Napisano 29 Wrzesień 200519 l mam problem z dostosowaniem siatki teren, zeby po zblizeniu miala male piksele, dzieki czemu byla dobra grafika, a przy ostawieniu segmentow 50x50 max w point Surf nie da sie tego zrobic, tak ze potrzebuje pomocy
Napisano 29 Wrzesień 200519 l Nie wiem jak inni, ale ja mało zrozumiałem. Jakiś screen by się przydał. Chcesz wymodelować teren, czy masz jakąś teksturę, którą na niego nakładasz?
Napisano 29 Wrzesień 200519 l coś chyba mam kiepski iloraz IQ bo nic nie pojmuję, jak siatka ma małe piksele?
Napisano 29 Wrzesień 200519 l Autor to ja jestem amatorem i nie wiem jak sie to pr0 nazywa i nie gadam od rzeczy, chodzi mi o to ze siatka terenu, ktorego chce stworzyc ma malo segmentow i w celu nalozenia na nia jakiejs tekstury bedzie ona miala slaba grafike- po zblizeniu, dlatego prosze o jakis uproszczony sposob w jakim mozna zrobic mape terenu, dla ktorego po zblizeniu bedzie dobra grafika- poniewaz mam zrobic kilka ujec z widoku czlowieka
Napisano 29 Wrzesień 200519 l Tekstura musi mieć jak najwyższą rozdzielczość. Chyba że czegoś nie zrozumiałem :P
Napisano 29 Wrzesień 200519 l Autor no w sumie to zgodze sie tylko Ciezko mi znalesc tekstury typu 2400x1800 albo wieksze I jeszcze mam problem, jest jakis sposob na to zeby skopiowac dany przedmiot kilkadziesiat razy automatycznie, bo recznie to jest okropnie dluga i meczaca robota ??
Napisano 29 Wrzesień 200519 l pewnie że jest: przytrzymujesz shift przesuwasz obiekt i wybierasz ilość kopii (w maxie)
Napisano 29 Wrzesień 200519 l co do tekstury to jak chcesz takie wielkie to albo sie kupuje albo maluje samemu w programie 2d np photoshop a co do kopiowania to trzymasz shift, przesuwasz obiekt, i w okienku wpisujesz liczbe kopii
Napisano 29 Wrzesień 200519 l Autor I jeszcze prosze o pomoc, bo w sumie jak mam zrobione 1 zdzblo trawy i chce zrobic tego bardzo duzo to za pomoca tych skrotow mi to nie wychodzi, wiecie jak mozna to dobrze rozmiescic ?
Napisano 29 Wrzesień 200519 l Create -> Compound Object -> Scatter. Ale spróbuj zrobić kilka róźnych tych no... (kto umie odminić źdźbło w bierniku liczby mnogiej? :P) Będzie ładniejszy efekt niż z jednym.
Napisano 29 Wrzesień 200519 l źdźbełów!;] a co do szczegolow, to zamiast modelowac teren bardzo szczegolowo, uzylbym po prostu bumpa w tym przypadku. i tak schowa sie pod źdźbełami, a ograniczysz czas renderu dodatkowo.
Napisano 29 Wrzesień 200519 l mintrill napisał: Pewnie chodzi o dopełniacz :) Dopełniacz to by było "kogo? czego nie ma?"... a w bierniku "kogo? co wymodeluj". Więc jest biernik :) sqN -> Zajrzyj sobie tutaj http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=16151 - masz więcej niż jeden sposób zrobienia trawy.
Napisano 29 Wrzesień 200519 l OT: Tymek - Nie!!! Tymek napisał: Ale spróbuj zrobić kilka róźnych Zrób kogo? co? - jak najbardziej zrób kilka różnych kogo? co? - nie bardzo Example: zrób samochody (kogo? co?) - good zrób kilka różnych samochody (biernik) - wrong zrób kilka różnych samochodów (dopełniacz) - good
Napisano 30 Wrzesień 200519 l Autor ale klutnia panowie mam jeszcze jeden problem poniewaz po nalozeniu tego scattera na trawe robi mi sie jej duzo, ale te kopie nie przyjmuja tekstury trawy ktora kopiuja i zamiast zielone to sa szare- standardowe pomoze mi ktos ??