Tomek Kosiorek Napisano 31 Sierpień 2005 Napisano 31 Sierpień 2005 no wlasnie probuje uzyskac efekt jak na pikczerze ale cos nie idzie...ktos pomoze? ps chodzi o to by obiekty "przeswitywaly" przez obiekt sss-i te ktore sa "w" i te ktore sa blisko za... EDIT: w maxowym mentalu
Karrde Napisano 1 Wrzesień 2005 Napisano 1 Wrzesień 2005 Czytałeś cgtalkowy wątek-gigant o shaderach mentalowskich? http://forums.cgsociety.org/showthread.php?t=104578&page=1&pp=15 Przepraszam że tak odsyłam do ponad 170 stron lektury, pamiętam że ktoś tam pytał o to samo - w tej chwili nie pamiętam odpowiedzi - postaram się znaleźć i Ci tu wrzuce. EDIT: Ok, z tego co wyczytałem, to w materiałach Fast SSS wymagana jest ta sama grupa SS by tak to "prześwitywało". Physics SSS nie ma tego ograniczenia. A co do samego materiału, to zapraszam na stronę Jeffa Pattona - masz tam przykłądową scenę z Physics SSS -> http://www.jeffpatton.net/Max7/index.html Mam nadzieję, że to coś pomoże. :)
Tomek Kosiorek Napisano 1 Wrzesień 2005 Autor Napisano 1 Wrzesień 2005 Jeszcze nie wyprobowalem ale dzieki z gory!
Karrde Napisano 1 Wrzesień 2005 Napisano 1 Wrzesień 2005 Trochę researcha i mniej więcej odtworzyłem efekt o który Ci chodzi. W załączniku masz scenkę (max7.5) z efektem takim jak na rederze obok. Wszystkie creditsy idą do Jeffa. ;)
Tomek Kosiorek Napisano 2 Wrzesień 2005 Autor Napisano 2 Wrzesień 2005 widze ze sie spoznilem:) wlasnie wymodzilem cosik i tez zamieszcze-moze jeszcze ktos pomeczy ten efekt:) wogole to dzieki za odzew i chec !!
Tomek Kosiorek Napisano 2 Wrzesień 2005 Autor Napisano 2 Wrzesień 2005 hmmm a jak zrobic to w fastach?sa latwiejsze i daja mnostwo mozliwosci-jak do tego nie dojde to sie zaplacze a tymczasem uproszczona wersja phisicsa
Karrde Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 W fastach obiekty prześwitujące muszą mieć tą samą grupę SS - w praktyce oznacza to tyle, iż oba muszą mieć nałożony materiał fast sss. Grupę SS ustawiasz w materiale, na samej górze fasta. PS Widzę, że masz 1 mb postów na koncie. :D
Karrde Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 Lubie sobie tak dłubać nockami w materiałach... czasem ciekawe rzeczy mi wychodzą. ;) W każdym razie poniżej masz tą samą scenę, ale z materiałem fast sss. Sorrki za kiepską jakość rendera, ale nie chciało mi się dłużej czekać. :P Ach, i jak widać physical sss nie lubi się z fastem - to pudełko po prawej ciągle ma physical i widać co z tego wyszło... PS Nie ma za co. :)
Tomek Kosiorek Napisano 2 Wrzesień 2005 Autor Napisano 2 Wrzesień 2005 no Panie Karrde- a jak zrobic w fascie swiatlo dajmy na to czerwone przebijajace od tylu jakas powierzchnie? Da radę? ps. tak aby widac bylo tylko iluminacje na powierzchni przeciwnej...
Karrde Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 Hmm... chodzi Ci o coś mniej więcej takiego jak poniżej?
Tomek Kosiorek Napisano 2 Wrzesień 2005 Autor Napisano 2 Wrzesień 2005 Tak tak-mam wiec prosbe bo o zipa z tym swiatelkiem-nie wiem czego to kwestia i jakich ustawien(robilem wiele kombinacji)nie wychodzi-pomozesz?
Karrde Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 Jeśli nie chce Ci się analizować sceny, to tak: tuz za obiektem plane z materiałem mental ray -> w slocie surface shader glow (lume) materiał fast sss -> zaznaczona opcja scatter indirect illumination Final Gather (5 sampli do testow wystarczy, jesli masz mentala 3.4) I to chyba tyle... masz tu zipa jeśli o czymś zapomniałem. :)
Tomek Kosiorek Napisano 2 Wrzesień 2005 Autor Napisano 2 Wrzesień 2005 THX!! Własnie wyszlo-dzieki wielkie za pomoc w "tych trudnych chwilach":D
Karrde Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 Nie ma za co. :) Pokaż lepiej do czego to użyłeś. :)
Rekomendowane odpowiedzi