Napisano 4 Listopad 200519 l Witam wszystkich, mam kilka małych pytań: 1.Jak robię płaszczyznę to jest widoczna tylko z jednej strony, jak to zmienić. 2. Dlaczego to co jest pokazane na obrazku mi nie wychodzi ? Skopiowane linie nie mają face. 3.Jak połączyć dwa obiekty Vertexsami ? Z góry dzięki i sory za błędy w pisowni angielskiej :)
Napisano 4 Listopad 200519 l 1. w material editor zaznacz opcje 2-sided 2.a miales wcisniety shift?? 3. pierw dajesz attach (jak obiekty nie sa polaczone w jeden) pozniej laczysz vertexy funkcja weld lub target weld
Napisano 4 Listopad 200519 l 1. kliknij prawym przyciskeim na nazwe widoku (np. perspective) i włącz 2-sided (i tak samo w render dialog - nacisnij F10 i zaznacz force 2 sided) 2. to jest obiekt poly (jesli myslisz o spline to nie mozesz tak zrobic) , w modyfikatorze edit poly lub po przekonwertowaniu obiektu do editable poly przechodzisz w subedit : Edge (skrot do tego to "2") zaznaczasz te krawędzie , i z przytrzymanym shiftem przesuwasz w gore lub z przytrzymanym shiftem skalujesz 3. włącz helpa maxa i poczytaj o funkcji "weild" (znajdziesz ją poprzez wpisanie nazwy w wyszukiwarce helpa)
Napisano 4 Listopad 200519 l hmm... a propos pkt. 1. - u mnie, żeby zobaczyć "drugą" stronę siatki, musiałem wyłączyć "backface cull on object creation" w głównych ustawieniach \ viewport settings.
Napisano 5 Listopad 200519 l Autor 1.Zadziałała opcja Marcina 2.Wiem w czym był błąd, trzeba to zrobić w editable mesh a nie w editable poly, jak ja to próbowałem. 3.Ten Weld nie działa, może robie to źle. Ale kumpel z kalsy mi podpowiedział żeby zrobić collapse, i usunąć face w miejscu złączenia. I wszystko działa. Dzięks wam za fatyge :)
Napisano 5 Listopad 200519 l ad 3 jesli chcesz polaczyc dwa boxy w jeden prostopadloscian to musisz usunac te scianki ktore beda polaczone zanim zweldujesz wierzcholki parami