Gadon Napisano 16 Wrzesień 2005 Napisano 16 Wrzesień 2005 sory za pewnie proste pytanie, ale nie moge znalezc opcji która pozwoli NIE ZAZNACZAĆ plaszczyzny znajdującej sie za plaszczyzną którą chce zaznaczyc, a które obie znajdują sie w obszarze selekcjonowania... gdzie to mozna zmienic?
Gordy Napisano 16 Wrzesień 2005 Napisano 16 Wrzesień 2005 Z tego co sie orientuję Maya ma jeden z najlepszych sposobów selekcjonowania polygonów. Klikasz na "kropkę" face'a i już. Troche nie rozumiem twojego problemu.
Gadon Napisano 17 Wrzesień 2005 Autor Napisano 17 Wrzesień 2005 Tak, tylko ze jak tych face'ów jest duzo... to zakreslam odrazu kilka kropek obszarem selekcji.... no ale obszar selekcji zaznacza przy okazji kropki faceów ktore są niewidoczne dla mnie itd...
polka dot Napisano 17 Wrzesień 2005 Napisano 17 Wrzesień 2005 nie ma czegos takiego jak ignore backfacing? :D:D
piotrek Napisano 17 Wrzesień 2005 Napisano 17 Wrzesień 2005 Display -> Custom Polygon Display -> Backface culling -> On
piotrek Napisano 17 Wrzesień 2005 Napisano 17 Wrzesień 2005 Baldack - hehe - poczytaj sobie moje początki w tym dziale :)
Gadon Napisano 17 Wrzesień 2005 Autor Napisano 17 Wrzesień 2005 mintrill pracujesz na Mayi zawodowo? czy tylko domowo dla wlasnych celow ?
piotrek Napisano 17 Wrzesień 2005 Napisano 17 Wrzesień 2005 hehe zawodowo :D :D :D - no nie przesadzajcie - jeszcze mi troche latek do pracy zawodowej pozostało...
Gadon Napisano 17 Wrzesień 2005 Autor Napisano 17 Wrzesień 2005 zrobiles juz cos konkretnego na Mayi:)? pokaz....
sartr Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 Backface culling nierozwiazuje problemow naprzykład na sferze...- niema mayka czegos takiego jak ignore backfacing z maxa?
piotrek Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 no nie wiem - u mnie działa jak nalezy EDIT: OK, wiem w czym problem - właśnie się tym chwilę pobawiłem i rzeczywiście przy tworzeniu nowej bryły nie działa, ale wystarczy jeszcze raz Custom Polygon Display i upewniwszy się, że backface culling jest ustawione na ON klikąć Apply & close - powinno działać. Nie wiem dlaczego tak jest - może jakiś błąd w Mayce?
mathix Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 To nie bład. Po prostu tak jest. Ale można sobie skrypt właczający i wyłaczający backface culla wyciągnąć na shelfa i będzie całkiem sprawnie działać. A co do zaznaczania bardziej skomplikowanych układów polygonów to polecam Paint Selection Tool.
Rekomendowane odpowiedzi