elmozaur Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 Czesc W trakcie nauki maxa (i po przerobieniu wielu tutoriali) nasunelo mi sie takie pytanie: kiedy konwertujecie obiekty do editable mesh a kiedy do editable poly. Funkcje sa podobne wiec chcialbym poznac wasze zdanie jako ludzi bardziej doswiadczonych. dziekuje i pozdrawiam Grzechu
xeav Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 mesh ma mniej funkcji. było gdzieś o tym niedawno na forum. Konwertuj wszystko do poly
polka dot Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 poly to chyba mlodszy brat mesha i ma wiecej opcji tak jak mowi xeav zawsze lepiej w poly chociaz ostatnio byla ciekawa akcja z kopiowanie edgesow w poly i meshu :P
hkropinski Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 tak, koledzy wyżej mają rację. Poly jest bardziej rozwinięte i lepiej wyposażone niż mesh, ale kiedy skończysz modelowanie czasami warto przekonwertowac na mesh, ponieważ kiedy obiekty są zmeshowane cały viewport obsługuje się szybciej. pozdr
m_ak_s Napisano 21 Listopad 2005 Napisano 21 Listopad 2005 z tego co wiem... edit mesh pracuje domyslnie na trojkatach (jak caly max oczywiscie) z ta roznica ze jak recznie potniesz edit meshowy szescian to otrzymasz dodatkowe wierzcholki na przekatnej scianki. co jest cholernie niewygodne w dalszej pracy. takze jak napisali koledzy... modelling tylko i wylacznie w poly. a po skonczonym obiekcie zamieniasz msmootha na edit mesh. w oknie smiga znacznie znacznie szybciej.
khazell Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 witam mam takie pytanie do kolegów maxowiczów czy jest możliwość cofnąć efekt msmooth w edit poly??
aspenboy Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 Jeżeli Ci chodzi o ten msmooth z opcji editable poly (dodawany np. tylko do wybranych polygonów), to pozostaje tylko Ctrl + Z (Undo), albo ręczna odbudowa siatki...
Rekomendowane odpowiedzi