Napisano 20 Listopad 200519 l Czesc W trakcie nauki maxa (i po przerobieniu wielu tutoriali) nasunelo mi sie takie pytanie: kiedy konwertujecie obiekty do editable mesh a kiedy do editable poly. Funkcje sa podobne wiec chcialbym poznac wasze zdanie jako ludzi bardziej doswiadczonych. dziekuje i pozdrawiam Grzechu
Napisano 20 Listopad 200519 l mesh ma mniej funkcji. było gdzieś o tym niedawno na forum. Konwertuj wszystko do poly
Napisano 20 Listopad 200519 l poly to chyba mlodszy brat mesha i ma wiecej opcji tak jak mowi xeav zawsze lepiej w poly chociaz ostatnio byla ciekawa akcja z kopiowanie edgesow w poly i meshu :P
Napisano 20 Listopad 200519 l tak, koledzy wyżej mają rację. Poly jest bardziej rozwinięte i lepiej wyposażone niż mesh, ale kiedy skończysz modelowanie czasami warto przekonwertowac na mesh, ponieważ kiedy obiekty są zmeshowane cały viewport obsługuje się szybciej. pozdr
Napisano 21 Listopad 200519 l z tego co wiem... edit mesh pracuje domyslnie na trojkatach (jak caly max oczywiscie) z ta roznica ze jak recznie potniesz edit meshowy szescian to otrzymasz dodatkowe wierzcholki na przekatnej scianki. co jest cholernie niewygodne w dalszej pracy. takze jak napisali koledzy... modelling tylko i wylacznie w poly. a po skonczonym obiekcie zamieniasz msmootha na edit mesh. w oknie smiga znacznie znacznie szybciej.
Napisano 25 Listopad 200519 l witam mam takie pytanie do kolegów maxowiczów czy jest możliwość cofnąć efekt msmooth w edit poly??
Napisano 25 Listopad 200519 l Jeżeli Ci chodzi o ten msmooth z opcji editable poly (dodawany np. tylko do wybranych polygonów), to pozostaje tylko Ctrl + Z (Undo), albo ręczna odbudowa siatki...