Gość Michal111 Napisano 17 Październik 2005 Napisano 17 Październik 2005 Witam. Mam następujący problem: chciałem koledze coś przekopiować z dysku na dysk, niestety to nie wyszło, ale też BIOS usunął mi obydwa napędy CD-ROM (nagrywarka CD i odtwarzacz DVD). Po wejściu w Windows (mam XP Profes. i 98SE) napędy nie pokazują się w folderze MÓJ KOMPUTER. Jak można je z powrotem zainstalować?? Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
xeav Napisano 17 Październik 2005 Napisano 17 Październik 2005 to że nie są widoczne w moim komp nie znaczy, że nie są zaijnstalowane. Spróbój wpisywać kolenje litery po dysku np E:\ w explorerze
hcpiter Napisano 17 Październik 2005 Napisano 17 Październik 2005 Może poprostu żle podłączyłes taśmy i dlatego nic nie wykrywa. Najlepiej poprzełączaj taśmy i zasilanie.
Bacry Napisano 17 Październik 2005 Napisano 17 Październik 2005 a zasilanie da się odwrotnie włożyć? chyba trzeba do tego wyjątkowej siły.
xeav Napisano 17 Październik 2005 Napisano 17 Październik 2005 może to być również zła konf. master/slave
Gość Michal111 Napisano 18 Październik 2005 Napisano 18 Październik 2005 1. W explorerze wpisywałem (z płytką w napędzie i bez) i nic :( 2. Taśm nie ruszałem. Zasilania też. Przedtem napędy działały tak jakby co. 3. Konfigurację muszę sprawdzić. 4. Sterowniki są ok bo jak juz mowilem to przedtem działało. Dzięki za rady. Chyba jednak sam tego nie zrobie bo w BIOSIE nie jestem dobry. Będę musiał zanieść go do serwisu jakiegoś. Jak myślicie dużo wezmą za taką naprawę??
Gość Michal111 Napisano 27 Październik 2005 Napisano 27 Październik 2005 Już wszystko jest ok. Przyczyna była bardzo prosta. Wpadłem w panikę, grzebałem w BIOSIE, a tymczasem, gdy podłanczałem dysk kolegi niechcący poluzowałem kable łączące CD-Romy z płytą główną. Dopiero jak czyściłem kompa od środka to zauważyłem. Ale głupio wyszło :D I dzięki za rady. Nie wiedziałęm, że te kabelki są tak luźno podpięte, bo te co wchodzą do CD-romów to "siedzą" twardo.
Rekomendowane odpowiedzi