Romko Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Witam Chciałem zapytać czy jest sposób na rozmieszczenie pewnych elementów równomiernie po okręgu. Pracowałem troche w autocadzie i tam array jest w 2 formach albo standardowe, takie jak znalazłem w maxie, albo po kole(okręgu), czy można to samo zrobić w Maxie? Przydatne może byc np do tworzenia rozety pięcioramiennej, dachu na planie koła, czy wielu innych tego typu elementów. Pozdrawiam i Dziekuje
Vorek Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 można bardzo łatwo. Narysuj sobie najpierw okrąg splinem. Zaznacz obiekt który chcesz kopiować i w menu tools wybierz "spacing tool" -> pick path Potem to już zabawa ustawieniami. Jest to na tyle sprytne i przydatne że działa jak "symmetry" czyli modyfikując obiekt bazowy, modyfikujesz równierz pozostałe "w czsie rzeczywistym" :) Pozdrawiam
streaker Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Pivota przesuwasz tam gdzie ma być środek okręgu, potem array i rotation po prawej stronie (sumaryczne) na 360 i wio...
Rekomendowane odpowiedzi