Napisano 21 Listopad 200519 l czy ktos sie z czyms takim zetknal. Czyli zaznaczam sobie powiedzmy jakis region w viewporcie i max mi renderuje tylko zawierajace sie w nim elementy i np jezeli dany region przechodzi przez jakis objekt to obcina go w renderze tak ze renderowane sa pelne scianki?? jakies sugestie, pluginy itd ?? Dla ulatwienia podam ze takie cudo istnieje w archicadzie - marquee tool. A tak zupelnie upraszczajac to jak zrobic najzwyklejszy architektoniczny przekroj przez powiedzmy jakies objekty, tylko nie wyskakujcie mi z jakims booleanem albo usuwaniem recznym- bo nie w tym rzecz.
Napisano 21 Listopad 200519 l zrozumialem to na 3 sposoby -renderowanie nie całego obrazu, ale zaznaczonego fragmentu, wtedy render region (rozwijana lista na main tolbar obok buttona render) - renderowaine całych elementów z regionu nawet jeśli się w nim nie mieszczą (?), wtedy jako wybieranie regionu przyjać zaznaczenie elementów za pomocą 'rectangular region selection' i następnie 'render selected' (ponownie main tolbar) - render przekroju - clipping planes w ustawieniach kamery
Napisano 21 Listopad 200519 l Autor oks dzieki za szybka odpowiedz - chodzilo mi wlasnie o cos w rodzaju clipping planes. danke zer.