Posted August 9, 200519 yr Witam! Mam 3 problemy, w ktorych rozwiazaniu skutecznie mi pomozecie, mam nadzieje. :) (1) Chce zrobic animacje srebra. Srebro ma sie przelac z jednego naczynia do... powiedzmy foremki. ;) I tu pytanie. Czym to zrobic? Miem, ze w max'ie istnieje do tego narzedzie, ale moze macie inne propozycje. Jakies pluginy lub cos w ten desen? Wypowiedzcie sie prosze. Moze jakies osobiste doswiadczenia i porownanie kilku technik/rodzajow programow? Bylbym niezmiernie wdzieczny. (2) Druga rzecza jaka chce zrobic jest animacja szybko przelatujacego piasku. Ma on nad czyms przeleciec (w tym momencie to cos znika), a gdy przeleci nie ma na ekranie nic... pustka. ;) Czym zrobic taki piasek wedlug was. Wiem, wiem w max'ie sa do tego narzedzia, ale pluginy itp. are welcome... (3) Trzecia sprawa, to animacja malowania jakiejs powierzchni. Jak to zrobic? Za pomoca filmu 2D nalozonego na obiekt i dostosowac do tego ruchy pendzla czy moze jest jakis inny prostrzy lub dajacy lepsze efekty sposob? Z gory dziekuje za wszelkie odzewy. :) pozdrawiam
August 10, 200519 yr Srebro: może realflow i srebrna ciecz? Co do malowania to był jakiś plugin do tego, poszukaj w dziale plugins, tam to było juz kilkakrotnie poruszane. Co do pasku to proponuję emiter cząstek.
August 10, 200519 yr Author Dzieki. :) Juz szukam tego plugina. Moze jeszcze ktos ma jakies pomysly lub rady? ;)
August 11, 200519 yr Author hmmm... musze strony producentow obadac dokladnie. Nigdy nie robilem takich rzeczy jakie mam zamiar zrobic z uzyciem powyzszych programow, wiec zadaje glupie pytania. ;) I oto dwa z nich: Gdzie w Glu3D jest miejsce na wprowadzenie wlasnych ustawien dla cieczy? Cos w stylu lepkosc i gestosc. I jeszcze iteresuje mnie dlaczego particle z Glu3D odstaja od obiektow? Tzn. czemu miedzy obiektem (jego sciana, np, naczynia) a particlami jest przerwa? Tak jakby obiekt byl wiekszy/grubszy niz jest w rzeczywistosci. :/ Z gory dzieki za odpowiedzi. EDIT: No znalazlem... Ciagle bylo na forum, ale dopiero teraz ruszylem myszka. :P pozdrawiam