Napisano 18 Kwiecień 200618 l moja mama tłumaczy jakąś encyklopedie o filmach z angielskiego na polski i ma problem z przetlumaczeniem 2 rzeczy- 1.zeotrope- czyli takie urzadzonko co kazdy na pewno kojarzy, a nie kazdy wie jak sie nazywa- 2. "Animatronic engineer" definicja jest taka- "the technician responsible for making the robotic creatures used in science-fiction and fantasy films." z góry dzieki:)
Napisano 18 Kwiecień 200618 l Ad.2 Technik/inzynier odpowiedzialny za tworzenie kreatur robotopodobnych/postaci mechanicznych (robotow) uzywanych w filmach sci-fi i fantasy. Co do pierwszego to nie mam pojecia xD
Napisano 18 Kwiecień 200618 l Autor Knysha- dzieki Shogun- nie to nie swiecznik, tylko takie cos co w srodku sie kladzie rysunki i jak sie kreci i popotrzy przez szparek to animacja wychodzi:)
Napisano 18 Kwiecień 200618 l hmmm... teraz sieprzyjrzałem dokładniej... masz rację, zaraz pogmeram, to ma swoją nazwe na pewno.... Juz wiem, ze to była nazwa francuska...
Napisano 18 Kwiecień 200618 l Dawno temu miałem taką zabawkę, ale za nic w świecie nazwy sobie nie przypomnę.
Napisano 18 Kwiecień 200618 l to drugie to "inzynier animacji mechaniki", po polskiemu brzmi dosc dziwnie, niby ten gosc rozni sie specjalizacja od ktosia co animuje organike, a to urzadzonko to byl chyab jakis przerywacz, stroboskopowy, najlepiej zapytaj na wydziale astronomi, oni tego jeszcze uzywaja do szybkeigo przegladania zdjec (to znaczy czegos co tak dziala i sie podobnie nazywa)
Napisano 18 Kwiecień 200618 l kolegaalek -> na wikipedii zoetrope to zoetrop ;) http://pl.wikipedia.org/wiki/Kino. http://www.dziennik.com/www/dziennik/kult/archiwum/01-06-04/pp-01-23-05.html Zoetrop, albo zootrop, to mechaniczne urzadzenie (wynalazl je angielski matematyk William Horner), rodzaj cylindra z namalowanymi wewnatrz sylwetkami ludzi badz zwierzat, ktore po wprawieniu urzadzenia w wirowanie widziane przez szpare dawaly iluzje ruchu. Wprawdzie zoetrop zawedrowal do wiktorianskich domow jako zabawka, ale u podloza tego wynalazku bylo naukowe pragnienie zbadania rownoczesnie dwoch mechanizmow: patrzenia i ruchu zywych organizmow.