Cpt.Obvious Napisano 8 Sierpień 2003 Napisano 8 Sierpień 2003 Postanowilem troche sie zrelaksować i zasiadłem na godzinke przy maxie. Postanowilem popróbować VRaya i jego mocy GI i oto efekty:]To moje pierwsze rendery z użyciem GI i dodam tylko że scenke robilem na potrzeby testownia, więc może wyglądać troche \"chudo\"[mruga] Pozdrownienia[winko]
Pablo Napisano 9 Sierpień 2003 Napisano 9 Sierpień 2003 hmm...mogles chociarz dac jakis mily bumpik na te kolomny:P poza tym takze mogles wlaczyc AA :) pozdr
ukyo Napisano 9 Sierpień 2003 Napisano 9 Sierpień 2003 ciesze sie ze ci dziala GI. bo poza tym to nie widze tu zadnego sensu w takim renderze.
bor Napisano 9 Wrzesień 2003 Napisano 9 Wrzesień 2003 sorry ze sie zwalam z moimi problemami ale widze ze masz podobny problem co i ja. jak sie pozbyc tych \"uskokow\"? czy to wina antyaliasingu? szczegolnie je widac na pierwszym renderze na drzwiach. moglby ktos pomoc?
MC-Maxim Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 Tak. To wina antialiasingu a wlasciwie jego braku. Ustawia sie go w opcjach renderowania tylko nie pamietam dokladnie gdzie bo sam uzwyam brazila. Ale gdzies tam jest :)
mORPH Napisano 11 Wrzesień 2003 Napisano 11 Wrzesień 2003 A nizesz dac scren z ustawieniam v-raya w zakladce anti-aliasin??
MareG Napisano 12 Wrzesień 2003 Napisano 12 Wrzesień 2003 taki render trwa az 7 minut? Ojej bez przesady noo :o Proponuje potestowac rowniez \"zabawki\" w Cornell Boxie - to pomaga jesli bedziesz w przyszlosci oswietlal wnetrza. pozdr
Cpt.Obvious Napisano 12 Wrzesień 2003 Autor Napisano 12 Wrzesień 2003 To było moje pierwsze spotkanie z GI. Co do dlugosci renderu...całą wine zrzuce na wydajnosc durona892 i sdr ram.Uzywalem niskiego samplingu -3 do -1, to samo probowalem renderowac w brazilu, dlugosc renderu pozostawiam bez komentarza. Co do ustawien Vraya...hmmz standardowe, jedynie ze zmienionym GI. Moze jakies sugestie co do podkrecania jakosci i szybkosci? pozdrawiam[piwo]
eye_candy Napisano 15 Wrzesień 2003 Napisano 15 Wrzesień 2003 Originally posted by ukyo ciesze sie ze ci dziala GI. bo poza tym to nie widze tu zadnego sensu w takim renderze. Szczerze mowiac to srednio dziala. Na kilometr jedzie GI. Caly ten noise na scianach bardzo slabo wyglada. Do tego jeszcze jakies bug\'i wychodza na kolumnach, mozliwe, ze cos z geometria jest nie tak. Jezeli ustawiles irradience map -3 i -1 to troche przestrzeliles przy takiej scenie. Zejdz do -7/-4 (i ewentualnie zwiekszaj sampling, jezeli cos bedzie nie tak) a za to zwieksz hmsph subdivs i interp. samples. Co do AA to mozna sobie puszczac rendery z wylaczonym AA do probnych renderow. W vray\'u masz dwie mozliwosci AA simple two-level, albo Adaptive. No i radzilbym conajmniej 5 min. poswiecic na przejrzenie manuala, zanim sie zabierzesz do roboty. No i vray to nie tylko GI.
Rekomendowane odpowiedzi