Napisano 11 Styczeń 200619 l Płasko, płasko. Nie czuć głębi. Chyba nieco niefortunnie wybrałeś zdjęcie na tło, np. na pierwszym planie masz DoF'a który nie pokrywa się z samolotem. Wygląda trochę jakby samolot był wycięty z jednego zdjęcia i wklejony "na płasko" do innego. Ujęcie też niezbyt dynamiczne, ot samolot w środku kadru, wychylony nieco, nie czuć dramatyzmu sytuacji. Można by więcej z tej scenki wyciągnąć, może dodać nieco koloru ? :) Pozdrawiam
Napisano 11 Styczeń 200619 l zapomniales troche o oswietleniu popatrz, samolot strasznie rozni sie od tła, widac ze to wklejka w tle widac ze wszystko jest oswietlone mocnym słoncem gdzies tam w planie calego krajobrazu mysle ze gdybys przeswietlil lekko ten samolot takim sloncem odpowiednio wypozycjonowanym , dodal dym z rur silnika bylo by calkiem niezle tu zaznaczylem tak na oko pozycje slonca , w sumie powinno byc troche wyzej ale zobacz jak to wyjdzie http://img212.imageshack.us/my.php?image=atc2ybkopia6um.jpg [+]Edit ja bym to widzial tak tylko sie nie nabijajcie ;] myszka w ps to dla mnie sztuka :> ps. maly jakis ten samolot w stosunku do kamieni :>
Napisano 11 Styczeń 200619 l hmm... mogłeś znaleźć jakieś inne tło niż lakerem :] co do kompozycji: B&W to wdzięczny temat ale wtedy kiedy odpowiednio dobierzesz kontrast i jasność. sztuką jest uzyskanie dobrego efektu przesytu czerni nad bielą, nie powodując przy tym zmęczenia oczu u widza. u Ciebie nie dość, że samolot jest ciemny w stosunku do tła (tak jak wspomniał Marcin) to samo tło jest przepalone do granic możliowści: przypomina często wykorzystywane ujęcia w latach 50 przy filmowanych wybuchach nuklearnych (na sekundę przed rozbłyskiem obraz mocno jaśniał wręcz prawie negatywował). moja rada: samolot pod innym kątem zmień tło (powiedzmy na spalone miasto; kadr z góry zaś samolot oddala się od kamery spadając ku miastu. pozdrawiam
Napisano 12 Styczeń 200619 l Autor Dzieki za rady postaram sie do nich zastosowac. ...moze z wyjatkiem tej o kolorze. PS sami weterani tu pisali wiec nie bede sie wychylac :) Trudno tylko zrobic cos ze sceny jak sie nie ma samej sceny (format) Nagralem u kumpla moje sceny na dvd ale sa bledy crc chlip :(