Napisano 1 Grudzień 200519 l Witam Gdzieś czytałem że w bardzo prosty sposób, zwiększając częstotliwość magistrali, można z Bartona 2500 zrobić Bartona 3200. Czy ktoś z was zrobil coś takiego, chciałbym się dowiedzieć czy po takim zabiegu komputer jest stabilny, o ile się zwiększy wydajność, czy potrzebny jest większy cooler i tym podobne. Za wszelkie wskazówki i uwagi będę wdzięczny. Pozdrawiam
Napisano 2 Grudzień 200519 l a wiec tak: http://www.tweak.pl nie kazdego da sie tak podkrecic, nie na kazdej plycie glownej i nie na kazdym zasilaczu. jesli masz plyte na nForce2 to jakos ladnie powinno isc. zeby osiagnac taki wynik (prawdopodobnie) bedziesz musial zwiekszyc napiecie na rdzeniu. jaka masz serie tego proca i z ktorego tygodnia jest? co do chlodzenia, moj duron 1600Mhz podkrecony na 2388Mhz dziala stabilnie na boxowym chlodzeniu z tunelem pokrytym pianka termoizol. ma w stressie 46*C. wzrost wydajnosci wyraznie zauwazalny ufff...
Napisano 2 Grudzień 200519 l Ale po co to wszystko jak doprowadzisz swoją maszyne do stabilnej pracy to i tak wrost wytajnosci o 10% to zaden wzrost
Napisano 2 Grudzień 200519 l dareg cos ten links sie zepsuł :P bo ja mam athlona xp 2600+ i tez chciałbym cos podkrecic ale czy warto...?
Napisano 2 Grudzień 200519 l sorowa za link, ale pisalem go niesprawdzajac czy dziala, widocznie cos jest nie tak z nimi:] http://www.tomshardware.pl IMHO warto, inni mowia ze nie, ja osobiscie nie pogardzilbym darmowymi Mhz.
Napisano 2 Grudzień 200519 l clown napisał: dają to bierz :P dokładnie a twój procek jest zaje#@*%)!$ podkręcalny (ogólnie)
Napisano 2 Grudzień 200519 l ja juz wzialem:P wiecej na tym sprzecie nie wycisne (PSU mnie trzymie):( wierze w was koledzy:*
Napisano 2 Grudzień 200519 l macie jakąs obsesje panicze to i tak nic nie da , bitwa o kazdy MHZ jest g... warta bo nic tak naprawde to nie daje poza satysfakcja
Napisano 2 Grudzień 200519 l THE MANYSH TRAFO napisał: macie jakąs obsesje panicze to i tak nic nie da , bitwa o kazdy MHZ jest g... warta bo nic tak naprawde to nie daje poza satysfakcja No nie zupelnie sie z Taba zgodze:) Szczerze mowiac to nawet wcale;) Barthon 2500 to pierwszy (najslabszy) model z serii wiec teoretycznie w sprzyjajacych warunkach da sie z niego wycisnac przynajmniej tyle ile wynosi moc najmocniejszego bartona (ma tym samym rdzeniu) poniewaz obydwa maja identyczne wnetrznosci a 2500 jedynie ograniczony jest zablokowanym mniejszym od np 3200 mnoznikiem. Bartony kreca sie super. Jesli masz wmiare porzadna plyte i zasilacz oraz pamiatki ktore pojda na nieco wiekszej predkosci to mozesz smialo sie wziac za zabawe. Mysle ze warto bo przyrost mocy moze byc naprawde znaczacy. pozdrawiam i powodzenia
Napisano 2 Grudzień 200519 l Autor Dzięki za odpowiedź płytę mam z chipem nForce 2 właśnie, co do procka to musiałbym zobaczyć ale kupiłem go zaraz po tym jak wyszedł na rynek 2.5 roku temu w styczniu będę zmieniał pamięć na szybszą dlatego rozważam podkręcenie procka. Myślę że Barton 3200 + 2 x 512 ramu na szynie 400 w porównaniu z Barton 2500 + 2 x 256 ramu na szynie 333 to jednak będzie widoczna różnica Dzięki Dereg za linka Pozdrawiam
Napisano 2 Grudzień 200519 l THE MANYSH TRAFO napisał: macie jakąs obsesje panicze to i tak nic nie da , bitwa o kazdy MHZ jest g... warta bo nic tak naprawde to nie daje poza satysfakcja Jak sie nie potrafi / sprzęt nie pozwala to rzeczywiscie wzrostu wydajnosci nie zaobserwujemy. Ale przy odrobinie szczęscia można liczyc na kilkanaście - kilkadziesąt procent mocy w gratisie:>
Napisano 3 Grudzień 200519 l THE MANYSH TRAFO sam chciales tego 3500+ podkrecac, dlaczego zrezygnowales??