mORPH Napisano 24 Czerwiec 2003 Napisano 24 Czerwiec 2003 Dżizus pomóż mi ktoś bo ja już straciłem zmysły :mad: Jak pracuje w maxie to mi co jakiś czas wywala error i max się zamyka, albo zamyka się bez errou i dzieje się to dośc czesto, szczególnie przy renderowaniu... Pomyślałem żę może to wina sprzętu. Pracuje teraz nad złożonym obiektem (patrz Evil Eye) i nie mogę przez to pracować. Pomóżcie, Pracuja na takiej configuracji: Pentium 4 2400 HT 800mhz FBS 512 KB L2 Cache Intel 865 Perl, Hyper Threading Enabled, Płytka ze stajni Intela 512 DDRam 333 Single Channel SoftQuadro 4 Xl 550 ( GeForce 4 MX-440 64 MB DDR AGP 4x ze stajni Gainward) i dysk Samsunaga dziadowa 40. Pliss pomóżcie bo głupieje. Co to może być???? Myślałem że to wina renderera ale dzieje się to też przy innych procesach. Czy może być to wina sprzętu?? A jeśli tak to co zrobić?
Gość Karawan Napisano 24 Czerwiec 2003 Napisano 24 Czerwiec 2003 A ile miesiecy ma juz twoj windows :P ?
mORPH Napisano 24 Czerwiec 2003 Autor Napisano 24 Czerwiec 2003 Zmieniałem niedawno sprzęt i dlatego mam 2 tyg. Nie instalowałem żadnych narzędzi systemowych, dlatego nie jest aż tak zaśmiecony. Nie instalowałem też Sp. Mam Windows Xp Pro
mORPH Napisano 24 Czerwiec 2003 Autor Napisano 24 Czerwiec 2003 Znalazłem przyczyne - za mało ramu jak na tą scene :(
MeG Napisano 25 Czerwiec 2003 Napisano 25 Czerwiec 2003 ja kiedys z 512 Mb ram robilam scene z 1,5 polygonow jak nie wiecej i nie wypluwal mi zadnego bledu
Pablo Napisano 25 Czerwiec 2003 Napisano 25 Czerwiec 2003 hmm RAMY nieee na pewno nie....ja mam 128 i co? jakos mi jescze przy zlozobych scenkach nie ywalilo.... raczej mi sie zdaje ze to plugi...jakies ze soba maja sprzecnosci... pozdr
mORPH Napisano 25 Czerwiec 2003 Autor Napisano 25 Czerwiec 2003 Hmmm.... A jakie plugi moga ze sobą nie dziłać??? Obecnie mam zainstalowane: Clay Studio Shag Hair Reactor Character Studio Ghost Painter i inne Plugi komunikacyjne. I renderery: Vray demo Integra insight Digimation Ilustrate Discreet Mental Ray Więcej grzechów nie pamiętam za żadne nie żałuje. czy coś może tu nie współgrać??
Pablo Napisano 25 Czerwiec 2003 Napisano 25 Czerwiec 2003 hmm moze rendery??? wez na chwile przegraj gdzies indziej wszystkie te dodane plugi do jakiegos katalogu..i uruchom maxa i zobacz czy dalehj sie psuje... pozdr
mORPH Napisano 25 Czerwiec 2003 Autor Napisano 25 Czerwiec 2003 Thx. Wpadłem na jeszcze jeden pomysł. Włącze opcje żeby plugi ładowały się tylko przy użyciu. Przypieszy mi to czas odpalania maxa i ilość wolnego ramu. Może to rozwiąże problem. Thx Pablo za pomoc [piwo]
Gith Napisano 28 Czerwiec 2003 Napisano 28 Czerwiec 2003 A moze uszkodzony ram.... tyle teraz bylo przypadkow takich... Mialem identyczne objawy jak Twoje.. no i po wymianie Ramu wszystko bylo slicznie :) Pozdrawiam Gith
mORPH Napisano 28 Czerwiec 2003 Autor Napisano 28 Czerwiec 2003 Nie no teoretycznie wszystko jest ok z ramem. Ram jest stary w tej chwili, ze starego configa. W najbliższej przyszłości wymieniam go i tak na szybszy więcej. Ale problem był prawdobodobnie w czym innym. Któregoś razu przesadziłem i zadużo chciałem wycisnąc ze sprżetu (muza, 3 download, Photoshop i Max z poważną sceną) i podczas renderingu m isię posypał i error wdarł do sceny i tak już mnie męczył dziad jeden. Teraz takie coś zdarza się sporadycznie i juz wiem jak sobie z tymradzić. A co do Ramu tto ludzie kupujcie tylko markowe ramy Geila albo Kingstone, bo z noname to naprawde nigdy nic nie wiadomo. Sam odczułem to na dupie....
Tomo Napisano 5 Lipiec 2003 Napisano 5 Lipiec 2003 Za mała partycja systemowa to morze być przyczyna błędów max potrzebuje dużo miejsca na pliki tymczasowe ja miałem tak z systemami cząsteczkowymi teraz mam jedną partycje i jest ok
ChaoS Napisano 11 Lipiec 2003 Napisano 11 Lipiec 2003 Partycja systemowa raczej nie ja ma dysk 2,5 na nim winde 2000 sp2 idziala gitez maks muli przy wlaczaniu a potem jazda :) slucham mp3 gg i icq online jakis donwoadzik na kazie i nie ma problemu:) i jak chcesz stabilniepracowac to polecam osobiscie instalniecie sobie windy 2000 prof :) ps. konfig mojego zloma :d AMD Duron 800 @ 951 256 ram NoName :) 2x 2,5 GB Seagate Ati Rage Pro 8mb
Rekomendowane odpowiedzi