Napisano 23 Czerwiec 200321 l Nie wiedziałem w jakim dziale umiescic ten temat ale uzywam 3D Max\'a i chciałbym się dowiedziec od jego uzytkownikow, ktorzy posaidaja aparat cyfrowy czy sprzet tego rodzaju jakos pomaga im w swoim hobby (mowie o grafice). Zastanawiam ie wlasnie nad kupnem aparatu, mysle o Canon\'ie Powershot A60. Nie wiem czy jet to dobry pomysl i czy przyda mi sie on chocby do robienia tekstur.
Napisano 23 Czerwiec 200321 l no ja nie mam ale jest na drugim miekscu na liscie zakupow za tabletem nie wiem czym sie zajmujesz ale mi by sie zajebiscie przydal i bardzo czesto po prostu masz natychmiastoy dostep do fotek w kazdej chwili piekna rzecz dobry cyfrak (albo chociaz sredni)
Napisano 24 Czerwiec 200321 l Ja posiadam poprzednika modelu A60, czyli A40. Czy aparat cyfrowy jest pomocny do pracy z grafika? Odpowiedz oczywista - JASNE ZE TAK! A do czego? Do wszystkiego - fotografowanie zjawisk \"oswietleniowych\" i innych atmosferycznych, tla do wizualizacji (chmurki i te sprawy...), zdjecia obiektow do Camera Matching\'u (VIZ), tekstury - drogi, chodniki, sciany itd. Ogolnie do wszystkiego sie przydaje! Co do samego modelu - Canon zawsze dostaje wysokie noty, chocby za niezwykle dobre oddawanie barw - naturalnosc obrazu, brak szumow i mnogosc ustawien manualnych. To bardzo dobry model, choc na dzien dzisiejszy te 2mega pixeli to troche za malo - najgorzej jest ze zdjeciami z bardzo duza iloscia detali np. zdjecia w lesie! Na Twoim miejscu kupilbym model A70 z 3 megowa matryca. pozdr Marek
Napisano 24 Czerwiec 200321 l Ja posiadam aparat cyfrowy i szczeże Ci mówie: jak masz możliwość kupna to go kupuj tylko zastanów sie nad modelem. Ja bym polecal Olimpus albo Sony, robią bardzo pożądne zdjęcia. Przy kupnie zwruć uwagę na: rozdzielczośc (czym wyższa to lepsza), zoom, opcje oświetlenia itp. Warto dołożyć troche kasy i kupić od razu z kamerką cyfrowa (co prawda w jednym filmiku można nagrać niewiele - ale to i tak fajna sprawa zwłaszcza na wakacjach :)) A co do grafiki to sie bardzo przydaje. Szybko zdobywasz texturki, robisz fotki jakiegoś obiektu pakujesz do max\'a i juz jest ułatwiona praca. Osobiście aparatu używam też zamiast skanera. Polecam taką zabawke.
Napisano 24 Czerwiec 200321 l mógłbyś podać w jakim zakresie cenowym interesuje Cie sprzęt. Ja polecam produkty Olympus, na przykład model C-720 ULTRA ZOOM (3 MagaPixele, 8 x optyczny zoom, manualne ustawianie kompozycji) cena 2299, lub C-4000 ZOOM (4 MegaPixele ) 2399zł. chyba że coś z mniejszych i tańszych to niezły jest C-350 ZOOM (3.2 MegaPixel, 3 X optyczny zoom) 1699 zł. - - - - - pozdrawiam
Napisano 24 Czerwiec 200321 l Wspominajac o modelach firmy Sony, musze wspomniec o jednej rzeczy, ktora raczej nie czyni tych aparatow popularnymi na naszym rynku. Mianowicie jest to cena kart pamieci Memory Stick, for example: memory stick 64MB - ~200zl -----||---------- 128MB ~329zl !!! Cena kart pamieci to bardzo istotna rzecz - na dolaczonej do aparatu 16sto megowej karcie nie zmiescisz przeciez nawet 16stu zdjec w najwyzszej jakosci! Zdecydowanie tansze sa karty pamieci Compact Flash (m in. aparaty Canon) - 64MB = ~120zl, 128MB = ~150zl oraz karty Multimedia Card (m. in. Olympus) i Secure Digital (np. aparaty HP) - w podobnych a nawet nizszych cenach jak Compact Flash... Z aparatow to wybralbym sposrod Canona i Olympusa, chociaz HP ma bardzo dobra oferte cenowa na swoje modele, niestety nie mialem okazji uzywac HP osobicie, stad nie wypowiem sie nt. jakosci zdjec. pozdr Marek
Napisano 24 Czerwiec 200321 l Autor Dzieki erdeczne za odpowiedzi. Niestety nie moge przeznaczyc zbyt wiele na aparat, z tego wzgledu pozostane chyba przy canonie. Mam jednak jeszcze jedno pytanie, gdzie warto kupic taki sprzet? Widze ze roznice cenowe sa dosc znaczne. Zastanawiam sie nad kupnem w tym miejscu: http://www.fotokat.interbit.pl/ moze ktos mial do czynienia z tym sklepem?
Napisano 24 Czerwiec 200321 l Ja posiadam Olympusa C-120 i nie narzekam na jakosc zdjec, a cena chyba nie jest zbyt wygorowana ok 900zl. Polecam
Napisano 24 Czerwiec 200321 l czesc kup sobie aparat bo ci sie napewno przyda...NIE polecam tylko aparatow firmy \"HP\" moj kolega kupil sobie \"HP120\" i jego zdjecia odbiegaja sporo od cyfrowych standardow......sam kolega nie jest z niego zadowolony.... POZDRO :]:]
Napisano 24 Czerwiec 200321 l Ja bym na twoim miejscu popatrzyl jak sie przedstawiaja ceny w sklepach intenetowych, na allegro (ale tylko od kostka z jakiegos sklepu) i jeszcze jest Mdia Markt. Pamietaj żeby była gwarancja :)
Napisano 24 Czerwiec 200321 l W MediaMarkcie jest zajebiscie drogo. Jak kupowalem swojego to cena byla wyzsza o ok 250zl
Napisano 25 Czerwiec 200321 l Bo w MdiaMarkcie trzeba też trafić na jakąś promocje, jak kupowalem mojego Olimpusa (1 rok temu) to zapłaciłem za niego jakies ok. 120zł. taniej.
Napisano 25 Czerwiec 200321 l A myśliccie że jest sens kupowania na początek jakiegoś aparatu za 400-600 zł? Nie mam skanera, i zastanawiam się czy kupić skaner, czy taki aparat.[co?]
Napisano 25 Czerwiec 200321 l Posiadam hp850 i jest naprawde dobry... karty pamieci to secure digital 128 mb kosztuje chyba nie wiecej jak 220 zl. Aparat ma matryce 4.1 MP i rozdzielczosc 2200 na 1700 czyli jest niezle. Mozna ustawiac recznie czasy, jest tez dosc dobra lampa. A i chodzi na akumulatorki i tym sie rozni od np: canonow, ktore posiadaja, o ile dobrze pamietam, wewnetrzne akumulatory ktorych raczej chyba nie mozna wymienic jak gdzies dalej sie wypuscimy. Zoom optyczny 8 razy, mozna nieco ponarzekac na opcje macro bo jest w nim zblizenie tylko 3,5x i trzeba byc dosc daleko od obiektu, a np: jeden z modeli sony robi zrzutki z odleglosci 10cm... Nie polecam mlodszego brata hp 812... jest dosyc slaby... przynajmniej mialem takie wrazenie kiedy go wczesniej mialem na testach, pozniej pozyskalem 850 i juz tak zostalo. Nie wiem jak wyglada to w segmencie slabszych cyfrowek ale jezeli juz kupowac cos za 1000 to mozna czasem dolozyc z 500-600 zl i kupic cos co moze sie nam przydac na dluzej :). hp850 na polce sklepowej obecnie kosztuje 2150 a na alegro licytuja je juz chyba od 1400. Warto sprobowac policytowac. Co tu duzo mowic aparat jest dosc dobry ale oczywiscie nie dorasta do piet cyfrowym lustrzankom Minolty z wymiennymi obiektywami (ehhh zawsze mozna pomazyc o jakim dimage7 albo eos d10 ;) Pozdrawiam
Napisano 25 Czerwiec 200321 l Originally posted by Tregarth Co tu duzo mowic aparat jest dosc dobry ale oczywiscie nie dorasta do piet cyfrowym lustrzankom Minolty z wymiennymi obiektywami (ehhh zawsze mozna pomazyc o jakim dimage7 albo eos d10 ;) A czy dimage7 dużo różni się od dimage5? Mój znajomy ma 5-tke i ma problemy z ostrością i szumami, ale nie wiem czy to defekt jego aparatu, czy wszystkich egzemplaży...
Napisano 25 Czerwiec 200321 l Nastepna cyfre, ktora kupie, bedzie musiala posiadac jedna NIEZBEDNA funkcje - reczna regulacje ostrosci !!! Te wszystkie AutoFocusy sa niby dobre, ale w pewnych warunkach oswietleniowych cala ta \"inteligancja\" AF jest o dupe rozczaś ! Przy AF nie mozna poszalec z glebia ostrosci, juz najgorzej jest przy Makro, albo w pomieszczeniach oswietlanych zoltym swiatlem... Reczna regulacje ostrosci ma np. Olympus C-720, 730 no i wyzsze - topowe kompakty jak C-5050 czy doskonale Canony G2 i G3... Tregarht: Canony tylko w wersjach IXUS posiadaja akmulator LI-ION, pozostale modele sa zasilane z bateri / akmulatorkow \"paluszkow\".
Napisano 25 Czerwiec 200321 l Autor Dzieki za podpowiedzi! Zdecydowalem sie jednak na Canona PowerShot A70 wraz z ladowarka i dodatkowa karta pamieci 128 Mb. Calosc za 1830 zl.
Napisano 25 Czerwiec 200321 l Originally posted by MareG Tregarht: Canony tylko w wersjach IXUS posiadaja akmulator LI-ION, pozostale modele sa zasilane z bateri / akmulatorkow \"paluszkow\". Dzieki za oswiecenie... myslalem ze one wszystkie maja wbudowane akumulatorki... ze to taki standard. Thx. A z tym AF zeczywiscie czasem mozna wysiasc... ;)