El Wieczor Napisano 7 Maj 2006 Napisano 7 Maj 2006 Mam taki motyw: komórka tabeli i w niej kilka obrazków. Ma być jeden jpg jako podkład (ale nie background) i na nim kilka gifów z przezroczystością. Robię to przez pozycjonowanie relative w CSS tylko, że problem taki, że mi się komórka powiększa (tak samo, jak np mam za długi tekst w niej), bo niby widzi te obrazki obok siebie i dopiero potem przesuwa. Jak zrobić, żeby zablokować rozmiary komórki? A może jest inny sposób na nakładanie się obrazków niż pozycjonowanie w CSS?
piotrek Napisano 7 Maj 2006 Napisano 7 Maj 2006 Niezbyt bardzo wiem o co chodzi :/ Masz te obrazki jeden nad drugim, czy nie? Jakiś screen czy coś...
El Wieczor Napisano 7 Maj 2006 Autor Napisano 7 Maj 2006 Chcę w HTMLu nałożyć kilka obrazków na siebie. czyli... i tu kilka I jak robię to przez CSS position=relative, to obrazki są na siebie nałożone, ale mi się komórka rozciąga w pionie 3-krotnie a ja chcę, żeby była ZAWSZE 40x40 niezależnie, co się tam znajduje.
El Wieczor Napisano 7 Maj 2006 Autor Napisano 7 Maj 2006 Dzięki! pomogło. Wstawiłem do kodu, trochę pozmieniałem i jest ok. Tylko mam pytanko: to w końcu ten div tutaj określa rozmiar komórki? Gdzie to jest określone? Czy może to tak domyślnie?
piotrek Napisano 7 Maj 2006 Napisano 7 Maj 2006 W dzisiejszych czasach wszystko robisz stylami. Nie uzywa się już raczej . O ile width działa, to height nie jest interpretowany przez wszystkie przeglądarki. Style są bezbieczniejsze i bardziej poprawne. Rozmiar komórki też jest tutaj za pomocą stylów określony. Tylko że tutaj, pomimo pozycjonowania, komórka pozostawała zbt duża (tak jak pewnie u ciebie), więc wsadziłem obrazki do diva, któremu nadałem odpowiedni rozmiar i ten div wsadziłem do komórki.
El Wieczor Napisano 7 Maj 2006 Autor Napisano 7 Maj 2006 Aaaaaaaaaaa.... taki motyw :D Czyli nadałeś rozmiar divovi a nie td ani img! Nie wiedziałem, że takie bajery są ;)
piotrek Napisano 7 Maj 2006 Napisano 7 Maj 2006 Tu akurat zarówno td, div mają określony width i height, obrazek tylko height. Choć pewnie trochę niepotrzebnie, no ale... :) Można pominąć chyba rozmiary td i obrazków (te drugier z natury same w sobie mają określone rozmiary)
Rekomendowane odpowiedzi