Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, mam kilka małych pytań:

1.Jak robię płaszczyznę to jest widoczna tylko z jednej strony, jak to zmienić.

2. Dlaczego to co jest pokazane na obrazku mi nie wychodzi ? Skopiowane linie nie mają face.

3.Jak połączyć dwa obiekty Vertexsami ?

Z góry dzięki i sory za błędy w pisowni angielskiej :)

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

1. w material editor zaznacz opcje 2-sided

2.a miales wcisniety shift??

3. pierw dajesz attach (jak obiekty nie sa polaczone w jeden) pozniej laczysz vertexy funkcja weld lub target weld

Napisano

1. kliknij prawym przyciskeim na nazwe widoku (np. perspective) i włącz 2-sided (i tak samo w render dialog - nacisnij F10 i zaznacz force 2 sided)

2. to jest obiekt poly (jesli myslisz o spline to nie mozesz tak zrobic) , w modyfikatorze edit poly lub po przekonwertowaniu obiektu do editable poly przechodzisz w subedit : Edge (skrot do tego to "2") zaznaczasz te krawędzie , i z przytrzymanym shiftem przesuwasz w gore lub z przytrzymanym shiftem skalujesz

3. włącz helpa maxa i poczytaj o funkcji "weild" (znajdziesz ją poprzez wpisanie nazwy w wyszukiwarce helpa)

Napisano

hmm... a propos pkt. 1. - u mnie, żeby zobaczyć "drugą" stronę siatki, musiałem wyłączyć "backface cull on object creation" w głównych ustawieniach \ viewport settings.

Napisano
[..] poczytaj o funkcji "weild" [..]
"Weld" gwoli scislosci.
Napisano
  • Autor

1.Zadziałała opcja Marcina

2.Wiem w czym był błąd, trzeba to zrobić w editable mesh a nie w editable poly, jak ja to próbowałem.

3.Ten Weld nie działa, może robie to źle. Ale kumpel z kalsy mi podpowiedział żeby zrobić collapse, i usunąć face w miejscu złączenia. I wszystko działa. Dzięks wam za fatyge :)

Napisano

ad 3

jesli chcesz polaczyc dwa boxy w jeden prostopadloscian to musisz usunac te scianki ktore beda polaczone zanim zweldujesz wierzcholki parami