Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

hejka! mam takie pytanko... oczywiscie nie bijcie :) w czym najlepiej na poczatek( nigdy sie w to nie bawiłem ) zrobic stronke, powedzmy portfoli czy cos takiego?? nie chodzi mi o jakis wypas, tak, by nie było za trudne na poczatek. kompletnie sie na robieniu www nie znam, a chciabym wkoncu zacząc ;/ bardzo prosze o porady za co na poczatekj sie zabrac, tzn za jaki jezyk czy cos takiego....

z góry dzieki

PoZdO!!!!!

• Odpowiedzi 21
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ja poleciłbym na początek naszego pajączka :)

jest w nim odrazu kurs html'a dla początkujących ;)

Napisano

homesite (taki lzejszy dreamwaver) + dobry tutorial (w3schools.org)

Napisano

jak słyszę o notatniku to mi się flaki wywracają. notatnik jest dobry (nie przeczę), ale bez przesady! mamy rok 2006 a nie 1996. ręczna pisanina html dobra jest dla supa-dupa-pro webmajstra, potrafiącego pisać skrypty PHPa z bazą mySQL w kibelku na ścianie.

ze swej strony polecam Macromedia Dreamweaver, zawłaszcza, że planujesz zrobić w nim portfolio. proste tworzenie tabel, proste zamieszczanie grafik, jeszcze prostsza nawigacja w programie. sama przyjemność.

pozdrawiam

Napisano

Heh no ja uzywalem notatnika do 1998 roku, pozniej byl Pajaczek (przez krotki okres), a teraz Dreamweaver - ktorego polecam :]

Napisano

A może na początek Microsoft Office Publisher - nie wymaga (na początek znajomośći html itd.) ? Co myślicie ?

Napisano

Publiszer jest wogóle do stronek ?!

Hmm.. wszystko co jest maleńkiegoflaczka źle mi sie kojarzy...

Napisano

Chyba FrontPage miast Publisher :p

Ale i tak to jest do bani. Jeśli nie notepad to tylko Dreamweaver.

Napisano

Publiszer jest jak najbardziej też do stronek - jest mozliwosc wklejania kodów HTML – jedynie co – to wydaje mi się że po zapisie jako strona HTML – psuje grafike …

Napisano
  • Autor

dzieki chłopaki za odpowiedź. widze ze tyle opinii co użytkowników :) wiem, ze najlepiej było by sprawdzic wszystkie opcje i wybrac najodpowiedniejszą, ale od jakies trzeba zacząć :) wybór padł na dreamweaver'a i mam jeszzce takie pytanko: znacie moze jakies dobre tutki do tego??

z góry wielkie dzieki !

Pozdrawiam!!!!!

Napisano
  • Autor

edit:

czym sie tak wogole rózni np dreamweaver od flash'a ?? jezeli jest to pytanie tenderncyjne to sorki :)

Napisano

Dreamweaver to edytor HTML'a (a także PHP, ASP, CSS), w którym tworzy się kod strony. Flash z kolei, to program do tworzenia interaktywnych (czasem mniej, czasem bardziej) "filmów", które można wsadzić do stronki HTML. Często bywa, że strona w całości jest zrobiona we flashu, a kod HTML składa się z kilku linijek i istnieje tylko po to, aby właśnie wsadzić tego flasha do strony.

Czasem natomiast we flashu zrobione są tylko niektóre elementy www takie jak menu, bannery etc.

Napisano
  • Autor

rozumiem, ze te wszystkie pojechANE animacje we flashowych stronkach, robione są np za pomocą jakiegos 3d maxa, render po renderze a póxniej wrzucane jako animacja do flasha, tak??

Napisano

nie, robione są za pomocą flasha mx lub jego klonów

Napisano
  • Autor

jakie możecie polecic darmowe serwery polskie/zagraniczne, gdzie mozna sobie taką stronke wrzucić??