rzdeb Napisano 4 Maj 2006 Napisano 4 Maj 2006 Witajcie nie wiem czy pytam w dobrym miejscu. jak by co to prosze przenieść :) Czy komputery dwuprocesorowe przyspieszają rendering również statycznych "jednoklatkowych"scen czy tylko animacji w 3d Max ? Rafał
Vorek Napisano 4 Maj 2006 Napisano 4 Maj 2006 Jeżeli dany renderer obsługuje wielowątkowość to przyspiesza każdy render, także scen statycznych, najłatwiej to zaobserować po ilości "kubełków" renderujących :)
rzdeb Napisano 4 Maj 2006 Autor Napisano 4 Maj 2006 Jeżeli dany renderer obsługuje wielowątkowość to przyspiesza każdy render, także scen statycznych, najłatwiej to zaobserować po ilości "kubełków" renderujących :) Dzieki, a czy domyślny renderer w 3DMax "scanline" obsługuje wielowątkowość? Rafał
naeq Napisano 4 Maj 2006 Napisano 4 Maj 2006 jak pamietam chyba była w Scanlinie obsługa... ale nie wiem dokalnide :)) pamięć nie ta... ale wiem że napewno finaRender obsługuje wieloprocesorowość, do ilu się chce procesorów, nawet ,można ustawiać licze ich wykorzystywania ;))
Gość Mezon Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Scanliner świetnie wykorzystuje 2 procki. Render prawie 2xkrótszy. Sam korzystam z takich płyt od 5 lat. polecam.
gregorjan Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 A czy wybierając płyte na 2 procki nie ma się mniejeszych możliwości wyboru grafiki do takowych płyt? Oraz czy dual core lub P4 Extreme Edition nie działają podobnie? (jeden procek podwójna wydajność)
naeq Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Tak, własnie po to są produkowane, tylko że procesory Dual Core są dużo bardziej stabilne i bez konfliktowe bo pochodzą z tego samego rdzenia obok siebie, wiec nie ma najmniejszych konfliktów, które moga asię zdażyć z 2 procesorami na płycie GŁ, pozdro P.S. Intel robi dość tanie i wydajne procesory 2 Corowe, jak słyszałem ceny AMD są dużo iweksze, więc :))
S3Mi Napisano 8 Maj 2006 Napisano 8 Maj 2006 Przy jednej klatce scanline nie wykorzysta 2 procków, gdyż potrafi dzielić pomiędzy procesory tylko pojedyńcze klatki. MentalRay, FinalRender, VRay, Brasil obsługują wielowątkowośc przy pojedyńczej klatce. AMD robi znacznie wydajniejsze procesory dwurdzeniowe niż Intel, i nie są wcale droższe(ale drogie są) od Intela.
Rekomendowane odpowiedzi