klower Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 Hi. Mam do Szanownego grona banalne pytanie. Jak zanimowac przypinowanie materialu do obiektu ? chodzi mi tu o swietlowke i efekt migotania jej. dziekuje za podpowiedzi
sbx Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 niewiem co znaczy "przypinowanie materialu do obiektu", ale dla migotania swietlowki fajnie bylo by przypisac kotroler "noise" dla np. parametru "multiplier" swiatla
piotrek Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 Dokładnie tak jak sbx pisze. Jeżeli masz Maykę to można też do koloru podpiąć texturę przez node'a multiply/divide (albo coś takiego) i tam użyć równań do animowania. Podejrzewam, że można pobawić się też nodem blend color i stworzyć mniej lub bardziej skomlikowaną network. :) Pisałem z pamięci i nie testowałem tego, dlatego jeśli się gdzieś pomyliłem to proszę o wybaczenie :|
DaveBorck Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 mam wrazenie ze nie chodzi klowerowi tylko o animowanie samego światla ale tez materialu jazeniowki bo o material się pytał. Możesz go zanimować tak: tworzysz material blend(zamiast standard) i do jednego slotu wrzucasz jakąś mapkę z glowem a do drugiego taka sama bez niego. Nastepnie animujesz Mix Amount i gotowe. Powodzenia
sbx Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 do tego co napisal DaveBorck tez mozesz dodac kotroler "noise" i tez bedzie fajnie :)
illy Napisano 21 Listopad 2005 Napisano 21 Listopad 2005 w sumie to mozna selfillumination animotac, swietlowka po wlaczeniu jest jednolita ;p
Gość User190 Napisano 21 Listopad 2005 Napisano 21 Listopad 2005 a jakby się uprzeć to można też sam obiekt podmieniać w różnych klatkach i też będzie ;) PS> Piszę całkiem serio :)
Kris_R Napisano 21 Listopad 2005 Napisano 21 Listopad 2005 Każdy inne rozwiązanie podaje :D czysta poezja :) To ja jeszcze napiszę, że można też w post produkcji takie migotanie dodać :D LOL... wygłupiam się oczywiście... ale dzięki temu klower widzisz ile jest zawsze rozwiązań... wybór należy do Ciebie :) Ja osobiście dodam, że rozwiązanie Dave'a jest najlepsze, bo daje największą kontrolę, która czasami jest niezbędna i ja bym zrobił dokładnie tak samo. pozdrawiam
klower Napisano 21 Listopad 2005 Autor Napisano 21 Listopad 2005 jest pieknie . dziki chlopaki. rozwiazanie DaveBorck udalo sie w 100 %. z noisem zbyt wolno oblicza. z mojej strony dodam jeszcze ze nalezy w KEY FILTERS zaznaczyc ze ma animowac material bo jak tego nei ma to nic nie zadziala. chcialem jeszcze spytac o animowanie Glow w Video Post. poniewaz jak mi migota swietlowka (mateiral sellf illum) to mi glow caly czas swieci nawet gdy jest wylaczona. da sie to wogole animowac ?
Kris_R Napisano 22 Listopad 2005 Napisano 22 Listopad 2005 Da się animować Intensity Glowa zdaje się. zaraz sprawdzę... tak.. kluczuje się bez problemu.
sbx Napisano 22 Listopad 2005 Napisano 22 Listopad 2005 z ciekawosci sprobowalem, mozna material i glow noisem zrobic i nie liczy dlugo, przyklad w zalaczniku :)
Rekomendowane odpowiedzi