Napisano 24 Październik 200519 l Jakiś czas temu zauważyłem fajny temat o materiałach/shaderach ;), który chyba jednak poległ. Ponieważ sam mam z nimi dużo problemów, będę robił i pokazywał co mi wychodzi, mam nadzieje że coś doradzicie, jak uzyskać porządany efekt. Zachęcam do robienia własnych shaderów i wstawienia ich do tego tematu. Oczywiście gdy shader będzie gotowy będize można go ściągnąć. Temat jest sprecyzowany. Będzie tylko guma i wszystkie gumo-podobne draństwa (gładka, chropowata, z parciała itp). Jak ktoś chce plastik, szkła, metale niech założy osobny temat. Sam pewnie za jakiś czas założe kolejny. Tutaj tylko guma. Czy to wygląda na gume w ogóle ;)? Pozowołiłem sobie zrobić podobną kulkę. Wszelkie sugestie co do formuły tematu mile widziane.
Napisano 25 Październik 200519 l Mi to wygląda bardziej na piankę czy jakąś taką gęstą gąbkę. Na pierwszy rzut oka to taką średnia guma. :) dopracuj, pokombinuj może wyjdzie lepsza. ;)
Napisano 25 Październik 200519 l dla mnie to miekki plastik, taki co z niego robia koncowki do dlugopisow (nie mam lepszego przykladu :d)
Napisano 25 Październik 200519 l Autor bleee po nocy też sądze że za bardzo się błyszczy. Czy można jakoś ustawić żeby tylko krawędzie odbijały mocniej światło, a płaska powierzchnia prawie w ogóle. Czy już coś wymyślam? Może teraz lepiej... zaczynam plątac z tymi sasmymi ustawieniami.
Napisano 25 Październik 200519 l nie poległ tylko ochotników nie ma :P my nie będziemy karmić nonstop :) troche inicjatywy jak zrobisz to tam wrzucisz ;)
Napisano 26 Październik 200519 l Autor Dobra to jakieś nowe. Z parciałą guma, nawet nie wiem czy dobrze bo nie mam żadnej przysobie i dawno takiej nie widziałem ale chyba podobnie do tego wygląda. No i jeszcze próbuje uzyskać shader dla gumy oponopodobnej takiej dopiero co po pielęgnacji, gorszej jakości z z jakimiś wypukłuściami - przynajmniej takie ma opona przy moim rowerze. Piszcie co zmienic, może specular za duży. Mi trudniej samemu ocenić. Jak coś wam się już podoba to piszcie to zostawie w spokoju i wstawie materiał do pobrania.
Napisano 26 Październik 200519 l hmm na tych kulkach powinienes na kazdej czesci dawac inne speculary to by było szybciej i łatwiej ;) 3m sie.
Napisano 26 Październik 200519 l Autor Na małej kulce inny specular, na dużej inny, czy o co ci chodzi z tymi częściami??