Napisano 24 Marzec 200619 l Dużymi krokami zbliża się 3 edycja Miedzynarodowego Festiwalu Animacji ReAnimacja 2006. Przypominamy terminy: 21-23 KWIETNIA 2006 Opis imprezy I FA ReAnimacja 2004: W dniach 16-17 kwietnia 2004 odbył się w Łodzi I Festiwal Animacji ReAnimacja. W ramach Festiwalu odbył się konkurs na najlepszy film animowany. Konkurs został skierowany do studentów uczelni polskich i zagranicznych oraz do amatorów. W konkursie I Festiwalu Animacji ReAnimacja 2004 startowało 55 filmów, nagrodę główną - Złotego Ślimaka - otrzymał niemiecki "Das Rad". Wyróżnienia otrzymały filmy z Polski - "Pętla" Wojciecha Bąkowskiego z ASP w Poznaniu oraz "Dunia" studentki łódzkiej PWSFTviT Joanny Jasińskiej, zaś specjalnym wyróżnieniem uhonorowano całą grupę filmów dziecięcych z Galerii Entropia we Wrocławiu. "Das Rad" otrzymał w zeszłym roku nominację do Oscara dla animowanego filmu krótkometrażowego i podobnie jak nominowana wtedy "Katedra" nagrody Akademii nie otrzymał. W niczym nie przeszkodziło to by "Das Rad" uznany został za jeden z najlepszych krótkometrażowych filmów ostatnich lat. W jury zasiadał twórca animacji: Marek Skrobecki oraz znawcy tematu (wykładowcy akademiccy): Piotr Sitarski, Maciej Karwas i Maciej Ożóg oraz szef firmy Lightcraft - Daniel Markowicz. W części poświęconej pokazom pozakonkursowym zaprezentowaliśmy przegląd polskiej animacji (55 lat polskiej animacji), przegląd animowanych reklam (Lightcraft, Opus Film, Platige Image) i teledysków (10 lat Yach Film Festival). Zaprezentowaliśmy także pokazy długometrażowych filmów animowanych m.in.: Eden, Spirited Away, Trio z Belleville. Ważnym elementem Festiwalu była możliwość skonfrontowania umiejętności studentów szkół artystycznych i amatorów z profesjonalistami na warsztatach filmowych. Były to warsztaty w Wyższej Szkole Humanistyczno – Ekonomicznej oraz warsztaty LIGHTCRAFT w Państwowej Wyższej Szkole Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi Imprezą towarzyszącą Festiwalowi była impreza muzyczna w klubie Bagdad Cafe, z udziałem Abracadabry (dj) i ASPIC visuals (tworzących na żywo wizualizację pod muzykę) Opis imprezy II MFA ReAnimacja 2005: II Międzynarodowy Festiwal Animacji ReAnimacja odbył się w dniach 15–17 kwietnia 2005r. W programie Festiwalu znalazły się: międzynarodowy konkurs na najlepszy film animowany, przeglądy najnowszej animacji (miedzy innymi rosyjskiej i brytyjskiej), retrospektywa filmów Wojciecha Wawszczyka i Georga Grubera, przegląd najnowszych animowanych teledysków, przegląd dokonań studentów wydziału animacji niemieckiej szkoły Film Akademie Baden – Wuerttemberg z Ludwigsburga, warsztaty Agencji Fotograficznej Flash Press Media (Big Idea), retrospektywa twórczości J. Antoniszczaka, przegląd polskiej animacji lalkowej, pokazy animacji z cyklu OFF Cinema (współorganizator Filmforum.pl), warsztaty firmy Lightcraft, przegląd animacji francuskiej (szkoła ENSAD), wystawa prac Andrzeja Lichoty. Zaproszenie do jury przyjęli: Georg Gruber – producent filmu „Das Rad”, (nominacja do Oskara, Główna Nagroda na zeszłorocznym Festiwalu ReAnimacja), Wojciech Wawszczyk – twórca efektów specjalnych m. in. do filmu „Ja Robot”, Andrzej Lichota – rysownik, twórca animacji, Daniel Markowicz – szef studia animacji Lightcraft oraz Marek Serafiński – przewodniczący sekcji animacji Stowarzyszenia Filmowców Polskich. Patronat honorowy nad Festiwalem objął Marszałek Województwa Łódzkiego p. Stanisław Witaszczyk Patronami medialnymi Festiwalu byli: Gazeta Wyborcza, KINO, Stopklatka.pl, Filmforum.pl, Radio Łódź, TVP 3, TMT, Aktivist, Exklusiv. Laureatami II Międzynarodowego Festiwalu Animacji ReAnimacja zostali: Złoty Ślimak: Kacper Shikeli z PWSFTviT z Łodzi za film „Halo” Wyróżnienia: Lucette Braune z Holandii (il Luster Productions) za film „Beak” i Andrzej Gosieniecki (Studio Mansarda Poznań) za film „Słoneczne miasteczko”. Jury przyznało również dwa specjalne wyróżnienia za walory plastyczne: Peter Kaboth za film „Fallen” Damian Nenow (PWSFTviT) za film „The Aim” Nagrodę publiczności otrzymał „Film, że mucha nie siada” Michała Poniedzielskiego z PWSFTviT z Łodzi.
Napisano 22 Kwiecień 200618 l a ja jestem.. zabawa trwa. jeszcze jeden dzien. fajna atmosfera, fajne animki. pozdrawiam
Napisano 24 Kwiecień 200618 l Było przyjemnie, szkoda tylko, że w przerwie pomiędzy zajęciami, drugi blok filmowy z Imago był dość ciekawy, głos oddałem, jednak wszystko wskazuje na to, że nagroda publiczności przypadła innemu filmowi, którego nie miałem okazji obejrzeć. Wyniki są już dostępne (na razie w wersji anglojęzycznej): http://www.reanimacjafestival.com/2006/en/laureaci.php