kurt_hectic Napisano 3 Grudzień 2005 Napisano 3 Grudzień 2005 hi, mam kilka pytan odnosnie monitorka: jakie jest optymalne> best for oczy odswiezanie? im wiecej tym lepiej? poza tym, mama maly problem: w 1 rogu mam troche rozmyty obraz... tzn aby byl ostry 3 kolory musza sie zjezdzac w 1 > a dokladniej (glownie) niebieski i czerowny,,, mam ustawione w options monitora ok, ale w 1 rogu sie rozjezdzaja i jet troche rozmyte... jest moze jakis programik ktorym mozna zmieniac poczegolne fragmenty obrazu?,... bo w opcjach monitorka mam tylko to wysostrzenie\ scalanie kolorkow na calej dlugosci \ szerokosci, a jak ustawie ze jest git w rogu to cala reszta jest rozjechana i na odwrot... wiec znacie jakis tool od tego? z gory thx
illy Napisano 3 Grudzień 2005 Napisano 3 Grudzień 2005 kumpela ma to samo w rogach, mysle ze to "pad" monitora powoli
piotrek Napisano 3 Grudzień 2005 Napisano 3 Grudzień 2005 Efekt się chyba nazywa moira. W moim philipsie 107E jest odpcja adjust moire pozwalająca to regulować w pewnym stopniu. Co prawda nie używam, bo u mnie nie ma takiego czegoś, ale poszukaj u siebie takich opcji. Może pomoże.
kurt_hectic Napisano 3 Grudzień 2005 Autor Napisano 3 Grudzień 2005 crt, mam 2, tez mam philipsa 107E :],ale teraz chodzi o 2giego chodzi o zjezdzanie kolorkow w 1 > moire to takie rozmycie i maskowanie niedoskonalosci a to jest odchylenie taka opcja jest w menu > ze jak biore max, to czerony idzie do gory,,, jak min to niebieski jak na 50% to sa w tym samym miejscu i jesy osty obraz i jest ok, navet da sie uzyskac top w rogu , ale to uogulnia starsznie,,, bo przesuka na calej sdlugosci monitora a nie w gogu czy po lewej stronie...
piotrek Napisano 3 Grudzień 2005 Napisano 3 Grudzień 2005 Własnie miałem to samo napisać... Kiedyś miałem magnes od dysku twardego na monitorze i głowiłem się, czemu nagle mi się zepsuł mój philips :/
kurt_hectic Napisano 3 Grudzień 2005 Autor Napisano 3 Grudzień 2005 no nie mam magnesu , ale drugi stoii wlasnie po tej feralnej stronie... tez mysalem, ze to to, ale raczej nie...a ta ZASADNICZA opcja to :::CONVERGENCE::: to jest wlasnie to zjezdzanie niebieskiego i czerownego kolorka w 1 > one sa rozjechane w tym rogu co powoduje blura. kurde ze tez nvidia nie ma zadnego toola od tego ;(
Marcin Napisano 3 Grudzień 2005 Napisano 3 Grudzień 2005 idz z tym do sklepu gdzie kupieles ten nieszczesny monitor i spytaj sie. ew zadzwon do producenta , w koncu mieszkasz w stolicy i masz do tego dostep i prosze przestaw sie na polskiego stajla bo mieszanie english i polski zle wplywa na pojmowanie tekstu
Knysha Napisano 3 Grudzień 2005 Napisano 3 Grudzień 2005 To co napisal Marcin powyzej - zwrot do sklepu oraz poprawne pisanie tekstow... Kumpel mial CRT CTX'a, ktory przy kazdej krawedzi i w rogach mial niezlego "blur'a" - nie dalo sie wymienic, to sprzedal na allegro hehe ;]
Rekomendowane odpowiedzi