Napisano 9 Sierpień 200321 l Jeżeli znacie jakieś przydatne w użytkowaniu max\'a skróty klawiaturowe i chcecie się nimi podzielić:D piszcie ;) ___ w - select and move e - select and rotate r - select and scale 8 - Enviroment shift +Q - render shift +F - show safe frame ___ pozdroo [piwo]
Napisano 9 Sierpień 200321 l Edit Poly- Shift + E= Extrude 0- Render to Texture Shift + X= przesuwanie po liniach obiektu Y= show/ hide Tab Panel pozdr
Napisano 9 Sierpień 200321 l ctrl + Z chyba najwazniejsze obok ctrl + S ctrl + rmb - tworzenie paru najwazniejszzych obiektow i podstawowe transformacje lewy alt + rmb - wiecej opcji transformacji prawy alt + rmb - opcje renderingu wszyskie skrooty mozna znalezc i dowolnie zmieniac w opcjach konfiguracji maxa...
Napisano 9 Sierpień 200321 l a ja sobie sporo pozmieniałem klawiszy i jest mi teraz bardzo wygodnie...hehe, myśle że juz jest mi blisko do pracowania w expert mode[rotfl2] a jedne ze skrotow ktorych nie zmienilem to np: alt+B -viewport background o -degradation override h -select objects
Napisano 10 Sierpień 200321 l Originally posted by Karawan Czasem najfajnijeszy i najbardziej przydatny skrot to ALT+F4 :|
Napisano 10 Sierpień 200321 l Hmm.. pytanie mnie troche zdziwilo. Przeciez mozesz sobie wg. uznania stworzyc wlasna \"klawiszologie\". Jezeli czesto musisz jezdzic mysza po ekranie w celu nacisniecia wybranego buttona, to dlaczego nie storzyc do niego skrotu, albo wrzucic do Quada? Tak zrobilem z Create w Poly i niektorymi modyfikatorami. Naprawda warto tak pracowac, bardzo przyspiesza.
Napisano 10 Sierpień 200321 l jasne ze mozna...ale dzieki temu Topicowi Ci poczatkujacy uzytkwnicy poznaja lepiej podstawowe skroty klawiszowe...bez zadnych modyfikacji :) pozdr
Napisano 10 Sierpień 200321 l W katalogu z Maxem macie plik: hotkeyMap.html Nie znam prostszego sposobu aby zapoznać się z klawiszologią.
Napisano 8 Marzec 200421 l Czy wie ktos moze czy istnieje skrot do \"Use Axis Constraints (w zakladce Grid & Snap Settings > Options)\" albo jak go zrobic ? jeju, to jest w hardware, chyba raczej w \"interfejs problem\" powinien sie ten temat znalezc