batonx Napisano 23 Sierpień 2005 Napisano 23 Sierpień 2005 mam obrazek, na ktorym sa obszary jasniejsze i ciemniejsze, jak zrobic zeby on byl maska?( probuje wkleic ten obrazek do maski warstwy ale wkleja mi go jako nowa warstwe:() thx
streaker Napisano 23 Sierpień 2005 Napisano 23 Sierpień 2005 Sans - w co ty lecisz ? O ile dobrze zrozumiałem, to obrazek ma być maska dla innej warstwy (channel mask) czyli dokładnie tak jak napisałem: 1. Majac zaznaczona warstwe klikasz layer-> layer mask-> hide all 2. Przechodzisz do palety channels, włączasz widoczność kanału na samym dole, wyłączasz RGB . 3. Wklejasz obrazek do swojego kanału. 4. wyłączsz widocznosc tego kanału na dole, właczasz RGB
SansSerif Napisano 23 Sierpień 2005 Napisano 23 Sierpień 2005 super streaker. tego nie znałem. dzięki :)
MareG Napisano 24 Sierpień 2005 Napisano 24 Sierpień 2005 zamiast grzebać w kilometrowym menu Layer można na palecie warstw -> nacisnąć symbol dodawania Layer-Maski trzymając ALT i maska wskoczy w trybie HIDE. Pozdr
Rekomendowane odpowiedzi