Napisano 27 Kwiecień 200618 l Witam - to moja pierwsza praca - dlatego prosze o wszelkie konstruktywne uwagi .W miare mozliwosci ( czasowych ) bede zamieszczal postep prac. Pracuje w Truespace 6.5 ( tak wiem - malo popularny program - ale coz od czegos trzeba zaczac).Zamieszczam rowniez foto na jakim sie wzorowalem - aczkolwiek podkreslam,iz celowo nie kopiowalem oryginalu. Oto 3 ujecia - 1 dzien pracy. real foto: zdrawiam
Napisano 27 Kwiecień 200618 l gdzie ta fontanna jest we wro?? kurcze nie widzialem jej nigdzie a tak do modelu to nie znam wogole Truespace 6.5 ( tak na marginesie czemu nic bardziej popularnego - np max:):)), ale model jak narazie wyglada na poprawny - wrzuc siatke to moze sie czegos dopatrze:) - powodzenia mam nadzije ze w koncowej wersji z "zygacza" bedzie sie lala efektowna woda:)
Napisano 28 Kwiecień 200618 l Autor tak - fontanna jest we Wrocku - a dokladnie znajduje sie na jednej ze scian wiezy cisnien. W gruncie rzeczy nigdy tego na oczy nie widzialem i polegam tylko na zdjeciach. Jesli chodzi o Truespace to chyba jakis sentyment do niego zywie :) - bawilem sie kiedys wersja 3.0 , nastepnie przez krotki okres 5.0 i po dluuugiej przerwie postanowilem wziasc sie za jakis porzadny projekt - dzieki ktoremu zdobede jakies doswiadczenie. Co do samego projektu - i jak to dzwiecznie nazwales "zygacza" to mysle,ze bede mial problemy z wymodelowaniem takich ksztaltow - bo z reguly tworzylem obiekty o mniej zaokraglonych ksztaltach - ale coz zobaczymy co z tego wyjdzie. PS. Jesli chodzi o sam Truespace to uwazam ten program za bardzo dobre lecz niedoceniane narzedzie i jesli moje stanowisko do tego raczej nie przekonuje to mysle ,ze sporo ludzi zmieni zdanie po przegladnieciu stronki http://www.caligari.com- a w szczegolnosci prezentacji mozliwosci nowej wersji programu - 7.0,a takze galerii uzytkownikow i siateczki Pozdrawiam
Napisano 28 Kwiecień 200618 l Bardzo wdzięczny motyw - fonatanna. Poradziłeś sobie z geometrią całkiem nieżle , ale schody zaczną sie przy organice :]. Jesli zaczynasz zaczynasz z 3d może być gorąco. Czekam na updaty. pozdr
Napisano 28 Kwiecień 200618 l mkk3a - się ucieszy bo to fragment wieży ciśnień we Wrocku, a własnie ją modeluje. Jak do tej pory OK - może siatka zbyt gęsta.
Napisano 28 Kwiecień 200618 l dobrze by bylo jednak gdyby rzezby na fontannie sie zgadzaly z oryginalem, pozdr
Napisano 28 Kwiecień 200618 l Autor Jim mee - organika - masz racje DUUUZE schody- bo wlasnie bede sie tego uczyl :) pikSar - co do siatki, to sie zgadzam jest miejscami zbyt gesta - ale mam zamiar to poprawic w najblizszym czasie hkropinski - uwierz mi,ze bede sie staral ale z pewnoscia na to bede potrzebowal "troszke" czasu ========================================================= A teraz maly UPDEJCIK - dodalem pare elementow ( nawet sie nie spodziewalem,ze sprawia mi momentami tyle problemow,ale coz poradzilem sobie i mam nadzieje,ze trzyma sie kupy... a oto efekty : POZDRAWIAM
Napisano 30 Kwiecień 200618 l sam cokół rzeżby wydaje się parapeciasty i bardzo boxowaty może jakiś chamferek ? :)
Napisano 30 Kwiecień 200618 l mala rada: nie wiem z jakiej rozdzielczosci korzystasz, ale ja z 1024x768 tak jak wiekszosc osób i na tych obrazkach nie ma (jeszcze) takich detali, ze wyrenderowanie ich w 800x600 byłoby dla nich jakąś szkodą.