Gość George82 Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 Wiem, ze moze i to lamerskie zapytanie, ale pytam bo za cholere nie wiem jak to zrobic. Chcialbym nalozyc sam napis na DGSowy material (np logo) i nie wiem jak wy.....rzucic tlo z tekstury. Laduje mi sie razem z jakims tam kolorem, ktorego w ogole nie chce....;) Jak mozecie to pomozcie. Pozdrawiam
jaccunio Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 to jaki chcesz kolor wokol napisu? kolor braku koloru?
Gość George82 Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 wlasnie o to chodzi, ze nie chce zadnego koloru, tylko sam napis...
piotrek Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 Napis powiniem być w 32 bitowym formacie TGA lub TIFF z kanałem alpha odpowiedzialnym za przezroczystość.
Gość George82 Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 mintrill: robilem juz tak... wymazalem cale tlo (do kratek ;)) zapisalem jako TIFFa i nie pomoglo. Mozliwe, ze zrobilem cos nie tak, sproboje jeszcze raz...:/ greg_jg: jezeli tak zrobie, to material nie bedzie przypadkiem przezroczysty?? Pozdrawiam
greg_jg Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 Jeżeli tak zrobisz to będzie widoczny tylko napis (nie będzie widać obiektu, na który został nałożony - przy innych metodach jest to czasem widoczne) - to raz, a dwa cień będzie rzucał jedynie napis, a nie cały obiekt. Po trzecie możliwe będzie korzystanie z ustawień DGS`a. Tylko pamiętaj, by dobrze mapy poustawiać/zrobić.
Gość George82 Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 Hmmm.... Tylko ja bym chcial, zeby obiekt nie byl przezroczysty i zeby rzucal cien jako lity material. Ja chce na obiekt nalozyc jedynie sam napis... Marudze? ;))
Gość George82 Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 wlasnie renderuje... Podrzuce wam jutro... Do zobaczenia...;)
piotrek Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 [klik] - dotyczy to mentala w Maya, ale w innych softach (bo pewnie uzywasz maxa?) powinno być podobnie.
Hynol Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 Jako że nie do końca jasne jest dla mnie co chcesz uzyskać (bo z tego co piszesz trudno coś wywnioskować) zrobiłbym materiał typu blend z napisem jako maską przejścia. Wtedy dowolnie możesz sterować materiałem napisu i obiektu jednocześnie.
Gość George82 Napisano 16 Luty 2006 Napisano 16 Luty 2006 Tak, uzywam maxa. Chodzi mi konkretnie o DGSowy material Hynol... Juz spiesze z dalszym wyjasnianiem: mam nastepujaca teksturke: przerobilem ja troche: i dzieki temu uzyskalem srebne logo prawie takie jak chcialem ;): Tylko chodzi o co...;) Chcialbym nalozyc na dane poligony sam napis bez zadnego tla. W tym przypadku to przeskoczylem. Ale pomyslalem sobie, ze taka umiejetnosc moze sie przydac i dlatego prosze was o pomoc. Mam nadzieje, ze teraz wyjasnilem moj problem w miare jasno... Z gory dziekuje, pozdrawiam!
Hynol Napisano 17 Luty 2006 Napisano 17 Luty 2006 Rozumie że chcesz aby reszta obiektu (polygony bez napisu) miały kolor zdefiniowany w materiale DGS? Czy może żeby były przezroczyste? W pierwszym przypadku użyj maski która będzie alfą napisu, w drugim zrób matriał blend DGS/Przezroczysty z alfą napisu jako blendem.
Gość George82 Napisano 17 Luty 2006 Napisano 17 Luty 2006 Tak dokladnie chodzi mi o ten pierwszy przypadek. A jak konkretnie to zrobic? tzn. ustawic maske z kanalem alfa?
Hynol Napisano 17 Luty 2006 Napisano 17 Luty 2006 Nie koniecznie. Można, ale trzeba pare myków dodatkowych wykonać w opcjach tekstury. Przygotuj sobie po prostu teksture która w RGB będzie wyglądać jak alfa dla twojego napisu i loga i wstaw ją jako maske. A w bitmape załaduj napis. Jeszcze sobie dzisiaj sprawdze czy faktycznie to działa z DGSem bo nie robiłem tego z mentalem jeszcze.
Hynol Napisano 17 Luty 2006 Napisano 17 Luty 2006 Oj - sposób który podałem nie działa tak jak zakładałem :(. Więc proponuje zrobić tak - materiał blend. Do jednego slotu ładujemy DGSa z teksturą napisu i ustawieniami jakie potrzebujemy, do drugiego ładujemy DGSa z materiałem tła. Do maski ładujemy "alfe" napisu - tak już będzie na pewno dobrze.
Gość George82 Napisano 17 Luty 2006 Napisano 17 Luty 2006 Nie wierze na slowo, bede musial sam sprawdzic...;) Ale na pewno sprobuje i w ten sposob dzieki wielkie i mam nadzieje, ze to sie uda. Tak, czy siak dam znac. Pozdrawiam wszystki pomocnikow, thx...;)
Rekomendowane odpowiedzi