Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

mam problem z rozmywającymi się teksturami. przygotowałem screena z moim problemem (chodzi o górną część obiektu). myślę że chodzi o funkcję filtrowanie anizotropowe ale nie wiem gdzie ona jest. Proszę pomoc

• Odpowiedzi 16
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jeżeli zastosowałeś uvwmaping ( w co wątpie) to zmień sposób mapowania z plane na box, no chyba, że to nie obiekt "boxo podobny", takie odniosłem wrażenie...albo co też możliwe zmień ustawienie koordynató mapy nierówności w material editor->bump->coordinates na object XYZ...sory, ale jak nie pokarzesz czegoś więcej to Ci nie pomożemy...

Napisano

Bacry nie wiem czy to to, bo sprzodu jest chyba bump, a jeżeli byłby sprzodu to musiałby być też z tyłu - moge się mylić.

Adrianboss czy do rendera użyłeś kamery lub jakiś filtrów maxowskich?

Bo nie wiem czy to tak się z nikąd wzięło czy żeś nakręcił z renderami.

Ale jeżeli użyłeś kamery to popatrz w jej opcjach czy przypadkiem nie zaznaczyła się opcja filtru np: multi-pass effect

Napisano
  • Autor

nie używałem uv map. to są textury z bumpem. nie używałem kamery. textury przypisywałem na różnych face-ach. Jeśli czegoś jeszcze potrzebujecie to prosze pytać.

Napisano

no i masz swój problem, prawdopodobnie nie przypisałeś bumpa wszystkim ściankom...sprawdź to dokładnie...

Napisano

Najlepiej nie przypisuj oddzielnym faceom map tylko walnij jedą na kamień i dodaj uvw map z mapowaniem box, powinno być dobrze.

Napisano

ja miałem podobny problem i zawsze rozwiązywałem to UV map, i działało.

Napisano

jak niby można nie przypisać bumpa wszystkim ścianką? uvmapa to współrzędne mapowania rozłożone na siatce rzeczywistego obiektu. Jeżeli operowałeś na boxie dodawałeś poligony, powyginałeś ścianki a nie zmieniałeś uvwmap to może tak być.

Napisano
nie używałem uv map.

No przecież napisał, że nie używał uvwmap...Najlepiej zrobisz jak posłuchasz się rady hcpiter666

Napisano
  • Autor

niestety nie udało mi się uzyskać zamierzonego efektu zamieszczę screena z ustawiniami oraz rara z obiektem. musiałem przyciąć obrazek bo jest za duży. 1 to zdjęcie dwa to obiekt w maxie

Napisano

eee...wygląda, że wszystko jest w porządku i wygłąda na to, że tekstury sie zlewają, przynajmniej takie wrażenie odnieść można, ale ten bump obejmuje cały obiekt, wystarczy jak wyłączysz dla testu mape diffuse i zrenderujesz obiekt z samym bumpem...pozatym myśle, że jak dodas światło do sceny to bedzie to wyglądało lepiej...pozdro

Napisano

tak ze światłem wygląda lepiej. a jeżeli chodzi o uvwmapę, La Radoslaw to muszę ci powiedzieć że każdy obiekt, który ma renderować w materiale bitmapę musi takową posiadać jeżeli jest brak współrzędnych mapowania niestety najczęściej wyjdzie czarny materiał. każdy z podstawowych obiektów posiada wbudowane współrzędne mapowania, które w trakcie obróbki w editpoly mogą się nieźle pokręcić. wtedy czasami powstaje efekt jak na pierwszym renderingu. Z przedstawionych plików wychodzi jednak, że winny jest render i ustawione światło (czyli jego brak) które w takiej sytuacji świeci od strony kamery.

Napisano

Kiedyś miałem podobny problem. Robiłem długi element i chcąc ułatwić sobie zadanie, kopiowałem element, mirror i przyklejałem do pierwszego. Po nałożeniu czegokolwiek wychodziła kicha.

Skasuj niedobre fragmenty i z pozostałości wyciągnij resztę.

Pozdrawiam.

Napisano

całkowicie się z Tobą zgadzam Bacry , kolega Adrianboss zbił mnie z tropu z tym modyfikatorem twierdząc, że go nie zastosował, aż mi wstyd takiej wpadki, jak widać wszyscy są omylni ;)

myk_myk problem wydaje się być rozwiązany, bez takich kombinacji...