Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Kupiłem monitor Belinea 22" 108080. Ładnie świeci i kolorki są w porządku. Problemem jest tylko to cholerne odświeżanie.

Przy 60Hz to i największemu twardzielowi oczka wypłyną...

Moje pytanie zatem brzmi: co zrobic kiedy po reinstalacji sterów karty graficznej i poprawnej instalacji sterów monitora, mógłbym pracowa w poprawnej rozdziałce przy 85Hz? Zaznaczam, że sprzęt mam sprawny, to samo dzieje się u kumpla na innym kompie.

Najprawdopodobniej czeka mnie przelot monitorka do Katowic co się równa ok. 80zł w plecy za kuriera, ale wolę wykorzystac każdy, chociażby to najbardziej nowatorski sposób, zanim sprzet wyślę spowrotem do sprzedawcy.

pomóżcie biednemu ptasiorowi :>

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

a co znaczy ta poprawna rozdzialka? moze karta albo monitor nie obsluguja jej w wiekszym odswiezaniu niz 60?

Napisano

W szkole mam te same monitorki i jeden jest taki felerny, reszta działa dobrze i nie ma problemu z odswieżaniem.

Napisano

no a stery do karty graficznej sparawdzales (zmieniales)...?

zainstalowales stery do monitora...?

Napisano

nie podałeś najważniejszego - przy jakiej rozdziałce te 60Hz ???? i czy nie da się ustawić więcej czy jak ustawisz więcej to obraz się chszani lub wyskakuje "out of range" ???

ja np do mojego lg studioworks 900b nie instalowałem sterowników i chyba dzięki temu jade na odświerzaniu większym niż podane fabrycznie :)

edit:

gdybyś miał wątpliwości to takie odświerzania na poszczególnych rozdziałkach ma twój monitorek a jeśli jest inaczej to albo wina sterów albo karty (chyba że kupiłeś używany i był rozkręcany/naprawiany i jakieś podzespoły mogły być podmienione od gorszego modelu ... czasem tak bywa :/ )

640 x 480 160 Hz

800 x 600 160 Hz

1024 x 768 150 Hz

1152 x 864 130 Hz

1280 x 1024 110 Hz

1600 x 1200 95 Hz

1600 x 1280 90 Hz

1920 x 1440 80 Hz

2048 x 1536 75 Hz

Napisano

Podaj jaka rozdzialka i jaka karta graficzna ;P. W ustawieniach karty mozna troszke wysrubowac [tak jak moj LG F700B + Radeon 9500 Pro na Catalystach ;>]

Napisano
  • Autor

rozdziałka od 800x600 do 1600x1200 zawsze 60Hz

karta Radeon 9550 128mb

wszystkie stery sprawdziłem (i te od karty i te od monitora), zresztą poprzednie monitory śmigały jak burza. u kumpla jest to samo: ma tylko 60Hz nawet w 640x480 na Radeonie 9600.

chyba sie powieszę :/

Napisano

Hmm a odhacz opcje 'Ukryj tryby, ktorych ten monitor nie moze wyswietlic' w ustawieniach monitora - pokazaly sie nowe czestotliwosci odswiezania?

Napisano

wiem ze to okrezna dorga ale pozycz od kolegi jakas inna karte i zobacz wtedy ... jakos nie wierze zeby to to ale zawsze warto spróbowac:P

Napisano

Proponuję skorzystać z bardzo użytecznego programiku „ReForce”. Sprawdź też czy masz odhaczone „Use DDC Information” w Zakładce Displays -> monitor

Napisano
  • Autor

Knysha: zrobiłem to już. dalej nic.

Baldack: w poniedziałek zabiorę kompa do pracy i przetestuję na róznych kompach.

krzysioo: mam ten programi od wczoraj. nadal nic :/

[+]

zamieniam teraz stery Catalysta na stery DNA. ponoc moga pomóc...

i pomogło :D :D :D :D :D : D

mam 85Hz w 1600x1200.

Pozdrawiam

EOT