dyonizoss Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 hejka! mam takie pytanko... oczywiscie nie bijcie :) w czym najlepiej na poczatek( nigdy sie w to nie bawiłem ) zrobic stronke, powedzmy portfoli czy cos takiego?? nie chodzi mi o jakis wypas, tak, by nie było za trudne na poczatek. kompletnie sie na robieniu www nie znam, a chciabym wkoncu zacząc ;/ bardzo prosze o porady za co na poczatekj sie zabrac, tzn za jaki jezyk czy cos takiego.... z góry dzieki PoZdO!!!!!
piotrek Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Na początek polecam Microsoft Notatnik. Poważnie.
Gość obo Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 ja poleciłbym na początek naszego pajączka :) jest w nim odrazu kurs html'a dla początkujących ;)
Maceo Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 homesite (taki lzejszy dreamwaver) + dobry tutorial (w3schools.org)
tweety Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 jak słyszę o notatniku to mi się flaki wywracają. notatnik jest dobry (nie przeczę), ale bez przesady! mamy rok 2006 a nie 1996. ręczna pisanina html dobra jest dla supa-dupa-pro webmajstra, potrafiącego pisać skrypty PHPa z bazą mySQL w kibelku na ścianie. ze swej strony polecam Macromedia Dreamweaver, zawłaszcza, że planujesz zrobić w nim portfolio. proste tworzenie tabel, proste zamieszczanie grafik, jeszcze prostsza nawigacja w programie. sama przyjemność. pozdrawiam
Knysha Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Heh no ja uzywalem notatnika do 1998 roku, pozniej byl Pajaczek (przez krotki okres), a teraz Dreamweaver - ktorego polecam :]
Lukasz_D Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 A może na początek Microsoft Office Publisher - nie wymaga (na początek znajomośći html itd.) ? Co myślicie ?
Maceo Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Publiszer jest wogóle do stronek ?! Hmm.. wszystko co jest maleńkiegoflaczka źle mi sie kojarzy...
piotrek Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Chyba FrontPage miast Publisher :p Ale i tak to jest do bani. Jeśli nie notepad to tylko Dreamweaver.
Lukasz_D Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 Publiszer jest jak najbardziej też do stronek - jest mozliwosc wklejania kodów HTML – jedynie co – to wydaje mi się że po zapisie jako strona HTML – psuje grafike …
Drakula Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 ja niby robie w notatniku, ale pajaczka polecam, bo wpisuje polowe kodu za mnie :D
dyonizoss Napisano 20 Marzec 2006 Autor Napisano 20 Marzec 2006 dzieki chłopaki za odpowiedź. widze ze tyle opinii co użytkowników :) wiem, ze najlepiej było by sprawdzic wszystkie opcje i wybrac najodpowiedniejszą, ale od jakies trzeba zacząć :) wybór padł na dreamweaver'a i mam jeszzce takie pytanko: znacie moze jakies dobre tutki do tego?? z góry wielkie dzieki ! Pozdrawiam!!!!!
dyonizoss Napisano 20 Marzec 2006 Autor Napisano 20 Marzec 2006 edit: czym sie tak wogole rózni np dreamweaver od flash'a ?? jezeli jest to pytanie tenderncyjne to sorki :)
piotrek Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 Dreamweaver to edytor HTML'a (a także PHP, ASP, CSS), w którym tworzy się kod strony. Flash z kolei, to program do tworzenia interaktywnych (czasem mniej, czasem bardziej) "filmów", które można wsadzić do stronki HTML. Często bywa, że strona w całości jest zrobiona we flashu, a kod HTML składa się z kilku linijek i istnieje tylko po to, aby właśnie wsadzić tego flasha do strony. Czasem natomiast we flashu zrobione są tylko niektóre elementy www takie jak menu, bannery etc.
dyonizoss Napisano 20 Marzec 2006 Autor Napisano 20 Marzec 2006 rozumiem, ze te wszystkie pojechANE animacje we flashowych stronkach, robione są np za pomocą jakiegos 3d maxa, render po renderze a póxniej wrzucane jako animacja do flasha, tak??
xeav Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 nie, robione są za pomocą flasha mx lub jego klonów
Lukasz_D Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 Masz na tej stronce kilka stron :) tutków i nie tylko do DreamWeaver ... http://www.pixel2life.com/tutorials/DreamWeaver/All/
dyonizoss Napisano 21 Marzec 2006 Autor Napisano 21 Marzec 2006 jakie możecie polecic darmowe serwery polskie/zagraniczne, gdzie mozna sobie taką stronke wrzucić??
Rekomendowane odpowiedzi