Napisano 20 Listopad 200519 l Hi. Mam do Szanownego grona banalne pytanie. Jak zanimowac przypinowanie materialu do obiektu ? chodzi mi tu o swietlowke i efekt migotania jej. dziekuje za podpowiedzi
Napisano 20 Listopad 200519 l niewiem co znaczy "przypinowanie materialu do obiektu", ale dla migotania swietlowki fajnie bylo by przypisac kotroler "noise" dla np. parametru "multiplier" swiatla
Napisano 20 Listopad 200519 l Dokładnie tak jak sbx pisze. Jeżeli masz Maykę to można też do koloru podpiąć texturę przez node'a multiply/divide (albo coś takiego) i tam użyć równań do animowania. Podejrzewam, że można pobawić się też nodem blend color i stworzyć mniej lub bardziej skomlikowaną network. :) Pisałem z pamięci i nie testowałem tego, dlatego jeśli się gdzieś pomyliłem to proszę o wybaczenie :|
Napisano 20 Listopad 200519 l mam wrazenie ze nie chodzi klowerowi tylko o animowanie samego światla ale tez materialu jazeniowki bo o material się pytał. Możesz go zanimować tak: tworzysz material blend(zamiast standard) i do jednego slotu wrzucasz jakąś mapkę z glowem a do drugiego taka sama bez niego. Nastepnie animujesz Mix Amount i gotowe. Powodzenia
Napisano 20 Listopad 200519 l do tego co napisal DaveBorck tez mozesz dodac kotroler "noise" i tez bedzie fajnie :)
Napisano 21 Listopad 200519 l w sumie to mozna selfillumination animotac, swietlowka po wlaczeniu jest jednolita ;p
Napisano 21 Listopad 200519 l a jakby się uprzeć to można też sam obiekt podmieniać w różnych klatkach i też będzie ;) PS> Piszę całkiem serio :)
Napisano 21 Listopad 200519 l Każdy inne rozwiązanie podaje :D czysta poezja :) To ja jeszcze napiszę, że można też w post produkcji takie migotanie dodać :D LOL... wygłupiam się oczywiście... ale dzięki temu klower widzisz ile jest zawsze rozwiązań... wybór należy do Ciebie :) Ja osobiście dodam, że rozwiązanie Dave'a jest najlepsze, bo daje największą kontrolę, która czasami jest niezbędna i ja bym zrobił dokładnie tak samo. pozdrawiam
Napisano 21 Listopad 200519 l Autor jest pieknie . dziki chlopaki. rozwiazanie DaveBorck udalo sie w 100 %. z noisem zbyt wolno oblicza. z mojej strony dodam jeszcze ze nalezy w KEY FILTERS zaznaczyc ze ma animowac material bo jak tego nei ma to nic nie zadziala. chcialem jeszcze spytac o animowanie Glow w Video Post. poniewaz jak mi migota swietlowka (mateiral sellf illum) to mi glow caly czas swieci nawet gdy jest wylaczona. da sie to wogole animowac ?
Napisano 22 Listopad 200519 l Da się animować Intensity Glowa zdaje się. zaraz sprawdzę... tak.. kluczuje się bez problemu.
Napisano 22 Listopad 200519 l z ciekawosci sprobowalem, mozna material i glow noisem zrobic i nie liczy dlugo, przyklad w zalaczniku :)