Napisano 18 Marzec 200618 l hejka! mam takie pytanko... oczywiscie nie bijcie :) w czym najlepiej na poczatek( nigdy sie w to nie bawiłem ) zrobic stronke, powedzmy portfoli czy cos takiego?? nie chodzi mi o jakis wypas, tak, by nie było za trudne na poczatek. kompletnie sie na robieniu www nie znam, a chciabym wkoncu zacząc ;/ bardzo prosze o porady za co na poczatekj sie zabrac, tzn za jaki jezyk czy cos takiego.... z góry dzieki PoZdO!!!!!
Napisano 18 Marzec 200618 l ja poleciłbym na początek naszego pajączka :) jest w nim odrazu kurs html'a dla początkujących ;)
Napisano 18 Marzec 200618 l jak słyszę o notatniku to mi się flaki wywracają. notatnik jest dobry (nie przeczę), ale bez przesady! mamy rok 2006 a nie 1996. ręczna pisanina html dobra jest dla supa-dupa-pro webmajstra, potrafiącego pisać skrypty PHPa z bazą mySQL w kibelku na ścianie. ze swej strony polecam Macromedia Dreamweaver, zawłaszcza, że planujesz zrobić w nim portfolio. proste tworzenie tabel, proste zamieszczanie grafik, jeszcze prostsza nawigacja w programie. sama przyjemność. pozdrawiam
Napisano 18 Marzec 200618 l Heh no ja uzywalem notatnika do 1998 roku, pozniej byl Pajaczek (przez krotki okres), a teraz Dreamweaver - ktorego polecam :]
Napisano 18 Marzec 200618 l A może na początek Microsoft Office Publisher - nie wymaga (na początek znajomośći html itd.) ? Co myślicie ?
Napisano 18 Marzec 200618 l Publiszer jest wogóle do stronek ?! Hmm.. wszystko co jest maleńkiegoflaczka źle mi sie kojarzy...
Napisano 18 Marzec 200618 l Chyba FrontPage miast Publisher :p Ale i tak to jest do bani. Jeśli nie notepad to tylko Dreamweaver.
Napisano 19 Marzec 200618 l Publiszer jest jak najbardziej też do stronek - jest mozliwosc wklejania kodów HTML – jedynie co – to wydaje mi się że po zapisie jako strona HTML – psuje grafike …
Napisano 19 Marzec 200618 l ja niby robie w notatniku, ale pajaczka polecam, bo wpisuje polowe kodu za mnie :D
Napisano 20 Marzec 200618 l Autor dzieki chłopaki za odpowiedź. widze ze tyle opinii co użytkowników :) wiem, ze najlepiej było by sprawdzic wszystkie opcje i wybrac najodpowiedniejszą, ale od jakies trzeba zacząć :) wybór padł na dreamweaver'a i mam jeszzce takie pytanko: znacie moze jakies dobre tutki do tego?? z góry wielkie dzieki ! Pozdrawiam!!!!!
Napisano 20 Marzec 200618 l Autor edit: czym sie tak wogole rózni np dreamweaver od flash'a ?? jezeli jest to pytanie tenderncyjne to sorki :)
Napisano 20 Marzec 200618 l Dreamweaver to edytor HTML'a (a także PHP, ASP, CSS), w którym tworzy się kod strony. Flash z kolei, to program do tworzenia interaktywnych (czasem mniej, czasem bardziej) "filmów", które można wsadzić do stronki HTML. Często bywa, że strona w całości jest zrobiona we flashu, a kod HTML składa się z kilku linijek i istnieje tylko po to, aby właśnie wsadzić tego flasha do strony. Czasem natomiast we flashu zrobione są tylko niektóre elementy www takie jak menu, bannery etc.
Napisano 20 Marzec 200618 l Autor rozumiem, ze te wszystkie pojechANE animacje we flashowych stronkach, robione są np za pomocą jakiegos 3d maxa, render po renderze a póxniej wrzucane jako animacja do flasha, tak??
Napisano 20 Marzec 200618 l Masz na tej stronce kilka stron :) tutków i nie tylko do DreamWeaver ... http://www.pixel2life.com/tutorials/DreamWeaver/All/
Napisano 21 Marzec 200618 l Autor jakie możecie polecic darmowe serwery polskie/zagraniczne, gdzie mozna sobie taką stronke wrzucić??