Napisano 20 Listopad 200519 l mam pytanie wooogle od czego zacząc chciał bym zanimowac narazie tylko biped tzn np zeby tańćzył mam program motion builder ale zupełnie nie mam pojecia o co sie tam rozchodzi , przegląałem helpa i znalazłem pare tutków ale po angielsku wiec to jeszcze bardzej utrudnia mi zrozumienie help ..!!
Napisano 20 Listopad 200519 l Po polsku tutków do Motion Buildera raczej nie znajdzesz, więc jeśli chcesz się nauczyć obsługi tego programu to ucz się angielskiego :). Jeśli masz maxa, to tam masz bipeda, którego możesz animować. Videotutoriale były kiedyś tutaj i pewnie będą wkrótce: http://exodus-art.com/ Na max3d możesz też poszukać - może coś będzie. I nie myśl, że jeżeli będziesz używał jakiegoś hi-endowego softu, to zrobi on sam wszystko za ciebie. pozdr
Napisano 20 Listopad 200519 l Autor ehh no wiem ze soft za mnie nic nie zrobi .... tylko nawet nie wiem od czego zacząć ale chyba najlepiej od początku :) pozdro@@!!
Napisano 20 Listopad 200519 l Jeśli nigdy jeszcze nie animowałeś, to narazie nie bierz się za character animation, ale popróbuj animować jakieś boxy, alby nauczyć się tzw. keyframing'u (możesz poczytać o tym np. w maxowym helpie - nota bene po angielsku), a dopiero później zabierz się za rigowanie i animowanie szkieletu.
Napisano 20 Listopad 200519 l Animacja to proces nadawania bryłkom życia. I nie polega to na ruszaniu rękoma i nogami postaci. Wiec jak dobrze zanimujesz sferę, to możesz być z siebie dumny ;)