jedrzejek Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 Zaczynam bawic sie z vrayem. I takie sa tego oplakane efekty. Zastanawia mnie kilka rzeczy na ktore sam juz sobie nie odpowiem..Jesli ktos moze mi pomoc. 1. Dlaczego render trwal tak dlugo 1024x768 ...11h (czy to jest normalny czas) W scenie zastosowal okolo 11 swiatel vray + direct. 2. Widzicie te czarne smugi na suficie itp. Skad one sie biora ? Pewnie jakies magiczne wartosci. Ale nie wiem co pozmieniac zeby bylo lepiej i zeby render trwal krocej Ustawienia render ... 1st bounce 1,5 2nd 1 antialiasing simple two level : base1 fine 2 irradiance medium No a jesli ktos jeszcze moze wie jak zrobic zeby sufit ktory teortycznie jest bialy nie byl taki zolty od podlogi bede wdzieczny mega.... Aha no i dlaczego przy podlodze przy swietle textura sie sypie.
Bobby_digital Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 1. to zalezy jaki masz sprzet. 2. zrob screenszota z ustawieniami bo te co podales niewiele mowia. co uzyles jako second bounce? czy wyskakuja jakies errory lub warningi w vray logu ?
jedrzejek Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Napisano 16 Sierpień 2005 no i sa ustawienia... 1. sprzet raczej dobry..2,6 ghz + 1gb ram 2. nie orzumiem co mozna ustawic jako seconday :( zadne errory nie wyskakuja Jesli mozesz pomoc podpowiedziec to dzieki
jedrzejek Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Napisano 16 Sierpień 2005 polepszy to predkosc czy jakosc ?
xeav Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 spróbój. przykładowe ust. photonmap masz tutaj http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=10885
Bobby_digital Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 no sprobuj z photonmapa bo direct jest wolne dla wnetrz dosyc... ale jak juz uzywasz DC to bedziesz musial zwiekszyc subdivs. nastepna sprawa to czy wlaczales glossiness dla materialow. jesli tak to subdivs zmniejsz do 8 czy cus takiego.
jedrzejek Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Napisano 16 Sierpień 2005 mowisz ze dla wnetrze direct jest zly...a to wtedy jak zrobic swiatlo wpadajace zza okna ? ....
xeav Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 mowisz ze dla wnetrze direct jest zly...a to wtedy jak zrobic swiatlo wpadajace zza okna ? .... nie chodzi o direct (światło) tylko o direct computation (w opcjach renderu)
jedrzejek Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Napisano 16 Sierpień 2005 tak oczywiscie... inestwty podaje sie! .. przelaczylem zaronwo 1st i 2nd bounce na global phtoon map...i jest ciemno...tzn tylko troche swiatla dochoi...A przeciez GI jest wlaczone! A tu ciemno...zmiany wartosci bounce,mulitplier nie pomagaja.... What to do ?
MaGuu Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 W 1st bounce zostam Iradiance map (czy jak to się tam pisze) w 2nd daj Photonmap :) (Chyba...) A no i w Light Settings Zwiększ Diffuse subdivs Trzymaj http://www.spot3d.com/vray/help/VRayHelp150beta/tutorials_pmap.htm
jedrzejek Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Napisano 16 Sierpień 2005 aaaaa!...nie dziala :( nie wiem ... nie wiem...niby wszystko robie jak w tutku a tu nic...ciemno jak bylo...
Vorek Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 a może problem tkwi w skali całej sceny ? próbowałeś zmniejszyć wszystko ? nie wiem jak to jest dokłądnie w vrayu ale w mentalu to mogła by być przyczyna Pozdrawiam
jedrzejek Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Napisano 16 Sierpień 2005 hmmm....skoro moze tak byc to sprobuje...bo rzeczywiscie jenodstki mam w mm...czyli dosyc duze wartosci po kilka tysiecy mi sie pokazuja... sprobuje
jedrzejek Napisano 17 Sierpień 2005 Autor Napisano 17 Sierpień 2005 nie wiem chyba fotony nie przejda w tej scenie...ale czy ktos moze mi powiedziec KTORA wartosc nalezy zmienic zeby nie bylo tych czarnych smug na suficie ? .....
Rekomendowane odpowiedzi