Napisano 7 Marzec 200619 l Witam No wiec sprawa wyglada tak :) Poki co nadal pozanaje coraz doglebniej Archicada ( studiuje Architekture na PŁ ). Nie ma on zbyt duzych mozliwosc co do renderingu no i zastanawiam sie nad wybraniem jakiegos programu typowego do tego i poszerzenia swej wiedzy :D . Nie wiem tylko na cos sie zdecydowac , czy moglibyscie polecic jakis dorby programik , w miare przystepny i nie zbyt trudno do nauki ( bo z renderingiem malo w sumie mialem doczynienia ). thx za pomoc i pzdr
Napisano 7 Marzec 200619 l Nie wiem, czy ArchiCaD ma możliwość exportu, ewentualnie jakies pluginy, le można w sumie polecić mental ray'a lub maxwell render.
Napisano 7 Marzec 200619 l osobiście polecam v-Ray'a, jest jak na możliwości dość łatwy :)) no i naj popularniejszy, więc tutoriali jest sporo... Polecam też final-Render, też jest bardzo łątwy, choć mniej poopularny, ale ma więcej opcji dostępnych, jest bardzo wydajny :)) Pozdrawiam
Napisano 8 Marzec 200619 l z Archicada mozesz renderować przez pluginy. Nie pamiętam już jakie niestety, ale to robiłem ze 4-5 lat temu projektując stoiska targowe. Wychodziło całkiem znośnie, a podrasowane w 2D całkiem gładko przechodziły u klientów. Nie wiem jak jest teraz, ale wtedy nawet nie wiedziałem o GI czy HDRI i innych bajerach oświetleniowych. Na samych CADach sie nie zatrzymuj w każdym razie, bo to są świetne programy do projektowania, ale rendering to tam jest klęska. Testowałem swego czasu programy typu Nemetschek i parę innych studenckich wersji do architektury. Wszystkie co do joty rendering mają na poziomie miernym. Zdecydowanie więc polecam 3ds - możesz importować obiekty cad'owskie zresztą, ale to wymaga trochę wprawy z tego co pamiętam bo siatki robią się bardzo gęste, a scena zaczyna ważyć... Co do rendera to ja także polecam vraya. Od niedawna się nim zainteresowałem, efekty są świetne. Renderowałem pod standardowym scanlinem, ale vray jest równie "prosty" w obsłudze i bardzo intuicyjny. Ostatnio mnie zainteresował jeszcze Maxwell, bardzo mi się podobają rendery architektury, które widziałem w zrobione tym pluginem. Powodzenia, materiałów do 3ds i rendererów jest mnóstwo, więc dasz sobie radę :)
Napisano 8 Marzec 200619 l Autor Ok thx za pomoc , mysle ze sprawdze tego v-ray i 3ds. Czyli w zasadzie moge spokojnie pracowac w Archicadzie i za pomoca pluginnow transportowac plik do programu do renderu i tam dopiero je robic ? :)
Napisano 9 Marzec 200619 l Nie słyszałem o takiej możliwości. Z pewnością 3ds ma funkcję importu plików cadowskich. Nie wiem jednak jak to się ma do archicada bo nie importowałem nigdy z tego programu tylko z autocada. Ale to były stare dzieje i nie miałem pojęcia np jak się robi bryły obrotowe w 3ds :) Poza tym wiele rzeczy, które projektujesz w archicadzie w 3ds po prostu są tylko bezsensownym zawaleniem pamięci. Z doświadczenia wiem, że budynek znasz Ty jako twórca najlepiej i szybko poradzisz sobie z wymodelowaniem go w 3ds, tymbardziej że możesz korzystać z rzutów jak z blueprintów.