Ania Napisano 24 Wrzesień 2005 Napisano 24 Wrzesień 2005 mam mgłe (atmospheric). składa się na nią kolor (ten sam co background), oraz opacity. całość odbywa się w vrayu. problem następujący: jeśli dam "fog background", to kolor zmienia się na za ciemny. jeśli nie dam "fog background", to z przodu robią mi się zbyt mocne speculary. jak zrobić, żeby z jednej strony background wyglądał tak jak ma, a żeby jednocześnie z przodu nie robiły się takie odbłyski? dołączam obrazek. sama tekstura bg_diff2.jpg ma ten sam kolor co jaśniejszy obrazek z prawej.
Vorek Napisano 24 Wrzesień 2005 Napisano 24 Wrzesień 2005 jaby m na Twoim miejscu wyrenderował mgłę za pomocą render elements i zmontował z renderem w photoshopie, będziesz miała większą kontrolę nad całością. Pozdrawiam
Ania Napisano 24 Wrzesień 2005 Autor Napisano 24 Wrzesień 2005 um chyba już na to za późno, bo cały czas renderowałam z fogiem, i jak wyłącze go i zrobię oddzielnie, to się zrobią dokładnie te speculary których nie chcę. no sama sobie winna jestem innej możliwości na to nie ma? czemu on to niebo przyciemnia?
Tomek Kosiorek Napisano 24 Wrzesień 2005 Napisano 24 Wrzesień 2005 mozesz tez wyrenderowac spekulary na osobnym passie-ale ja sie ni znam:D
Ania Napisano 24 Wrzesień 2005 Autor Napisano 24 Wrzesień 2005 Tu muszę się bardzo skompromitować. Przyznam że przez ostatnie 5 lat ignorowałam wszystko co się wiązało z compositingiem. Teraz to się na mnie mści, i mam problem: gdzie w vrayu jest coś takiego jak specular na osobnym passie? doszłam do tego że tam jest jakieś g-buffer, ale ono nie zawiera żadnych odbić, atmosphericów też nie. Pomóżcie.
Tomek Kosiorek Napisano 24 Wrzesień 2005 Napisano 24 Wrzesień 2005 Aniu-vraya nie znam wogole ale moze wspolpracuje z passami maxowymi-render elements-hop!
Ania Napisano 24 Wrzesień 2005 Autor Napisano 24 Wrzesień 2005 vray niestety nie jest skory do współpracy z maxowymi passami, tamte znam z widzenia, ale vray je znika.
Tomek Kosiorek Napisano 24 Wrzesień 2005 Napisano 24 Wrzesień 2005 no to moja jedyna rad to poszukac na forach samego renderera-moze cos znajdzieszz bo dziwne by bylo jak by nie mial passow..
AGmakonts Napisano 24 Wrzesień 2005 Napisano 24 Wrzesień 2005 A nie możesz wrenderowac z fogiem a niebi w post worku dodac?
Rekomendowane odpowiedzi