Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wwzystkich. Mam zawije pytanie :

Czy istnieje możliwość zanimowania efektu jakim jest stopniowe wytwarzanie (powstawanie) np. rury, która kształtuje się w wymiarze 3d przez jakąś technike? Chodzi mi o to, że rura się wydłuża i kształtuje w formę która ja jej nadam. Dziekuje i pozdrawiam.

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 932
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jest chyba skrypt, który nie pamiętam jak się nazywał, był podobno używany przez Tomak Bagińskiego w "Katedrze" - ktoś kiedyś wspominał na forum o tym, musiałbyś poszukać.

Nie wiem jak jest dokładnie, ale powinno się dać animować parametr w obiekcie LOFT odpowiedzialny za długość wytłoczenia.

Można także w ostateczności użyć operacji Boolean (konkretnie odejmowanie) - stworzyć jakiegoś boxa, rurę, od rury odjąć boxa (tak, aby ta znikła) i następnie animować ruch boxa, odsłaniając stopniowo rurkę.

Napisano

podstawowe twierdzeni dotyczące grafiki 3D:

Wszystko jest możliwe tylko czasami nie wiemy jeszcze jak to zrobić.

skrypt tomka opierał się na morphowaniu, a loft powinien dać całkiem dobre efekty. Można też zabawić się path deformem (modyfikator).

Napisano
  • Autor

Witam wszystkich.

Jak wprowadzić lofta w ruch? Mam jakies tam klatki w track view ale za nic ten moj loft nie chce sie animować. Trzeba wybrac jakis filtr? Jak to zrobić bo naprawde siedze nad juz dobre kilkadziesiąt godzin i nic. Wogle mam grzebac w track view czy dope cos tam? Proszę o pomoc. Probowalem wziasc ja z helpa ale nie bardzo moge rozszyfrowac to co tam gadają.

Dziekuje i pozdrawiam.

Napisano

loft da sie animowac. robisz lofta, zaznaczasz stworzony obiekt, w panelu modify zagladasz do zakladki deformation, otwierasz okno skalowania, dodajesz ze 2 klucze i je animujesz. pamietaj zeby wlaczyc tryb animowania.