Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

A więc mój problem: Kupiłem książke "ćwiczenia praktyczne 3ds max7" W 3 rodziale mam użyć tekstury z "material/map browser" => z biblioteki architektonicznej, zakładałem że jest ona w standardzie programu ale niet ;/ przynajmniej u mnie. No spoko to wchodze na forum i na tematy o teksturach, ściągam teksture ściany, w/w map browser wchodze w bitmap i otwieram teksture ale nie wiem jak ją nałożyć na ściane.......... A kolejnym problemem jest to ze nie umiem zrobić zestawu z końcówką .mat Prosze o pare sensownych odpowiedzi, załóżcie że jestem bardziej początkującym niż na początku myśleliście :D

Screen - OBEJRZCIE

Po lewej jest grupa Architectural ale jak klikam 2razy to w nic nie wchodzi ;

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 965
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Texture przeciagasz z edytora materialow na obiekt i tyle ;]

Zeby zapisac tekstury do formatu .mat klikasz standard> wybierasz mtl editor i file 'save as...'

Napisano
  • Autor

Ok udało się zapisać testure JPG w .mat ale jej nie moge nałożyć na obiekt ;/ Poporostu nie ma przycisku aktywnego Assing Material to Selection......... A jak wybieram z gotowych "kulek" (jeszcze nie znam normlnej nazwy) to przycisk staje się aktywny ale zamiast pokazanej tekstury na "kulce"obiekt przybiera tylko jej kolor, albo nic się nie dzieje.

screen z standardową "kulką"

screen z teksturą ściągniętą jpg

Napisano
  • Autor

Miałem bitmape :) Ale już działa, sposób Master Kiełbaster'a był dobry i pomogło :D jeeee wkońcu dzięki wielkie :D