Napisano 1 Wrzesień 200222 l Mam problem: otóż nie mogę uzyskać efektu częściowej przezroczystości na obiektach, np. liściach. Wszytsko niby jest ustawione tak, jak być powinno , a jednak... Nie mogę uzyskac odpowiednich cieni (soft shadow) i wogóle pojawiają się jakieś badziewia. Normalnie nie stosując materiału fR jest wszytsko OK, ale nie ma GI, czyli to nie wchodzi w rachubę. Poniżej przedstawiam screena i zamieszczam scene 18kB. Byłbym wdzieczny o poprawienie w razie czego i wysłanie na maila. scena 18kB
Napisano 1 Wrzesień 200222 l lepiej sprawdz swoja alfa-mape w photoshopie...wyglada na to ze masz tam troche kolorkow ktore nie sa do konca czarne :))) poza tym, tylko cienie raytrace biora pod uwage alfa-mapy.
Napisano 1 Wrzesień 200222 l Autor ale przecież to jest oryginalna mapa dołączana wraz z MAXem, na pewno jest czrne tam gdzie trzeba, a poza tym ta sama mapa w materiale STANDARD a nie fR wygląda dobrze
Napisano 13 Wrzesień 200222 l witam!!! Jezeli chodzi o cienie to proponuje wybrac reytraced shadows wtedy bedziesz mial identyczny cien jak obiekt . Co do reszy zgadzam sie zreszta sprawdz w photoshopie ;) pozdrawiam
Napisano 15 Wrzesień 200222 l Nie wiem czy to coś pomoże, ale zafrapował mnie cień który rzuca liść - wygląda jak jakiś szum. To nasuwa jedno pytanie - czy masz skrakowanego finala, bo zwykle w miejscach jego użycia pojawia się właśnie taki szum.
Napisano 16 Wrzesień 200222 l Klicek ma rację. Obiekty, które mają być przeźroczyste i mają rzucać cienie muszą być oświetlone światłem z włączonym cieniem typu Raytrace. Inaczej nie uwzględniana jest przeźroczystość, choćbyś na głowie stanął. Nie wiem jak inne rodzaje cienie nie maxowe. Nie miałem do nich cierpliwości.
Napisano 5 Październik 200222 l Autor Ale przecież w parametrach cienia fRSoftShadow jest nawet opcja USE TRANSPARENCY !!! To do czego ona służy??
Napisano 5 Październik 200222 l witam!!! El wieczur powiedz w jakim klanie grasz to moze zagramy officjala w ramch cb :)))) muahhahahah nie wiedzialem ze ludzie tutaj graja w cs^a :) odpisz na gg :) albo wykozystaj do czegos u2u :) chcialbym pogadac z maniakiem cs^a :)
Napisano 30 Październik 200222 l Wiem, ┐e jest taka opcja, ale i tak nic nie daje. Mo┐e to pomo┐e gdy u┐yjesz materia│u FR.
Napisano 5 Listopad 200222 l Czyli podsumujmy. materia│ FR cienie FR rendering FR A cieni nie widaŠ. Wniosek zmie˝ wersjŕ FR. Naprawdŕ nie wiem w czym tkwi problem. Sprawd╝ w opcjach FR renderingu. Tylko tam musi byŠ rozwi▒zanie.
Napisano 5 Listopad 200222 l Rozwiazanie problemu przezroczystosci jest banalnie proste - napisalem kiedys obszerny artykul na ten temat do Magazynu 3D (Mapowanie Rzeczywistosci). Nigdy nie uzywaj kanalu opacity jesli chcesz aby obiekt mial 100% przezroczysty obszar. Definiujesz material dla liscia (final render) z mapa diffuse liscia (bez opacity), nastepnie definiujesz drugi material (standard) 100% niewidoczny - (wszystkie wartosci koloru i odbic na 0, self illum = 100%, filter = kolor bia│y itd. Obydwa materialy wstawiasz do materialu BLEND i dodajesz do niego maske = mape przezroczystosci liscia (w inwersji). I otrzymujesz idealnie 100% przezroczyste miejsca. Mozesz uzywac cieni Raytrace oraz fR Softshadows z opcja Transparency. Zalaczam Ci scene ale jest zapisana w maxie 5. To wszystko Enjoy!
Napisano 5 Listopad 200222 l Ale zobacz, ┐e u Ciebie cie˝ i tak odpowiada kszta│towi liÂcia a ElWieczorowi nie. I tu jest pies pogrzebany:)
Napisano 5 Listopad 200222 l Autor I o to chodzi│o!!! Teraz dzia│a, ale tylko z Soft Shadows i Raytrace, w Shadowmap i fRShadowmap cie˝ dalej ma postaŠ prostok▒ta, ale trudno ;) Najwy┐ej trochŕ d│u┐ej siŕ bŕdzie renderowaŠ :)