sqN Napisano 26 Sierpień 2005 Napisano 26 Sierpień 2005 Potrzebuje pilnie pomocy w tworzeniu i nakladaniu textur na dany przedmiot, badz napis, prosze o dokladne i kolejne etapy nakladania tekstury
hkropinski Napisano 26 Sierpień 2005 Napisano 26 Sierpień 2005 o tworzeniu to poprzerabiaj tutoriale i videotudoriale. na evermotion jest super videotutorial z vraya, niestety płatny... a nakładasz tak: 1. wybierasz materiał 2. zaznaczasz objekt 3. klikasz show map in vievport 4. assign material to selection pozdr
sqN Napisano 26 Sierpień 2005 Autor Napisano 26 Sierpień 2005 ja mam 3ds max-a 6 i jestem bardzo slabo zorientowany we wsztkich skrotach itp... tak ze prosze po kolej jezeli mozesz wytlumaczyc mi nakladanie tekstury np na dany napis, sprobowalem kliknac na obietk i zaznaczcy to co napisales ale jakos nie moge znalesc tych tekstur =/
sqN Napisano 26 Sierpień 2005 Autor Napisano 26 Sierpień 2005 a Nie mogl bys mi pomoc, prosze bo ja tam zbytnio na angielskim sie nie znam a masz moze spolszczenie do 3ds max 6 ?
xeav Napisano 26 Sierpień 2005 Napisano 26 Sierpień 2005 bez angielskiego w CG daleko nie zajdziesz, lepiej ucz się języka niż teksturowania :) a co do 3ds PL, nie mam, ale podobno istnieje
sqN Napisano 26 Sierpień 2005 Autor Napisano 26 Sierpień 2005 mistrzu 6 z ang mialem na koniec klasy, ale w szkole tego nie ucza =] prosze CI powiedz mi jak sie chociaz naklada teksture na przedmiot albo podaj jakis kontakt to pogadamy dokladniej :)
xeav Napisano 26 Sierpień 2005 Napisano 26 Sierpień 2005 najprościej to przeciągnąc z ekspoalatora (trudnesłowo:)) na obiekt poczytaj w bazie tutoriali o teksturowaniu, są po polsku jeśli miałeś 6 to czego nie rozumiesz?
tweety Napisano 26 Sierpień 2005 Napisano 26 Sierpień 2005 zaznacz obiekt, potem wcinij M i jesteś w Material Editor. tam przygotuj sobie materiał i dodaj gotym magicznym przyciskiem do sceny...
piotrek Napisano 26 Sierpień 2005 Napisano 26 Sierpień 2005 Po pierwsze, nie polecam żadnego spolszczenia, bo to nic Ci nie pomoże - poważnie. Jeżeli masz już zrobiony materiał z teksturką, to robisz tak jak napisał hkropinski. Czasami musisz jeszcze zmapować obiekt - w 3dsmax nakładasz na obiekt modyfikator UVWMap lub unwrap.
flesz_gordon Napisano 26 Sierpień 2005 Napisano 26 Sierpień 2005 http://portalwiedzy.onet.pl/tlumacz.html slownik online- bardzo dobry UVWmap sluzy do mapowania a unwrap do edytowania tego co zmapowales naloz na obiekt "checker" i bedziesz widzial czy tekstura sie rozciaga czy nie- jak wszedzie beda idelane kwadraciki- biale i czarne to jest dobrze
sqN Napisano 26 Sierpień 2005 Autor Napisano 26 Sierpień 2005 Bardzo wam dziekuje za pomoc, jeszcze tylko sprawdze co i jak ale na pewno macie racje :) jeszcze raz wielkie dzieki, jak bede mial dalej jakis klopot to zwroce sie do was o pomoc
sqN Napisano 26 Sierpień 2005 Autor Napisano 26 Sierpień 2005 mam jeszcze jedna prosbe, czy ma ktos zapisane ustawienia z jak najlepsza Grafika w czasie renderowania ?? =]
Rekomendowane odpowiedzi