Napisano 28 Kwiecień 200618 l Witam, mam zamiar wymodelować żagiel. Jego "szkielet" to 3 łuki z zweldowanymi wertexami. Nie działa mi "surface" - obiekt znika. Przy extrudowaniu żagielek nie jest "wydęty" tylko dziwnie połamany w środku... Zależy mi żeby to powstawało z łuków - promienie i kąty mam ściśle zdefiniowane. Czy ktoś zna sposób na przekształcenie łuków w gładką powierzchnie? Pozdrawiam Mezon
Napisano 29 Kwiecień 200618 l Możliwe ,że źle połączyłeś spline Ale pokazanie siatki byłoby najlepsze;]
Napisano 29 Kwiecień 200618 l chyba najłatwiej bylo by ci ladny efekt zagla uzyskac w nurbsach - naprawdę nie musisz znactej techniki, zagiel zrobisz w 15 minut ( zakladając ze wczesniej nie miales stycznosci z nurbsami ) pozdr
Napisano 29 Kwiecień 200618 l Najłatwiej to żagiel wymodelować za pomocą łat. Najlepiej to zrób sobie trójkątny obiekt (płaski) przekonwertuj na Editabled Patch i dowolnie wyginaj łate... Pozdrawiam
Napisano 5 Maj 200618 l Nie bardzo wiem jak zamieścić siatkę.. Ale jest banalna: trójkąt z 3 łuków, jeden łuk obrócony o jakiś kąt. Wszystkie wertexy zweldowane. Problem w tym, że muszę mieć bardzo dokładnie zdefiniowane łuki, na których opieram żagiel (promień, długość..) Nic to, pokombinuję z nurbsami. A swoją drogą: czy można zwykły spline zmienić na nurbsa? Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi.