kondrad Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 mam problem próbuje umieścic obiekt na zdjeciu według tego tutka http://www.max3d.pl/tut.php?id=133 i wszystko jest ok tylko ten cień nie jest przeżroczysty tzn wygląda mało realistycznie kombinuje opcjami swiatła ale jedyne co mi sie udaje to zmienic kolor tego cienia :/...
maciekG Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 wydaje mi sie ze za przezroczystosc cienia odpowiada parametr shadow color (czy jakos tak) w opcjach materialu matte/shadow zmiana z czarnego na jakis szary powinna zadzialac
rowr Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 dodatkowo mozna by bylo troszke lepiej dopasowac tego plejna z nalozona Matte/shadow bo teraz to tak wyglada jak by cien byl w powietrzu...
kondrad Napisano 24 Listopad 2005 Autor Napisano 24 Listopad 2005 wiem wiem narazie prubuje dojsc jak to sie robi potem bede dopasowywać pozdro!
kondrad Napisano 24 Listopad 2005 Autor Napisano 24 Listopad 2005 nic nie daje zmiana koloru matte/shadow ciagle to samo
tweety Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 jaki to renderer? wystarczy dodać matte/shadow i włączyć opaque alpha oraz apply atmosphere nic więcej nie ruszaj :]
kondrad Napisano 24 Listopad 2005 Autor Napisano 24 Listopad 2005 zwykły scan nie działa ztworzyłem nawet jeszcze raz mape matt/shadow zeby wykluczyc moje złe ustawienie włączyłem opaque alpha i atmosphere i nic to samo
tweety Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 a jakie światło? może ustawienia światła coś nie tak? wrzuć SpotLight i nie gmeraj w ustawieniach :]
kondrad Napisano 24 Listopad 2005 Autor Napisano 24 Listopad 2005 no właśnie dałem spot nic nie gmerałem tylko cienie włączyłem bo tak jest w tym tutku ..... i o to efekt :/...
Ania Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 bo bez GI, wszystko co jest w cieniu bedzie czarne, poniewaz nie dociera tam zadne swiatlo. albo dodaj dodatkowe swiatlo (z wylaczonymi cieniami), albo w shadow parameters daj density na mniejsze niz 1, albo uzyj GI.
kondrad Napisano 24 Listopad 2005 Autor Napisano 24 Listopad 2005 ANIA i love you :) dodałem jedno swiatło omni bez cienia tak jak mówiłś i juz jest lepiej GI narazie woogle nie umiem tego ustawiać wiec sobie odpuszcze pozdro!!
kondrad Napisano 24 Listopad 2005 Autor Napisano 24 Listopad 2005 teraz mam kolejny problem próbuje wyrenderowac kieliszek i bawie sie caustyka według tego tutka http://www.max3d.pl/tut.php?id=42 i teoretycznie mi wychodzi bo jak na scenie postawie sphere to widac kaustyke ale jest bardzo słaba tzn taka mała kropeczka :) i nie moge dojsc jak ja powiekszyc ..... ale jak na scenie wstawie muj kieliszek z ta sama textura to nic nie widac tylko cień :/.... moze macie jakies linki gdzie jest opisane kazde ustawienie tzn do czego to wszystko :/...??
tweety Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 może nie znajdziesz tam Vraya ale mental w niczym mu nie ustepuje: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=21025 zapraszam szczególnie do przeczytania tego: http://www.max3d.pl/forum/showpost.php?p=297359&postcount=5 bardzo proste i ładne kaustyki mozna tym sposobem uzyskać. Pozdrawiam
kondrad Napisano 24 Listopad 2005 Autor Napisano 24 Listopad 2005 no dzieki wielkie znalazłem jeszcze pare tutków i dlaczego tak mi sie dzieje ??? nie moge dojsc zmniejszam photony itp i nic ciagle to samo :/.... czy to wina mapy HRDI ???
kondrad Napisano 25 Listopad 2005 Autor Napisano 25 Listopad 2005 dobra udało mi sie ale teraz mam pytanie jak zmienic kolor refleksów tzn np jak mam bokiet czetwony to swiatło przechodzące przez niego też powinno miec taki kolor nie moge tego zmienic wszystki kolory łącznie z kolorem cieni w własciwosciach swiatła zmieniałem i nic ... ???? NUDZE WAS :p????
Rekomendowane odpowiedzi