Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Po d艂ugiej przerwie witam forumowicz贸w.

Chyba te偶 zamierzam wzi膮膰 udzia艂 w tej bitwie. To znaczy zamierzam na pewno :) ale nigdy nie wiadomo co z tego wyjdzie :).

Spr贸buj臋 stworzy膰 skarabeusza.

Tutaj kr贸tki cytat z encyklopedii onetu o tym przemi艂ym 偶yj膮tku:

Po艣wi臋tnik czczony, skarabeusz, 艣wi臋ty skarabeusz (Scarabaeus sacer), owad zaliczany do rodziny 偶ukowatych, podrz臋du chrz膮szczy wielo偶ernych (Polyphaga), wyst臋puj膮cy w Europie Po艂udniowej, Azji i Afryce P贸艂nocnej.

Oraz zdj臋cie takiego skarabeusza.

pozdro

Jacek

• Odpowiedzi 48
  • Wy艣wietle艅 6,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

To b臋dzie zwyk艂y skarabeusz czy jaka艣 zmutowana bestyjka? Sorki, ale nie lubi臋 \"zwyk艂ych\" rzeczy, a na pewno minimalne wysilenie wyobra藕ni pozwoli podnie艣膰 poziom tej pracy.

Powodzenia.

Napisano
Originally posted by Dycu

To b臋dzie zwyk艂y skarabeusz czy jaka艣 zmutowana bestyjka? Sorki, ale nie lubi臋 \"zwyk艂ych\" rzeczy, a na pewno minimalne wysilenie wyobra藕ni pozwoli podnie艣膰 poziom tej pracy.

Powodzenia.

ale czasem te idealne odwzorowanie oryginalu jest naprawde piekne :))

pozdr

Napisano

no wlasnie.. hehe ja nie wiem co bede robic ze swoim konikiem ;) zmechanizowac czy zostawic naturalnego... nie wiem :/

Napisano
  • Autor

Mechaniczny na pewno nie b臋dzie :P.

Ale mo偶e b臋dzie troch臋 zmodyfikowany. Ten to jest chyba ten najs艂ynniejszy egipski i chyba w Polsce nie wyst臋puje.

Ale jest troch臋 taki biedny. S膮 inne z tej samej rodziny (Scarabaeidae :)) kt贸re maj膮 takie fajne rogi, szcz臋ki itp. Co艣 takiego mu dorobi臋.

pozdro

Jacek

Napisano
  • Autor

Rendery, rendery ... to prosz臋 :).

G艂owy dopiero wczesny pocz膮tek. B臋d膮 rogi i takie tam 偶eby wygl膮da艂 mniej przyja藕nie.

Zastanawiam si臋 czy go nie u艣mierci膰 :). Tzn. egipcjanie podobno z nich jakie艣 ozdoby/amulety robili. Mo偶na by go tak nawlec na 艂a艅cuchek i troch臋 podmalowa膰, 偶eby nie by艂 na ko艅cu ca艂y czarny :D. Ale to poootem.

pozdrawiam

Jacek

Napisano

ladnie sie zapowiada :))..powiedz mi prosze te czzrne punkciki odpowoiadaja oczom czy to miesjca gdzie beda te rogi??

pozdr

Napisano

fajnie fajnie jak chcesz go zabic to ja proponuje przebic go igla i za szybke wstawic:)

Napisano
  • Autor

Te czarne to s膮 oczy. By艂y troch臋 za du偶e i wog贸le g艂owa zosta艂膮 przebudowana. Mam nadziej臋, 偶e teraz wygl膮da mniej s艂odko :).

Rogi jako艣 troch臋 nie pasuj膮. By艂y du偶e, ale wygl膮da艂y jeszcze gorzej. Zobaczy si臋 p贸藕niej.

pozdro

Jacek

Napisano

Kr贸tszy tu艂贸w (odw艂ok), szeeersza g艂owa. Rogi pewnie b臋d膮 wi臋ksze. ;)

Og贸lnie fajnie, lubi臋 tego robaczka. :)

Napisano
  • Autor

Dzi臋ki za rady. Postaram si臋 uwzgl臋dni膰. Na razie troch臋 zmian. Co艣 ta \"szyja\" mi nie wysz艂a. Mo偶e co艣 z niej jeszcze b臋dzie, albo j膮 wyrzuc臋.

Pr贸buj臋 te偶 go nawlec na sznurek :). Tylko kto by co艣 takiego nosi艂 :). Mo偶e jak膮艣 inn膮 ozdob臋 z niego zrobi臋.

pozdro

Jacek

Skarab06.jpg

Skarab06s.jpg

Napisano
Co艣 ta \"szyja\" mi nie wysz艂a. Mo偶e co艣 z niej jeszcze b臋dzie, albo j膮 wyrzuc臋.

Mi caly robak nie wyszedl :(

Napisano

hmm, a moze lepiej go zrobic takiego metalowego i zamiast sznurka tam bedzie metal, caly owad razem z tym metalem bedzie wisial na drzwiach wejsciowych i robil za to co sie puka do drzwi :D co?:D

pozdr

Napisano
  • Autor

No te偶 fajny pomys艂. Dzi臋ki. Zobacz臋 na ko艅cu. Bo zapewne przed ko艅cem us艂ysz臋/wymy艣l臋 jeszcze wiele rzeczy ... mam nadziej臋 :).

A tak wog贸le to termin jest za ponad miesi膮c ? Nie m贸wi臋, 偶e to du偶o czasu, bo zawsze mam za ma艂o ... ale to troch臋 du偶o czasu ;).

pozdro

Jacek

Napisano
  • Autor

No to czas na kolejny update :D. Dopasowa艂em szyj臋 do odw艂oku, wydaje mi si臋, 偶e lepiej pasuje wi臋c mo偶e zostanie. Te偶 przyda艂o by si臋 jako艣 dopasowa膰 g艂ow臋, ale chwilowo nie mam pomys艂u.

No i dla testu przywi膮za艂em go do jakiej艣 ga艂膮zki :), 偶eby si臋 nie rozlecia艂. Ale ozdoba i tak wygl膮da na kruch膮. Zobaczy si臋 w prszysz艂o艣ci [hmmm].

Oczywi艣cie wszystkie komentarze mile widziane, bo co艣 tu pustawo :(.

pozdrawiam

Jacek

Skarab09.jpg

Napisano

Niech to przez d艂ugi czas zastanawia艂em si臋 czy przyst膮pi膰 do bitwy (nie chce si臋 zb艂a藕ni膰) i kiedy w艂a艣nie si臋 zdecydowanie na do艂膮czenie si臋 ze skarabeuszem, zobaczy艂em twojego \"boskiego owada\" i doszed艂em do wniosku 偶e moja praca wysz艂a by gorzej ni偶 czysty ekran w por贸wnaniu do twojego robaczka.

Co do skarabeusza uwa偶am 偶e jest 艣wietny tylko te r贸偶ki go troch臋 szpec膮. Co do pomys艂u nawleczenia go na sznurek uwa偶am 偶e jest to strasznie brutalne :P i powinni tego zabroni膰 :-).

Tak trzymaj.

Napisano
  • Autor
Originally posted by cpt Moose

Niech to przez d艂ugi czas zastanawia艂em si臋 czy przyst膮pi膰 do bitwy (nie chce si臋 zb艂a藕ni膰) i kiedy w艂a艣nie si臋 zdecydowanie na do艂膮czenie si臋 ze skarabeuszem, zobaczy艂em twojego \"boskiego owada\" i doszed艂em do wniosku 偶e moja praca wysz艂a by gorzej ni偶 czysty ekran w por贸wnaniu do twojego robaczka.

A tam. IMO Trzeba pr贸bowa膰 :). Zawsze jak si臋 ma jaki艣 temat i termin to jest to niez艂y trening swoich umiej臋tno艣ci. Oczywi艣cie czasami smutno je偶eli pora偶ka jest druzgocz膮ca (m贸wi臋 z w艂asnego do艣wiadczenia) ale ja tam si臋 nie poddaj臋 :D.

Co do skarabeusza uwa偶am 偶e jest 艣wietny tylko te r贸偶ki go troch臋 szpec膮. Co do pomys艂u nawleczenia go na sznurek uwa偶am 偶e jest to strasznie brutalne :P i powinni tego zabroni膰 :-).

Tak trzymaj.

Ale to wina tych egipcjan ;). A tak na serio to nie wiem co oni robili z tych skarabeuszy. Tak gdzie艣 mi si臋 to obi艂o o uszy i sobie taki wisiorek wymy艣li艂em :).

A wog贸le to dzi臋ki za pozytywne komentarze. Z r贸偶kami w przysz艂o艣ci co艣 zrobi臋 oczywi艣cie. Hmmm, wszystko odk艂adam na p贸藕niej :).

pozdrowienia

Jacek

A tu nowy rysunek.

Skarab11.jpg

Napisano
  • Autor

Gdybym by艂 przekonany, 偶e to finalny model to bym ju偶 zaczyna艂. Mo偶e nied艂ugo si臋 przekonam :).

pozdro

Jacek

Napisano
  • Autor

Brzuszek ju偶 wci膮gn膮艂. G艂ow臋 te偶 troch臋 skr贸ci艂em. No i pierwsze testy materia艂贸w.

Le偶y sobie skarabeusz w艣r贸d pustynnych piask贸w ... przynajmniej kiedy艣 to b臋dzie miejmy nadziej臋 wygl膮da膰 na piasek :).

pozdro

Jacek

Skarab14.jpg

Napisano
  • Autor

Dodam jeszcze, 偶e za艂o偶enie jest takie, 偶e ma wygl膮da膰 na staaarego i obdrapanego. B臋dzie te偶 troch臋 pomalowany jak to amulet. I mo偶e zakrwawiony, jak to amulet z w艂a艣nie str膮conej g艂owy ;).

pozdro

Jacek

Napisano
  • Autor

Nikt nic nie pisze, szkoda :(.

No to kolejny test otoczenia.

Skarab15.jpg

pozdrawiam

Jacek

Napisano

fajoskie to wszystko co tu robicie :) tez tak kiedys bede umial :D:D

a teraz to co sklonilo nmie wreszcie zeby nie tylko patrzec, ale tez cos napisac:

-czy tulow i glowa tez beda mialy taka popekana fakturke ??

[piwo]

Napisano
  • Autor

Tak planuj臋, ale zobacz臋, czy nie wyjdzie wtedy jaki艣 chaos.

Napisa艂em \"test otoczenia\", ale to oczywi艣cie nie znaczy, 偶e robaczek jest sko艅czony. Oj jeszcze du偶o pracy :).

I dzi臋ki za pozytywn膮 opini臋.

pozdro

Jacek

Napisano
  • Autor

Oj chyba si臋 ca艂kiem nie podoba bo nikt nic nie pisze :(. Ale chocia偶 jak膮艣 krytyk臋 napiszcie !!!

Kolejny update :).

Skarab19.jpg

pozdrawiam

Jacek

Napisano

model jak dla mnie naprawde fajoski... spekania te偶 niczego sobie :)... ale jako艣 te jaskrawe kolorki odbieraj膮 klimat... zr贸b to tak mroooocznie... prastary naszyjnik, le偶acy wiele lat w czerwonym piasku pustuni, ods艂oni臋ty przez wiej膮cy wiatr... kurz kurz wiecej kurzu!! :) (ten 艂a艅cuszek mi si臋 nie podaoba.. jest za bardzo 艣wie偶y, jakby go przed chwil膮 dorobi艂 jubiler...)... czakamy co dalej :)

Napisano

hmm..jesli juz On jest jakas tam ozdoba...to moze wokol niego moglby by byc pelno monet itd?

pozdr

Napisano
  • Autor

Ok. Dzi臋ki :). Kolorki zrobi臋 miej nasycone. 艁a艅cuszek te偶 si臋 troch臋 postarzeje. Ale chyba nie za bardzo. W za艂o偶eniu jest, 偶eby ten naszyjnik mia艂 najwy偶ej kilka lat a w艂a艣nie jego w艂a艣ciciel straci艂 g艂ow臋 :).

Rzeczywi艣cie do otoczenia co艣 dodam, mo偶e troch臋 broni itp. gdy偶 chcia艂em aby by艂 to krajobraz po bitwie. To za robaczkiem to mia艂 by膰 wbity w ziemi臋 miecz :).

Tylko i tak nie wiem co z tego b臋dzie widoczne, gdy偶 takie zdj臋cia maj膮 zazwyczaj silnego DOFa.

pozdrawiam

Jacek

Napisano
  • Autor

Witam

Troch臋 czasu nie by艂o nowych wersji, ale ja tam troch臋 d艂uba艂em przy tym. Wi臋c podsy艂am :). Nie wiem czy to nie jeden z ostatnich updat贸w bo w czwartek wieczorem wyje偶d偶am na tydzie艅. Hmmm, jakie艣 co艣 po angielsku musz臋 teraz jeszcze napisa膰 :)[co?] ?

pozdrawiam

Jacek

Skarab26.jpg

Napisano
  • Autor

Jak ju偶 dzisiaj w nocy pisa艂em jutro wyje偶d偶am, wi臋c wrzucam tekst dla szanownego Jury: :):

I wanted to create ancient Egyptian necklace made of scarabaeus. Holder of the scarabaeus lost his head during the battle, and now this cursed object will find a new owner.

This project is based on my own concept. Egyptians created some decorations made of this insects, but in fact I don\'t know how they look like.

As you can see, I didn\'t use any photos. All textures are handmade (or procedural).

Ale nowe wersje obrazka si臋 jeszcze mam nadziej臋 pojawi膮 i to mo偶e na dzie艅 przed terminem :).

No i oczywi艣cie wszelka krytyka mile widziana. Co by艣cie zmienili ?

pozdrawiam

Jacek

Napisano
  • Autor

Hmm, widz臋, 偶e zainteresowanie spad艂o do zera. Szkoda troch臋.

Nowy rysunek. Troch臋 zn贸w kolorki jaskrawe wysz艂y. Sam ju偶 nie wiem jak to powinno wygl膮da膰.

Skarab28.jpg

pozdrawiam

Jacek

Napisano

dof ci nie wyszed艂...

otworz photoshopa i na krzywej sobie kolorki ustawiaj, tak najlepiej sie zorientowa膰 jak ma byc najlepiej (trzeba cz臋sto przerwy robic :) )

kompozycja jest fajna, jak poprawisz dofa to bedzie naprawde spoko

Napisano
  • Autor

No tak. Dof to rozmyty w photoshopie rysunek i zmiksowany z orgina艂em na podstawie buforu g艂臋boko艣ci. Wi臋c dof jest lub go nie ma, a si艂a si臋 nie zmienia. Mo偶e znacie jaki艣 inny patent ? Bo prawdziwy rendering z dofem to p贸艂 dnia zabiera :).

pozdrawiam

Jacek

Napisano
  • Autor

A to poka偶臋 starszy rendering z prawdziwym dofem. Wysz艂o 艣rednio, a trwa艂o to wieeeele godzin (normalnie to oko艂o 30 min).

Skarab25.jpg

pozdrawiam

Jacek

Napisano

ja znam taki patent-

ty wiesz mniej wiecej co w scenie jest dalej a co blizej, zatem robisz zaznaczenia z duzym feather (wtapianiem) i wtedy dajesz odpowiedno duzego gausian blura. jak sie pobawisz 10 min to moze calkiem niezle wyjsc...

na koniec dodajesz niewielkiego noisa i po sprawie. :)

Napisano
  • Autor

A tutaj pr贸by z dof\'em z After Effects:

Skarab28AE.jpg

pozdro

Jacek

Napisano

moim zdaniem - wypas pracka - na razie najlepsza jaka widzialem :o

zwlaszcza pomysl na naszyjnik ze skarabeusza !!

mam nadzieje ze wygrasz :D

Napisano
  • Autor

Dzi臋ki :). Mia艂em ju偶 sobie odpu艣ci膰, ale dzi臋ki motywacji troch臋 poprawi艂em :).

Wi臋ksza rozdzia艂ka, dorzucone kilka tekstur tu i tam. No i to by艂by chyba koniec.

Skarab32AE.jpg

pozdrowienia

Jacek

Napisano
  • Autor

A mo偶e jednak wi臋kszy dof i bardziej stopniowany ?

Nikt nic nie skomentuje ? No dalej wy偶yjcie si臋 :) !

Skarab32AE3.jpg

pozdrawiam

Jacek

Napisano

moim zdaniem jednak ten pierwszy - troche mniejszy DoF byl lepszy...

poza tym lepiej wyglada ta wersja w bardziej jaskrawych kolorach - ta ciemna jest jakas nie teges...

Napisano
  • Autor

Niestety tak ju偶 zostanie. Oto jeszcze raz tekst dla jury, 偶eby czasem nie zagin膮艂:

I wanted to create ancient Egyptian necklace made of scarabaeus. Holder of the scarabaeus lost his head during the battle, and now this cursed object will find a new owner.

This project is based on my own concept. Egyptians created some decorations made of this insects, but in fact I don\'t know how they look like.

As you can see, I didn\'t use any photos. All textures are handmade (or procedural).

pozdrawiam

Jacek

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci