Napisano 11 Lipiec 200322 l Po d艂ugiej przerwie witam forumowicz贸w. Chyba te偶 zamierzam wzi膮膰 udzia艂 w tej bitwie. To znaczy zamierzam na pewno :) ale nigdy nie wiadomo co z tego wyjdzie :). Spr贸buj臋 stworzy膰 skarabeusza. Tutaj kr贸tki cytat z encyklopedii onetu o tym przemi艂ym 偶yj膮tku: 聽 Po艣wi臋tnik czczony, skarabeusz, 艣wi臋ty skarabeusz (Scarabaeus sacer), owad zaliczany do rodziny 偶ukowatych, podrz臋du chrz膮szczy wielo偶ernych (Polyphaga), wyst臋puj膮cy w Europie Po艂udniowej, Azji i Afryce P贸艂nocnej. Oraz zdj臋cie takiego skarabeusza. 聽 pozdro Jacek 聽 聽 聽 聽
Napisano 11 Lipiec 200322 l To b臋dzie zwyk艂y skarabeusz czy jaka艣 zmutowana bestyjka? Sorki, ale nie lubi臋 \"zwyk艂ych\" rzeczy, a na pewno minimalne wysilenie wyobra藕ni pozwoli podnie艣膰 poziom tej pracy. 聽 Powodzenia.
Napisano 11 Lipiec 200322 l Originally posted by Dycu To b臋dzie zwyk艂y skarabeusz czy jaka艣 zmutowana bestyjka? Sorki, ale nie lubi臋 \"zwyk艂ych\" rzeczy, a na pewno minimalne wysilenie wyobra藕ni pozwoli podnie艣膰 poziom tej pracy. 聽 Powodzenia. 聽 ale czasem te idealne odwzorowanie oryginalu jest naprawde piekne :)) 聽 pozdr
Napisano 11 Lipiec 200322 l no wlasnie.. hehe ja nie wiem co bede robic ze swoim konikiem ;) zmechanizowac czy zostawic naturalnego... nie wiem :/
Napisano 11 Lipiec 200322 l Autor Mechaniczny na pewno nie b臋dzie :P. Ale mo偶e b臋dzie troch臋 zmodyfikowany. Ten to jest chyba ten najs艂ynniejszy egipski i chyba w Polsce nie wyst臋puje. Ale jest troch臋 taki biedny. S膮 inne z tej samej rodziny (Scarabaeidae :)) kt贸re maj膮 takie fajne rogi, szcz臋ki itp. Co艣 takiego mu dorobi臋. 聽 pozdro Jacek
Napisano 11 Lipiec 200322 l Autor Rendery, rendery ... to prosz臋 :). G艂owy dopiero wczesny pocz膮tek. B臋d膮 rogi i takie tam 偶eby wygl膮da艂 mniej przyja藕nie. Zastanawiam si臋 czy go nie u艣mierci膰 :). Tzn. egipcjanie podobno z nich jakie艣 ozdoby/amulety robili. Mo偶na by go tak nawlec na 艂a艅cuchek i troch臋 podmalowa膰, 偶eby nie by艂 na ko艅cu ca艂y czarny :D. Ale to poootem. 聽 pozdrawiam Jacek
Napisano 11 Lipiec 200322 l ladnie sie zapowiada :))..powiedz mi prosze te czzrne punkciki odpowoiadaja oczom czy to miesjca gdzie beda te rogi?? 聽 pozdr
Napisano 11 Lipiec 200322 l fajnie fajnie jak chcesz go zabic to ja proponuje przebic go igla i za szybke wstawic:)
Napisano 11 Lipiec 200322 l Autor Te czarne to s膮 oczy. By艂y troch臋 za du偶e i wog贸le g艂owa zosta艂膮 przebudowana. Mam nadziej臋, 偶e teraz wygl膮da mniej s艂odko :). Rogi jako艣 troch臋 nie pasuj膮. By艂y du偶e, ale wygl膮da艂y jeszcze gorzej. Zobaczy si臋 p贸藕niej. 聽 pozdro Jacek
Napisano 12 Lipiec 200322 l Kr贸tszy tu艂贸w (odw艂ok), szeeersza g艂owa. Rogi pewnie b臋d膮 wi臋ksze. ;) Og贸lnie fajnie, lubi臋 tego robaczka. :)
Napisano 12 Lipiec 200322 l Autor Dzi臋ki za rady. Postaram si臋 uwzgl臋dni膰. Na razie troch臋 zmian. Co艣 ta \"szyja\" mi nie wysz艂a. Mo偶e co艣 z niej jeszcze b臋dzie, albo j膮 wyrzuc臋. Pr贸buj臋 te偶 go nawlec na sznurek :). Tylko kto by co艣 takiego nosi艂 :). Mo偶e jak膮艣 inn膮 ozdob臋 z niego zrobi臋. 聽 pozdro Jacek 聽 聽
Napisano 12 Lipiec 200322 l Co艣 ta \"szyja\" mi nie wysz艂a. Mo偶e co艣 z niej jeszcze b臋dzie, albo j膮 wyrzuc臋.聽 聽 聽 Mi caly robak nie wyszedl :(
Napisano 12 Lipiec 200322 l hmm, a moze lepiej go zrobic takiego metalowego i zamiast sznurka tam bedzie metal, caly owad razem z tym metalem bedzie wisial na drzwiach wejsciowych i robil za to co sie puka do drzwi :D co?:D 聽 pozdr
Napisano 12 Lipiec 200322 l Autor No te偶 fajny pomys艂. Dzi臋ki. Zobacz臋 na ko艅cu. Bo zapewne przed ko艅cem us艂ysz臋/wymy艣l臋 jeszcze wiele rzeczy ... mam nadziej臋 :). A tak wog贸le to termin jest za ponad miesi膮c ? Nie m贸wi臋, 偶e to du偶o czasu, bo zawsze mam za ma艂o ... ale to troch臋 du偶o czasu ;). 聽 pozdro Jacek
Napisano 15 Lipiec 200322 l Autor No to czas na kolejny update :D. Dopasowa艂em szyj臋 do odw艂oku, wydaje mi si臋, 偶e lepiej pasuje wi臋c mo偶e zostanie. Te偶 przyda艂o by si臋 jako艣 dopasowa膰 g艂ow臋, ale chwilowo nie mam pomys艂u. No i dla testu przywi膮za艂em go do jakiej艣 ga艂膮zki :), 偶eby si臋 nie rozlecia艂. Ale ozdoba i tak wygl膮da na kruch膮. Zobaczy si臋 w prszysz艂o艣ci [hmmm]. Oczywi艣cie wszystkie komentarze mile widziane, bo co艣 tu pustawo :(. 聽 pozdrawiam Jacek 聽
Napisano 15 Lipiec 200322 l Mi艂e to :D:D:D:D:D 聽 Fajnie wygl膮da Tylko te r贸偶ki jakie艣 takie... 聽 Giorgione
Napisano 16 Lipiec 200322 l Niech to przez d艂ugi czas zastanawia艂em si臋 czy przyst膮pi膰 do bitwy (nie chce si臋 zb艂a藕ni膰) i kiedy w艂a艣nie si臋 zdecydowanie na do艂膮czenie si臋 ze skarabeuszem, zobaczy艂em twojego \"boskiego owada\" i doszed艂em do wniosku 偶e moja praca wysz艂a by gorzej ni偶 czysty ekran w por贸wnaniu do twojego robaczka. 聽 Co do skarabeusza uwa偶am 偶e jest 艣wietny tylko te r贸偶ki go troch臋 szpec膮. Co do pomys艂u nawleczenia go na sznurek uwa偶am 偶e jest to strasznie brutalne :P i powinni tego zabroni膰 :-). Tak trzymaj.
Napisano 17 Lipiec 200322 l Autor Originally posted by cpt Moose Niech to przez d艂ugi czas zastanawia艂em si臋 czy przyst膮pi膰 do bitwy (nie chce si臋 zb艂a藕ni膰) i kiedy w艂a艣nie si臋 zdecydowanie na do艂膮czenie si臋 ze skarabeuszem, zobaczy艂em twojego \"boskiego owada\" i doszed艂em do wniosku 偶e moja praca wysz艂a by gorzej ni偶 czysty ekran w por贸wnaniu do twojego robaczka. 聽 A tam. IMO Trzeba pr贸bowa膰 :). Zawsze jak si臋 ma jaki艣 temat i termin to jest to niez艂y trening swoich umiej臋tno艣ci. Oczywi艣cie czasami smutno je偶eli pora偶ka jest druzgocz膮ca (m贸wi臋 z w艂asnego do艣wiadczenia) ale ja tam si臋 nie poddaj臋 :D. 聽 Co do skarabeusza uwa偶am 偶e jest 艣wietny tylko te r贸偶ki go troch臋 szpec膮. Co do pomys艂u nawleczenia go na sznurek uwa偶am 偶e jest to strasznie brutalne :P i powinni tego zabroni膰 :-). Tak trzymaj. 聽 Ale to wina tych egipcjan ;). A tak na serio to nie wiem co oni robili z tych skarabeuszy. Tak gdzie艣 mi si臋 to obi艂o o uszy i sobie taki wisiorek wymy艣li艂em :). 聽 A wog贸le to dzi臋ki za pozytywne komentarze. Z r贸偶kami w przysz艂o艣ci co艣 zrobi臋 oczywi艣cie. Hmmm, wszystko odk艂adam na p贸藕niej :). 聽 pozdrowienia Jacek 聽 A tu nowy rysunek. 聽
Napisano 17 Lipiec 200322 l Autor Gdybym by艂 przekonany, 偶e to finalny model to bym ju偶 zaczyna艂. Mo偶e nied艂ugo si臋 przekonam :). 聽 pozdro Jacek
Napisano 17 Lipiec 200322 l pancerzyk - OK brzuszek - ZA GRUBY nogi - OK g艂owa - za d艂uga 聽 oczywi艣cie moim zdaniem 聽 pozdrawiam
Napisano 24 Lipiec 200321 l Autor Brzuszek ju偶 wci膮gn膮艂. G艂ow臋 te偶 troch臋 skr贸ci艂em. No i pierwsze testy materia艂贸w. Le偶y sobie skarabeusz w艣r贸d pustynnych piask贸w ... przynajmniej kiedy艣 to b臋dzie miejmy nadziej臋 wygl膮da膰 na piasek :). 聽 pozdro Jacek 聽
Napisano 24 Lipiec 200321 l Autor Dodam jeszcze, 偶e za艂o偶enie jest takie, 偶e ma wygl膮da膰 na staaarego i obdrapanego. B臋dzie te偶 troch臋 pomalowany jak to amulet. I mo偶e zakrwawiony, jak to amulet z w艂a艣nie str膮conej g艂owy ;). 聽 pozdro Jacek
Napisano 24 Lipiec 200321 l Autor Nikt nic nie pisze, szkoda :(. No to kolejny test otoczenia. 聽 聽 pozdrawiam Jacek
Napisano 25 Lipiec 200321 l fajoskie to wszystko co tu robicie :) tez tak kiedys bede umial :D:D 聽 a teraz to co sklonilo nmie wreszcie zeby nie tylko patrzec, ale tez cos napisac: -czy tulow i glowa tez beda mialy taka popekana fakturke ?? 聽 [piwo]
Napisano 25 Lipiec 200321 l Autor Tak planuj臋, ale zobacz臋, czy nie wyjdzie wtedy jaki艣 chaos. Napisa艂em \"test otoczenia\", ale to oczywi艣cie nie znaczy, 偶e robaczek jest sko艅czony. Oj jeszcze du偶o pracy :). I dzi臋ki za pozytywn膮 opini臋. 聽 pozdro Jacek
Napisano 27 Lipiec 200321 l Autor Oj chyba si臋 ca艂kiem nie podoba bo nikt nic nie pisze :(. Ale chocia偶 jak膮艣 krytyk臋 napiszcie !!! 聽 Kolejny update :). 聽 聽 pozdrawiam Jacek 聽
Napisano 27 Lipiec 200321 l model jak dla mnie naprawde fajoski... spekania te偶 niczego sobie :)... ale jako艣 te jaskrawe kolorki odbieraj膮 klimat... zr贸b to tak mroooocznie... prastary naszyjnik, le偶acy wiele lat w czerwonym piasku pustuni, ods艂oni臋ty przez wiej膮cy wiatr... kurz kurz wiecej kurzu!! :) (ten 艂a艅cuszek mi si臋 nie podaoba.. jest za bardzo 艣wie偶y, jakby go przed chwil膮 dorobi艂 jubiler...)... czakamy co dalej :) 聽
Napisano 27 Lipiec 200321 l hmm..jesli juz On jest jakas tam ozdoba...to moze wokol niego moglby by byc pelno monet itd? 聽 pozdr
Napisano 28 Lipiec 200321 l Autor Ok. Dzi臋ki :). Kolorki zrobi臋 miej nasycone. 艁a艅cuszek te偶 si臋 troch臋 postarzeje. Ale chyba nie za bardzo. W za艂o偶eniu jest, 偶eby ten naszyjnik mia艂 najwy偶ej kilka lat a w艂a艣nie jego w艂a艣ciciel straci艂 g艂ow臋 :). 聽 Rzeczywi艣cie do otoczenia co艣 dodam, mo偶e troch臋 broni itp. gdy偶 chcia艂em aby by艂 to krajobraz po bitwie. To za robaczkiem to mia艂 by膰 wbity w ziemi臋 miecz :). 聽 Tylko i tak nie wiem co z tego b臋dzie widoczne, gdy偶 takie zdj臋cia maj膮 zazwyczaj silnego DOFa. 聽 pozdrawiam Jacek
Napisano 13 Sierpie艅 200321 l Autor Witam 聽 Troch臋 czasu nie by艂o nowych wersji, ale ja tam troch臋 d艂uba艂em przy tym. Wi臋c podsy艂am :). Nie wiem czy to nie jeden z ostatnich updat贸w bo w czwartek wieczorem wyje偶d偶am na tydzie艅. Hmmm, jakie艣 co艣 po angielsku musz臋 teraz jeszcze napisa膰 :)[co?] ? 聽 pozdrawiam Jacek 聽 聽
Napisano 13 Sierpie艅 200321 l Autor Jak ju偶 dzisiaj w nocy pisa艂em jutro wyje偶d偶am, wi臋c wrzucam tekst dla szanownego Jury: :): 聽 I wanted to create ancient Egyptian necklace made of scarabaeus. Holder of the scarabaeus lost his head during the battle, and now this cursed object will find a new owner. This project is based on my own concept. Egyptians created some decorations made of this insects, but in fact I don\'t know how they look like. As you can see, I didn\'t use any photos. All textures are handmade (or procedural). 聽 Ale nowe wersje obrazka si臋 jeszcze mam nadziej臋 pojawi膮 i to mo偶e na dzie艅 przed terminem :). 聽 No i oczywi艣cie wszelka krytyka mile widziana. Co by艣cie zmienili ? 聽 pozdrawiam Jacek 聽 聽
Napisano 24 Sierpie艅 200321 l Autor Hmm, widz臋, 偶e zainteresowanie spad艂o do zera. Szkoda troch臋. 聽 Nowy rysunek. Troch臋 zn贸w kolorki jaskrawe wysz艂y. Sam ju偶 nie wiem jak to powinno wygl膮da膰. 聽 聽 pozdrawiam Jacek 聽
Napisano 24 Sierpie艅 200321 l dof ci nie wyszed艂... 聽 otworz photoshopa i na krzywej sobie kolorki ustawiaj, tak najlepiej sie zorientowa膰 jak ma byc najlepiej (trzeba cz臋sto przerwy robic :) ) 聽 kompozycja jest fajna, jak poprawisz dofa to bedzie naprawde spoko 聽
Napisano 24 Sierpie艅 200321 l Autor No tak. Dof to rozmyty w photoshopie rysunek i zmiksowany z orgina艂em na podstawie buforu g艂臋boko艣ci. Wi臋c dof jest lub go nie ma, a si艂a si臋 nie zmienia. Mo偶e znacie jaki艣 inny patent ? Bo prawdziwy rendering z dofem to p贸艂 dnia zabiera :). 聽 pozdrawiam Jacek
Napisano 24 Sierpie艅 200321 l Autor A to poka偶臋 starszy rendering z prawdziwym dofem. Wysz艂o 艣rednio, a trwa艂o to wieeeele godzin (normalnie to oko艂o 30 min). 聽 聽 pozdrawiam Jacek
Napisano 24 Sierpie艅 200321 l ja znam taki patent- ty wiesz mniej wiecej co w scenie jest dalej a co blizej, zatem robisz zaznaczenia z duzym feather (wtapianiem) i wtedy dajesz odpowiedno duzego gausian blura. jak sie pobawisz 10 min to moze calkiem niezle wyjsc... na koniec dodajesz niewielkiego noisa i po sprawie. :)
Napisano 26 Sierpie艅 200321 l moim zdaniem - wypas pracka - na razie najlepsza jaka widzialem :o 聽 zwlaszcza pomysl na naszyjnik ze skarabeusza !! 聽 mam nadzieje ze wygrasz :D
Napisano 28 Sierpie艅 200321 l Autor Dzi臋ki :). Mia艂em ju偶 sobie odpu艣ci膰, ale dzi臋ki motywacji troch臋 poprawi艂em :). Wi臋ksza rozdzia艂ka, dorzucone kilka tekstur tu i tam. No i to by艂by chyba koniec. 聽 聽 pozdrowienia Jacek
Napisano 29 Sierpie艅 200321 l Autor A mo偶e jednak wi臋kszy dof i bardziej stopniowany ? Nikt nic nie skomentuje ? No dalej wy偶yjcie si臋 :) ! 聽 聽 pozdrawiam Jacek
Napisano 29 Sierpie艅 200321 l moim zdaniem jednak ten pierwszy - troche mniejszy DoF byl lepszy... 聽 poza tym lepiej wyglada ta wersja w bardziej jaskrawych kolorach - ta ciemna jest jakas nie teges...
Napisano 1 Wrzesie艅 200321 l Autor Niestety tak ju偶 zostanie. Oto jeszcze raz tekst dla jury, 偶eby czasem nie zagin膮艂: 聽 I wanted to create ancient Egyptian necklace made of scarabaeus. Holder of the scarabaeus lost his head during the battle, and now this cursed object will find a new owner. This project is based on my own concept. Egyptians created some decorations made of this insects, but in fact I don\'t know how they look like. As you can see, I didn\'t use any photos. All textures are handmade (or procedural). 聽 pozdrawiam Jacek 聽