kolegaalek Napisano 18 Kwiecień 2006 Napisano 18 Kwiecień 2006 moja mama tłumaczy jakąś encyklopedie o filmach z angielskiego na polski i ma problem z przetlumaczeniem 2 rzeczy- 1.zeotrope- czyli takie urzadzonko co kazdy na pewno kojarzy, a nie kazdy wie jak sie nazywa- 2. "Animatronic engineer" definicja jest taka- "the technician responsible for making the robotic creatures used in science-fiction and fantasy films." z góry dzieki:)
Knysha Napisano 18 Kwiecień 2006 Napisano 18 Kwiecień 2006 Ad.2 Technik/inzynier odpowiedzialny za tworzenie kreatur robotopodobnych/postaci mechanicznych (robotow) uzywanych w filmach sci-fi i fantasy. Co do pierwszego to nie mam pojecia xD
kolegaalek Napisano 18 Kwiecień 2006 Autor Napisano 18 Kwiecień 2006 Knysha- dzieki Shogun- nie to nie swiecznik, tylko takie cos co w srodku sie kladzie rysunki i jak sie kreci i popotrzy przez szparek to animacja wychodzi:)
Shogun 3D Napisano 18 Kwiecień 2006 Napisano 18 Kwiecień 2006 hmmm... teraz sieprzyjrzałem dokładniej... masz rację, zaraz pogmeram, to ma swoją nazwe na pewno.... Juz wiem, ze to była nazwa francuska...
piotrek Napisano 18 Kwiecień 2006 Napisano 18 Kwiecień 2006 Dawno temu miałem taką zabawkę, ale za nic w świecie nazwy sobie nie przypomnę.
vv3k70r Napisano 18 Kwiecień 2006 Napisano 18 Kwiecień 2006 to drugie to "inzynier animacji mechaniki", po polskiemu brzmi dosc dziwnie, niby ten gosc rozni sie specjalizacja od ktosia co animuje organike, a to urzadzonko to byl chyab jakis przerywacz, stroboskopowy, najlepiej zapytaj na wydziale astronomi, oni tego jeszcze uzywaja do szybkeigo przegladania zdjec (to znaczy czegos co tak dziala i sie podobnie nazywa)
Leru Napisano 18 Kwiecień 2006 Napisano 18 Kwiecień 2006 kolegaalek -> na wikipedii zoetrope to zoetrop ;) http://pl.wikipedia.org/wiki/Kino. http://www.dziennik.com/www/dziennik/kult/archiwum/01-06-04/pp-01-23-05.html Zoetrop, albo zootrop, to mechaniczne urzadzenie (wynalazl je angielski matematyk William Horner), rodzaj cylindra z namalowanymi wewnatrz sylwetkami ludzi badz zwierzat, ktore po wprawieniu urzadzenia w wirowanie widziane przez szpare dawaly iluzje ruchu. Wprawdzie zoetrop zawedrowal do wiktorianskich domow jako zabawka, ale u podloza tego wynalazku bylo naukowe pragnienie zbadania rownoczesnie dwoch mechanizmow: patrzenia i ruchu zywych organizmow.
Rekomendowane odpowiedzi