i chyba sa kapke moim zdaniem za waskie, ale to tylko moje zdanie bo ja lubie masywne rzeczy :P niemniej silniczek, mocowania itd wliczajac kocept fajne, oby tak dalej
dariusz Napisano 14 Sierpień 2005 Autor Napisano 14 Sierpień 2005 my bad!!! spiesze z wyjasnieniami, to jest stelaz na ktorym bedzie sie trzymac felga z opona, a na tych wypystkach beda rolki stabilizujace:) dzieki!!! przy okazji zamieszczam mini updata z moja ulubiona czescia czyli z wydechem:D potrzebuje rady jak umiescic "gorny" wydech:( pozdrawiam
wesoledi Napisano 14 Sierpień 2005 Napisano 14 Sierpień 2005 moze polacz z tym dolnym? zrobilo by sie wtedy takze podtrzymanie nogi na tym wydechu zeby noga nie "okrazala" tych wydechow. od biedy mozna je pominac, a sama konstrukcja fajna :D
dariusz Napisano 15 Sierpień 2005 Autor Napisano 15 Sierpień 2005 łokej:) kolejny apdejt, Ci co tu zagladaja, zauwaza co dorobilem. nie jest tego wiele, ale pojazd nie wydaje sie juz taki pusty. prace nad nim powoli zblizaja sie do konca...uff
jp Napisano 15 Sierpień 2005 Napisano 15 Sierpień 2005 Bardzo zgrabny modelik. Czejam niecierpliwie na oponkę i pana Załogę. ...a - nadal upieram sie przy jakiejs fajnej owiewce, choćby jak w stylowych chopperach typu Harley Electra. No i pokawki, bo to zbyt pacyfistycznie wygląda... Naprzód!
urban Napisano 15 Sierpień 2005 Napisano 15 Sierpień 2005 teraz mogę coś powiedzie i stwierdzam że bardzo ładnie się zapowiada praca jest szczegułowa tak trzymać
hkropinski Napisano 15 Sierpień 2005 Napisano 15 Sierpień 2005 eee, urban... to że jest szczegółowa to widać było już po silniku, ale teraz widać, że nadal taka będie, podoba mi się ten fotel, fajny, pozdrawiam
dariusz Napisano 15 Sierpień 2005 Autor Napisano 15 Sierpień 2005 wedle zyczenia. nie zabardzo was rozpieszczam?:D oponka zrobiona. prosze o komenty wobec kierownicy...
urban Napisano 15 Sierpień 2005 Napisano 15 Sierpień 2005 opona jak opona musi mieć jakiś wzorek a kierownica mi się nie podoba nie ma wogule połączeń wydaje się sztywna
dariusz Napisano 15 Sierpień 2005 Autor Napisano 15 Sierpień 2005 bieznik zrobie na poziomie texturowania, nie wiem czy bedzie widoczny przy 100km/h:) kierownica jest z metalu, wiec powinna byc sztywna:P btw, widzisz tu jakas kierownice?:D pukawki jeszcze bez magazynka i tasmy amunicyjnej. nie sadzilem ze bede musial to wszystko tak upychac:( ps. jp- dorobie kabine, od polowy kola bedzie szyba, a reszta to blacha z otworami na gnaciory...( dżołk:D:D:D) edit: gorny wydech i wariacja na temat skrecania
jp Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 Witam. No dla mnie bomba. Ostatnie ujęcie bardzo udane, dynamiczne i pokazujące maszynke, w ka sądzę, manewrze bojowym. Lufki jak się patrzy. No, no chapeau bas! Dzis mam trochę wolniejszy dzień to podgonię swoją scenkę, muszę nadgonić dystans do ciebie, dareg;)
dariusz Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Napisano 16 Sierpień 2005 ostatni updejt monowheel'a:(:) dorobilem tylko amunicje i magazynek. niedlugo zaczynam prace nad panem Załoga... THX za komentarze:*
Rekomendowane odpowiedzi