Napisano 30 Sierpień 200519 l 1) obecnie renderuje animacje do plikow .avi no i mam kolpsa - te pliki zajmuja dziesiatki MB; przy pomocy jakiego programu je kompresowac? czy moze format .mpeg jest bardziej skompresowany? 2) przetlumaczylem wczoraj wiekszosc instrukcji odnosnie renderingu sieciowego i prawdopodobnie moja nastepna animacja bedzie renderowana klatka po klatce do formatu np. tga, .tif; jak to potem poskladac? z gory dziekuje za odpowiedz
Napisano 30 Sierpień 200519 l Autor tak patrze i przegladam artykuly odnosnie kompresji i widze, ze instrukcje sa m.in. do starszych wersji programu (a opcje w nich sie roznia) -------------------------------- chyba znalazlem dobry program - AVI ReComp; tylko gdzie i jak on zapisuje skompresowany film?
Napisano 3 Wrzesień 200519 l Akurat VirtualDub jest dość prosty w obsłudze. File > Open video file - ładujesz plik z filmem. Aby skompresowac film zaznaczasz w menu Video > Full processing mode, następnie wybierasz Video > Compression i w oknie które się pojawi wybierasz kodek i ustawiasz jego opcje (różnią się dla każdego kodeka). Następnie tylko File > Save as AVI. Jeśli chodzi o kodek to polecam darmowego Xvida. W innych VirualDubach (np. VirtualDub mod) robi się to inaczej, ale info znajdziesz w helpie.
Napisano 3 Wrzesień 200519 l Najlepiej animacje renderowac klatka po klatce a pozniej w combustionie skladasz :)
Napisano 5 Wrzesień 200519 l Autor wielkie dzieki - zarowno za sposob 1 jak i 2, bo wkrotce zabieram sie za rendering sieciowy :) -------------------- mam nadzieje, ze mecze was juz po raz ostatni ;) mam juz virtualdub, ustawilem sobie w ustawieniach kodeku rozmiar docelowy pliku 20MB, Ok, Ok i chcialem dac Save as AVI; niestety, po wypraniu lokalizacji i nazwy pliku wysakuje komunikat 'statfile not found', a nastepnie 'cannot start video compression: the operation is not supported (error code - 1)' o co w tym chodzi?
Napisano 7 Wrzesień 200519 l Autor no i jescze koledzy polecili mi programy combustion oraz after effect - ja mam 14 lat i wydatki rzedu 1000$ na combustion mnie zruinuja;mozna to za darmo pobrac [czy trzeba isc na gielde czarnego oprogramowania]?
Napisano 7 Wrzesień 200519 l za darmo pełnej wersji nie pobierzesz. Powinny być na stronach producentów jakieś dema tych programów mające pewne ograniczenia w stosunku do fullversion.