Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

no wlasnie probuje uzyskac efekt jak na pikczerze ale cos nie idzie...ktos pomoze?

ps chodzi o to by obiekty "przeswitywaly" przez obiekt sss-i te ktore sa "w" i te ktore sa blisko za...

EDIT: w maxowym mentalu

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Czytałeś cgtalkowy wątek-gigant o shaderach mentalowskich?

http://forums.cgsociety.org/showthread.php?t=104578&page=1&pp=15

Przepraszam że tak odsyłam do ponad 170 stron lektury, pamiętam że ktoś tam pytał o to samo - w tej chwili nie pamiętam odpowiedzi - postaram się znaleźć i Ci tu wrzuce.

EDIT:

Ok, z tego co wyczytałem, to w materiałach Fast SSS wymagana jest ta sama grupa SS by tak to "prześwitywało". Physics SSS nie ma tego ograniczenia. A co do samego materiału, to zapraszam na stronę Jeffa Pattona - masz tam przykłądową scenę z Physics SSS -> http://www.jeffpatton.net/Max7/index.html

Mam nadzieję, że to coś pomoże. :)

Napisano

Trochę researcha i mniej więcej odtworzyłem efekt o który Ci chodzi.

W załączniku masz scenkę (max7.5) z efektem takim jak na rederze obok.

Wszystkie creditsy idą do Jeffa. ;)

Napisano
  • Autor

widze ze sie spoznilem:) wlasnie wymodzilem cosik i tez zamieszcze-moze jeszcze ktos pomeczy ten efekt:) wogole to dzieki za odzew i chec !!

Napisano
  • Autor

hmmm a jak zrobic to w fastach?sa latwiejsze i daja mnostwo mozliwosci-jak do tego nie dojde to sie zaplacze a tymczasem uproszczona wersja phisicsa

Napisano

W fastach obiekty prześwitujące muszą mieć tą samą grupę SS - w praktyce oznacza to tyle, iż oba muszą mieć nałożony materiał fast sss. Grupę SS ustawiasz w materiale, na samej górze fasta.

PS Widzę, że masz 1 mb postów na koncie. :D

Napisano

Lubie sobie tak dłubać nockami w materiałach... czasem ciekawe rzeczy mi wychodzą. ;)

W każdym razie poniżej masz tą samą scenę, ale z materiałem fast sss. Sorrki za kiepską jakość rendera, ale nie chciało mi się dłużej czekać. :P

Ach, i jak widać physical sss nie lubi się z fastem - to pudełko po prawej ciągle ma physical i widać co z tego wyszło...

PS Nie ma za co. :)

Napisano
  • Autor

no Panie Karrde- a jak zrobic w fascie swiatlo dajmy na to czerwone przebijajace od tylu jakas powierzchnie? Da radę?

ps. tak aby widac bylo tylko iluminacje na powierzchni przeciwnej...

Napisano
  • Autor

Tak tak-mam wiec prosbe bo o zipa z tym swiatelkiem-nie wiem czego to kwestia i jakich ustawien(robilem wiele kombinacji)nie wychodzi-pomozesz?

Napisano

Jeśli nie chce Ci się analizować sceny, to tak:

tuz za obiektem plane z materiałem mental ray -> w slocie surface shader glow (lume)

materiał fast sss -> zaznaczona opcja scatter indirect illumination

Final Gather (5 sampli do testow wystarczy, jesli masz mentala 3.4)

I to chyba tyle... masz tu zipa jeśli o czymś zapomniałem. :)