Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 14
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

wydaje mi sie ze za przezroczystosc cienia odpowiada parametr shadow color (czy jakos tak) w opcjach materialu matte/shadow

zmiana z czarnego na jakis szary powinna zadzialac

Napisano

dodatkowo mozna by bylo troszke lepiej dopasowac tego plejna z nalozona Matte/shadow bo teraz to tak wyglada jak by cien byl w powietrzu...

Napisano

zwykły scan nie działa ztworzyłem nawet jeszcze raz mape matt/shadow zeby wykluczyc moje złe ustawienie włączyłem opaque alpha i atmosphere i nic to samo

Napisano

bo bez GI, wszystko co jest w cieniu bedzie czarne, poniewaz nie dociera tam zadne swiatlo.

albo dodaj dodatkowe swiatlo (z wylaczonymi cieniami), albo w shadow parameters daj density na mniejsze niz 1, albo uzyj GI.

Napisano

ANIA i love you :) dodałem jedno swiatło omni bez cienia tak jak mówiłś i juz jest lepiej GI narazie woogle nie umiem tego ustawiać wiec sobie odpuszcze pozdro!!

Napisano

teraz mam kolejny problem próbuje wyrenderowac kieliszek i bawie sie caustyka według tego tutka http://www.max3d.pl/tut.php?id=42 i teoretycznie mi wychodzi bo jak na scenie postawie sphere to widac kaustyke ale jest bardzo słaba tzn taka mała kropeczka :) i nie moge dojsc jak ja powiekszyc ..... ale jak na scenie wstawie muj kieliszek z ta sama textura to nic nie widac tylko cień :/.... moze macie jakies linki gdzie jest opisane kazde ustawienie tzn do czego to wszystko :/...??

Napisano

no dzieki wielkie znalazłem jeszcze pare tutków i dlaczego tak mi sie dzieje ???

nie moge dojsc zmniejszam photony itp i nic ciagle to samo :/.... czy to wina mapy HRDI ???

Napisano

dobra udało mi sie ale teraz mam pytanie jak zmienic kolor refleksów tzn np jak mam bokiet czetwony to swiatło przechodzące przez niego też powinno miec taki kolor nie moge tego zmienic wszystki kolory łącznie z kolorem cieni w własciwosciach swiatła zmieniałem i nic ... ????

NUDZE WAS :p????