Jump to content

Featured Replies

Posted

Witam!

Mam 3 problemy, w ktorych rozwiazaniu skutecznie mi pomozecie, mam nadzieje. :)

(1) Chce zrobic animacje srebra. Srebro ma sie przelac z jednego naczynia do... powiedzmy foremki. ;)

I tu pytanie. Czym to zrobic?

Miem, ze w max'ie istnieje do tego narzedzie, ale moze macie inne propozycje. Jakies pluginy lub cos w ten desen?

Wypowiedzcie sie prosze. Moze jakies osobiste doswiadczenia i porownanie kilku technik/rodzajow programow?

Bylbym niezmiernie wdzieczny.

(2) Druga rzecza jaka chce zrobic jest animacja szybko przelatujacego piasku. Ma on nad czyms przeleciec (w tym momencie to cos znika), a gdy przeleci nie ma na ekranie nic... pustka. ;)

Czym zrobic taki piasek wedlug was. Wiem, wiem w max'ie sa do tego narzedzia, ale pluginy itp. are welcome...

(3) Trzecia sprawa, to animacja malowania jakiejs powierzchni. Jak to zrobic? Za pomoca filmu 2D nalozonego na obiekt i dostosowac do tego ruchy pendzla czy moze jest jakis inny prostrzy lub dajacy lepsze efekty sposob?

Z gory dziekuje za wszelkie odzewy. :)

pozdrawiam

• Replies 4
  • Views 979
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Srebro: może realflow i srebrna ciecz?

Co do malowania to był jakiś plugin do tego, poszukaj w dziale plugins, tam to było juz kilkakrotnie poruszane.

Co do pasku to proponuję emiter cząstek.

• Author

Dzieki. :)

Juz szukam tego plugina.

Moze jeszcze ktos ma jakies pomysly lub rady? ;)

• Author

hmmm... musze strony producentow obadac dokladnie.

Nigdy nie robilem takich rzeczy jakie mam zamiar zrobic z uzyciem powyzszych programow, wiec zadaje glupie pytania. ;)

I oto dwa z nich:

Gdzie w Glu3D jest miejsce na wprowadzenie wlasnych ustawien dla cieczy? Cos w stylu lepkosc i gestosc.

I jeszcze iteresuje mnie dlaczego particle z Glu3D odstaja od obiektow? Tzn. czemu miedzy obiektem (jego sciana, np, naczynia) a particlami jest przerwa?

Tak jakby obiekt byl wiekszy/grubszy niz jest w rzeczywistosci. :/

Z gory dzieki za odpowiedzi.

EDIT:

No znalazlem... Ciagle bylo na forum, ale dopiero teraz ruszylem myszka. :P

pozdrawiam