Napisano 31 Październik 200519 l czesc http://max3d.pl/forum/attachment.php?attachmentid=25507 chcialbym zeby mi ktos napisal jakm moge takiec cos osignac jak na zdjeciu, a mianowicie chodzi mi o cala scene. Przykladowo tez mam samochod i chce go umiesci w tle tak jak kolega na zdjeciu probowalem i mi jakos nie wychodzi :( dzieki panowie za pomoc ;]
Napisano 31 Październik 200519 l http://www.3dkingdom.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=623
Napisano 31 Październik 200519 l nie wiem jaki tam typ masz ustawiony ale jakos dziwnie wygląda to po pierwsze , po drugie zmien hdrii - po trzecie to nic specjalnego - zwykłe hdrii i model z lakierem nałożonym - gdzie tu jakies schody masz ?
Napisano 31 Październik 200519 l To hdri nie ma przypadkiem mapowania Screen zamiast Spherical environment? Poza tym coś z Environment jest nie tak, bo przy tej mapie samochód powinien być pomarańcowy, więc ona raczej w ogóle niczego nie oświetla.
Napisano 31 Październik 200519 l Autor hm u mnie jest auto ktore wisi na zdjeciu :) a w ty przykaldzie jest ok wszystko to wyglada nie naturalnie, wrzucilem tylko hdri to environment ? Edit: tymek a gdzie ja to moge zmienic uzywam menatala ? (hdri)
Napisano 31 Październik 200519 l powinno być w hdri w environment i przy okazji zaznaczone pole Use map. U ciebie to wygląda jakby mapa była tylko tłem dla rendera a samochód był oświetlony default light. EDIT: Jak widzisz, Bzyku się wyrwał ;)
Napisano 31 Październik 200519 l w mentalu musisz osobno wyrenderowac samochod oddzielnie cien ze swiatla jak np. gdyby bylo slonce i osobno ambient occlusion potem to w Photoshopie zlozyc do kupy inaczej mentala sie nei okielzna gdzie znjadziesz heh cool ciekawie coordinate>>mapping >>"spherical"(czy jakos tak)
Napisano 31 Październik 200519 l he ale bez podloza to on zawsze bedzie wisial w powietrzu :) chyba za daleko chcesz siegnac najpierw podstawy HDRI
Napisano 31 Październik 200519 l Autor dobra jest podloze teraz tylko dobra mapka na podlozelk, oswietlenie i to na tyle ?
Napisano 31 Październik 200519 l popatrz na tutka ktorego zamiescil xeav, na plane masz dac mattte/shadow
Napisano 31 Październik 200519 l Przeciez nic nie zmieniłes w oswietleniu, juz po tylu testach powinno by ci coś wyjść, włącz chociać GI !
Napisano 31 Październik 200519 l Wstaw Skylight w scenę, podepnij do niego hdri i w ustawieniach mentala włącz GI i Final gather. EDIT: Bez GI? No jak, że niby bez? To ja przepraszam i z uwagą słucham kolejnych potencjalnych wskazówek ;)