Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Gdzieś czytałem że w bardzo prosty sposób, zwiększając częstotliwość magistrali, można z Bartona 2500 zrobić Bartona 3200.

Czy ktoś z was zrobil coś takiego, chciałbym się dowiedzieć czy po takim zabiegu komputer jest stabilny, o ile się zwiększy wydajność, czy potrzebny jest większy cooler i tym podobne.

Za wszelkie wskazówki i uwagi będę wdzięczny.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

a wiec tak:

http://www.tweak.pl

nie kazdego da sie tak podkrecic, nie na kazdej plycie glownej i nie na kazdym zasilaczu.

jesli masz plyte na nForce2 to jakos ladnie powinno isc.

zeby osiagnac taki wynik (prawdopodobnie) bedziesz musial zwiekszyc napiecie na rdzeniu.

jaka masz serie tego proca i z ktorego tygodnia jest?

co do chlodzenia, moj duron 1600Mhz podkrecony na 2388Mhz dziala stabilnie na boxowym chlodzeniu z tunelem pokrytym pianka termoizol. ma w stressie 46*C.

wzrost wydajnosci wyraznie zauwazalny ufff...

Napisano

dareg cos ten links sie zepsuł :P bo ja mam athlona xp 2600+ i tez chciałbym cos podkrecic ale czy warto...?

Napisano
  clown napisał:
dają to bierz :P

dokładnie a twój procek jest zaje#@*%)!$ podkręcalny (ogólnie)

Napisano

ja juz wzialem:P wiecej na tym sprzecie nie wycisne (PSU mnie trzymie):(

wierze w was koledzy:*

Napisano
  THE MANYSH TRAFO napisał:
macie jakąs obsesje panicze to i tak nic nie da , bitwa o kazdy MHZ jest g... warta bo nic tak naprawde to nie daje poza satysfakcja

No nie zupelnie sie z Taba zgodze:) Szczerze mowiac to nawet wcale;)

Barthon 2500 to pierwszy (najslabszy) model z serii wiec teoretycznie w sprzyjajacych warunkach da sie z niego wycisnac przynajmniej tyle ile wynosi moc najmocniejszego bartona (ma tym samym rdzeniu) poniewaz obydwa maja identyczne wnetrznosci a 2500 jedynie ograniczony jest zablokowanym mniejszym od np 3200 mnoznikiem. Bartony kreca sie super. Jesli masz wmiare porzadna plyte i zasilacz oraz pamiatki ktore pojda na nieco wiekszej predkosci to mozesz smialo sie wziac za zabawe. Mysle ze warto bo przyrost mocy moze byc naprawde znaczacy.

pozdrawiam i powodzenia

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź

płytę mam z chipem nForce 2 właśnie, co do procka to musiałbym zobaczyć ale kupiłem go zaraz po tym jak wyszedł na rynek 2.5 roku temu

w styczniu będę zmieniał pamięć na szybszą dlatego rozważam podkręcenie procka.

Myślę że Barton 3200 + 2 x 512 ramu na szynie 400

w porównaniu z Barton 2500 + 2 x 256 ramu na szynie 333

to jednak będzie widoczna różnica

Dzięki Dereg za linka

Pozdrawiam

Napisano
  THE MANYSH TRAFO napisał:
macie jakąs obsesje panicze to i tak nic nie da , bitwa o kazdy MHZ jest g... warta bo nic tak naprawde to nie daje poza satysfakcja

Jak sie nie potrafi / sprzęt nie pozwala to rzeczywiscie wzrostu wydajnosci nie zaobserwujemy. Ale przy odrobinie szczęscia można liczyc na kilkanaście - kilkadziesąt procent mocy w gratisie:>