Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Moje pytanie tyczy się importowania siatek z AutoCada do Maxa. Importuje siatki poprzez "File Link Manager" i problem polega na tym, że jeżeli w zakładce Presents -> Modify -> Advanced wybiore z listy rozwijanej

1."Layer, Blocks as node Hierarchy" - to mam w panelu "Select objects" obiekty o takich nazwach jak w AutoCad np. "sciana", "drzwi", "okno" itd., ale wszystkie obiekty na danej warstwie są ze sobą jakby zsumowane.

2."Entity, Blocks as node Hierarchy" - to mam w panelu "Select objects" obiekty, każdy osobno (tak jak być powinno), ale w panelu "Select objects" wszystkie obiekty nazywają sie 3dSolid, a że jest ich setki to z tego panelu korzystanie jest niemożliwe, musze obiekty wybierać ze sceny poprzez "klikanie".

W jaki sposób można zaimportować siatke tak, aby obiekty byly osobno i zostały zachowane ich nazwy z AutoCada?

I jeszcze jedno, jeżeli wczytam do Maxa plik poprzez File Link Manager to w menu (panelu po prawej stronie, tam gdzie pojawiają sie nazwy obiektów) wszystkie obiekty nazywają sie "Linked Geometry". Czy jest jakiś sposób, aby np skasować taki obiekt w jakiś sposób??

Mam nadzieję, że napisałem zrozumiale :-)

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jesli chcesz skasowac obiekt to masz na to dwa sposoby:

1) przerwac polaczenie miedzy plikami(nie pamietam jak sie to dokladnie nazywa) i go poprostu skasowac

2) skasowac go w autocadzie i wybrac opcje update w panelu linked geometry

Niestety nie mam pojecia jak poradzic sobie z pierwszym problemem, jak bys na to wpadl to sie chetnie dowiem

pozdr.

Napisano
  • Autor

Zadałem to pytanie na paru forach, polskich i zagranicznych, ale nikt mi nie odpowiedział niestety.

Napisano

hm, a próbowałeś blokować obiekty w autocadzie... tzn... jeden mebel jako jeden blok np.

wyjaśnie...

robisz warstwe ściany czerwone... i wstawiasz na ta wsrstwe wszystkie ściany które są czerwone...

później np. sciany zielone itd

nastepnie wszystkie obiekty które nazywasz ściany blokujesz w autocadzie

i jeszcz inny przykład robisz w cadzie mebel który składa się z obkiektów umieszczonych na warstwach np. nóżki, płyta_pionowa, płyta pozioma, blat itd, całóść zapisujesz w cadzie jako blok o nazwie np. szafa... czy stolik

łączysz plik w maxie za pomocą link man...

na liście obiektów masz wymienione wszystkie bloki pod nazwą np. block szafa, block sciany itd

a jednoczesnie wszystkie warstwy np. layer sciana_czerw, layer płyta_pion itd

jak zaznaczysz blok szafa będziesz mógł przesunąć it tylko szafe, jak zaznaczysz warstwe płyta_pion bedzies mógł przesunąć wszystkie obiekty na warstwie płyta_pion, także w ynnych blokach....

nie wiem czy to pomoze...

Napisano

Darek jak bym to skad znal ;) moze promotor bedzuie wiedzial hehehee