siwy Posted May 12, 2006 Share Posted May 12, 2006 Witam, mam dość nietypowy problem. Potrzebuje mając zbiór punktów ze współrzędnymi w 3d, które tworzą powyginaną powierzchnię (jakby dolinę) obliczyć objętość tego zagłębienia. W jakim programie to sprawnie zrobić? Może w autocadzie, tylko jakie konkretnie komendy bo cad w 3d u mnie kuleje. pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwy Posted May 12, 2006 Author Share Posted May 12, 2006 I co, nikt nie ma pomysłu :( ?. Może jednak... Link to comment Share on other sites More sharing options...
vv3k70r Posted May 13, 2006 Share Posted May 13, 2006 ja mam pomysl ale odpuscilem sobie pisanie paszkwila, ale skoro nalegasz :) to policz recznie, wierzcholki maja koordynaty jesli wykluczysz boxami wystarczajacao duzo, mozesz to policzyc na kalkulatorze, jesli sie nie da, to sugeruje puscic to pod wtrysk , zeby wyszlo 3d i nalac wody :) najskuteczniejsza metoda :) a tak serio da sie i ostatnio ktos pisal jak, ale ze nei odczuwam potrzeb obliczania objetosci poza matlabem to nie wnikalem :) poszukaj na forum Link to comment Share on other sites More sharing options...
SansSerif Posted May 13, 2006 Share Posted May 13, 2006 rhinoceros3d > analyze > mass prop. > area działa dla surface, polysurface i polygon mesh. trial bez limitu czasowego do pobrania u producenta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwy Posted May 13, 2006 Author Share Posted May 13, 2006 Wielkie dzięki, skorzystam :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts