Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam taki motyw: komórka tabeli i w niej kilka obrazków. Ma być jeden jpg jako podkład (ale nie background) i na nim kilka gifów z przezroczystością. Robię to przez pozycjonowanie relative w CSS tylko, że problem taki, że mi się komórka powiększa (tak samo, jak np mam za długi tekst w niej), bo niby widzi te obrazki obok siebie i dopiero potem przesuwa. Jak zrobić, żeby zablokować rozmiary komórki?

A może jest inny sposób na nakładanie się obrazków niż pozycjonowanie w CSS?

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Niezbyt bardzo wiem o co chodzi :/

Masz te obrazki jeden nad drugim, czy nie?

Jakiś screen czy coś...

Napisano
  • Autor

Chcę w HTMLu nałożyć kilka obrazków na siebie.

czyli...

i tu kilka bg.jpg1.gif

I jak robię to przez CSS position=relative, to obrazki są na siebie nałożone, ale mi się komórka rozciąga w pionie 3-krotnie a ja chcę, żeby była ZAWSZE 40x40 niezależnie, co się tam znajduje.

Napisano
  • Autor

Dzięki!

pomogło.

Wstawiłem do kodu, trochę pozmieniałem i jest ok. Tylko mam pytanko: to w końcu ten div tutaj określa rozmiar komórki? Gdzie to jest określone? Czy może to tak domyślnie?

Napisano

W dzisiejszych czasach wszystko robisz stylami. Nie uzywa się już raczej

. O ile width działa, to height nie jest interpretowany przez wszystkie przeglądarki. Style są bezbieczniejsze i bardziej poprawne.

Rozmiar komórki też jest tutaj za pomocą stylów określony.

Tylko że tutaj, pomimo pozycjonowania, komórka pozostawała zbt duża (tak jak pewnie u ciebie), więc wsadziłem obrazki do diva, któremu nadałem odpowiedni rozmiar i ten div wsadziłem do komórki.

Napisano
  • Autor

Aaaaaaaaaaa.... taki motyw :D

Czyli nadałeś rozmiar divovi a nie td ani img! Nie wiedziałem, że takie bajery są ;)

Napisano

Tu akurat zarówno td, div mają określony width i height, obrazek tylko height.

Choć pewnie trochę niepotrzebnie, no ale... :)

Można pominąć chyba rozmiary td i obrazków (te drugier z natury same w sobie mają określone rozmiary)