Napisano 31 Sierpień 200519 l Do pracy dowieźli fajną i dużą drukarkę ENCAD NovaJet pro 600e. Jedyny w niej problem to gabaryty i kolor. O ile z gabarytami jakoś sobie poradziliśmy o tyle z kolorem mamy problemy. Otóż: do rasteryzacji używamy Onyx RIP (Raster Image Processing). Na tym programie działa wszystko bez zarzutu. Kolory są właściwe i wszystko jest OK. Problem jest tutaj: specyfikacja mówi że nie potrzeba żadnych dodatkowych programów do drukowania. Że można drukować choćby z Painta. Ale jak tylko drukuję coś z Photoshopa, wychodzi wielkie nic: kolory się mieszają i wydruk jest strasznie ciemny (prawie czarny). Zmiana profili ICC nic nie daje. Ogólnie jest do kitu bo jutro powinniśmy druknąć pierwszą serię a my nadal siedzimy na stertach wydruków stron testowych. HELP!!!
Napisano 31 Sierpień 200519 l sprawdz drukując z acrobat readera, może w psie namieszłeś coś z kalibracją (tak jak :))
Napisano 31 Sierpień 200519 l ah i jeżeli to Twoje pierwsze podejście do druku na ploterze to problemem może być papier, a o dobry papier w duzym formacie trudno. W Warszawie nie udało mi się jeszcze znaleźć punktu z dobrym papierem, zawsze mi psuja wydruki.
Napisano 31 Sierpień 200519 l Autor Sans: drukowałem nawet z Corela. Jeśli chodzi o kalibrację to nie namieszałem: wartości ustalone jako tryb Default, później profilowałem ICC (na sRGB) i pobawiłem się jakościami wydruku. Więcej opcji jeśli chodzi o kolor to nie ma. Jest jeszcze brightness/contrast ale to nie daje rezultatu. Odkryliśmy przed chwilą że RIP ma pakiet własnych profili ICC. Może to o to w tym chodzi... EDIT: drukujemy na Kodak Canvas czyli płótnie do druku rastrowego :)
Napisano 31 Sierpień 200519 l nie znam sie na tym, ale moze wina ustawienia w drukarce typu papieru ?
Napisano 31 Sierpień 200519 l coś podobnego mieliśmy kiedyś w pracy. Włączyliśmy klimatyzację i przez to wyskoczyły korki , akurat drukowało się coś. Po włączeniu kolory do bani. Przyjechał serwisant i stwierdził, że drukarka strzeliła reseta i trzeba było jej od nowa ustawić własne profile. Później chodziła normalnie.
Napisano 2 Wrzesień 200519 l Autor uff... udało się :) faktycznie drukarka nie miała własnych profili a my jak idioci ślepo patrzyliśmy na profile RIP'a i PS'a. :D na razie działa :)