Napisano 17 Listopad 200519 l podczas animowania objektu za pomoca IK objekt ten jest skalowany (raz jest dluzszy, innym razem krotszy), w zaleznosci od pozycji IK Chain. Napewno jest jakas opcja blokujaca takie niechciane skalowanie. dzieki za pomoc pozdrowienia tronhh
Napisano 18 Listopad 200519 l A jakiego solvera IK użyłeś? Spline IK? czy w tym rigu są kości? opisz troszkę szerzej problem....
Napisano 18 Listopad 200519 l Upewnij sie czy gizma w skinach masz ok, jeśli nie skiny, to może w zakładce motion za krótki limit ruchu kości w stosunku do długości animacji, a co mi sie wydaje najbardziej prawdopodobne, to brakuje końcowych efektorów kości (end effector), albo chwytasz za nieodpowiednie kości. Masz efektory ? bo jeśli nie masz, to zaznacz kość, od której ma być początek np. nogi (udo) Menu -> Animation -> IK Solvers -> HD Solver i dajesz do pięty (w HD Solver możesz ustawić zakresy ruchu).
Napisano 18 Listopad 200519 l Mi się coś takiego przytrafiło, jak kość była zlinkowana z przeskalowanym Dummiem. wtedy Bones dziedziczył wartości skali po nim. Może masz podobną sytuacje? Pozdrawiam
Napisano 18 Listopad 200519 l Napisz napisz :D czekamy :) bo trudno podać rozwiązanie jeśli nie wiemy jak wygląda twój rig i czeko dokładniej dotyczy problem...
Napisano 18 Listopad 200519 l Autor chodzi mianowicie o animacje skaczacej lampki (jak kazdemu znana z pixara), w moim rigu nie ma kosci i skinow bo sa niepotrzebne. caly rig opiera sie na prostych objektach polaczonych razem w hierarchie i animowanych przez IK. zastosowalem HI solver. Niestety przy animowaniu elementy z ktorych sklada sie objekt sa skalowane (rozciagane) w zaleznosci gdzie znajduje sie ik chain. tak jak to widac na zalaczonych zrzutach. sliczne dzieki TronHH
Napisano 18 Listopad 200519 l coś tu się niedobrego dzieje... oj nieładnie, nieładnie... poddamy to dogłębnej, wewnętrznej analizie... rozkręcimy każdą śrubkę tej lampki. Najlepiej podrzuć plik ze sceną na maila. Skontaktuj się z którymś z nas przez GG. Tak będzie najszybciej. A potem napiszemy dla wszystkich co było nie tak, i jak unikać takich pułapek na przyszłość
Napisano 18 Listopad 200519 l Autor ten przyklad z lampka nie jest jedyny. oto kolejny objekt ktory chcialem animowac i znowu pojawiajacy sie problem rozciagania siatki. rys. 01: siatka przed animowaniem w normalnych proporcjach rys. 02 i 03: siatka juz rozciagnieta najpierw myslalem ze to moze wina kosci albo skinu, ale przyklad prostej lamki w ktorej w ktorej nie ma kosci eliminuje te dwie przyczyny. pozdrawiam
Napisano 18 Listopad 200519 l może zaznacz samą postać (bez dummy itd., albo te elementy lampy) W menu obok w prawej zaznacz np. edit poly i prawym przyciskiem daj na Collapse All. Też do niedawna miałem problem, ale z teksturą, może to coś pomoże.
Napisano 19 Listopad 200519 l Patrz ostatni komentarz Krisa i mój . WYSTAW PLIK MAXOWY ;) Sprawa w gruncie rzeczy jest banalna... i dokladnie taka jak opisałem, tylko czytać i kombinowac się nie chce ... któraś z kości w łańcuchu jest przeskalowana, dlatego reszta "dzieci" ulega tej deformacji. HOWGH
Napisano 19 Listopad 200519 l Autor w lampce nie ma kosci i skinu. wiec nie tu jest pies pogrzebany (chyba tak to bylo). objekty (boxy) sa w hierarchi. pliczek ze scena mam na domowym kompie wiec go podam wieczorem. pozdrowienia
Napisano 19 Listopad 200519 l BOSHEEEE.......To na prawde jest różnica czy obiekt jest Bonesem czy Boxem traktowanym jak Bones?...? z 2 strony to na prawde tak dużo pracy zrobic wszystko jeszcze raz tak, żeby było dobrze? Wystaw mi ten pliczek, a udowodnie Twoją ignorancje ;)
Napisano 19 Listopad 200519 l Autor chetnie bym go wstawil tylko tu gdzie jestem nie mam maxa. pozdrowienia ; )
Napisano 19 Listopad 200519 l Z tym rozciąganiem tego gostka, co wymodelowałeś, miałem podobny motyw kiedyś, z tym, że jak robiłem kule i w nią dwie kości, potem HI Solverem, to efektorem mogłem kule rozciągać w pionie (co nie powinno sie zdarzyć, bynjajmniej nie wiem jak), ale efekt był fajny (identyczny jak u Ciebie z tą ręką) i chciałem go pojąć. Niestety nie znalazłem źródła do tego, szukałem w tutorialach, też nie znalazłem, ale powiem Ci jak zrobiłem, żeby zniknął Ci ten efekt "uboczny" - usuń wswzyskie połączenia HI Solver i zarzuć je od nowa, a jeśli to nie pomoże, to usuń kości i daj nowe. U mnie bynajmniej to poszło, ale właśnie nie wiem jak osiągnąć, ten Twój "niepożądany" efekt. Zresetuj wszystkie efektory i narzuć od nowa, może to pomoże ;) Pozdrawiam
Napisano 19 Listopad 200519 l A jeśli chodzi o te boxy, to już wiesz, że wina nie leży w kościach, tylo efektorach, to tam kombinuj, albo nie wiem, tak jak Asblaze mówił o przeskalowaniu.
Napisano 20 Listopad 200519 l haaahahaahahahahahah sbx mnie wyręczył ;) następnym razem słuchaj starszych ;)